Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Z hlediska dlouhodobějšího ...

Z hlediska dlouhodobějšího charakteru řízení (čím je vyšší úroveň managementu, tím je dlouhodobější horizont řízení strategie firmy) má management jiná rozhodovací kritéria než na operativní úrovni, potom mluvíme o tzv. dispozitivní úrovni řízení, která je operativní úrovni nadřazena. Před vznikem konceptu Data Warehouse byly aplikace určené pro dispozitivní úroveň řízení řešeny individuálně podle specifických potřeb daného managementu. Tato řešení se vyznačují nekoordinovaným přístupem k datům, což má často za následek zkreslení jednotlivých pohledů uživatelů na dispozitivní úrovni. Příčinou takového stavu byl:
 odlišný výběr sledovaných operativních dat,
 různá míra agregace dat, jejich odlišné filtrování a konsolidace.
S nárůstem potřeb přístupu manažerů k datům operativní úrovně z hlediska jejich dispozitivní úrovně řízení docházelo rovněž často ke zvyšování doby odezvy úloh operativní úrovně.
Koncept Data Warehouse řeší individuální přístup k operativním datům, jež můžeme označit jako „chaotický“, pomocí zavedení speciální infrastruktury dat mezi operativní a dispozitivní úrovní řízení, tzn. zavedením datového skladu. Přístup a zpracování dat pro potřeby dispozitivní úrovně řízení je označováno jako OLAP. V následující tabulce je uvedeno porovnání obou přístupů které jsou realizovány pro operativní (OLTP) a dispozitivní úroveň (OLAP).

Žádné komentáře:

Okomentovat