Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Úvod do procesního mapování

Procesní mapování poskytuje nástroj a ověřenou metodologii k identifikaci stávajících procesů ve firmě („jak to je“) a lze ho použít také jako návod („jak to má být“) pro re-engineering podnikových funkcí zajišťujících výrobu a poskytování služeb. Mapování procesů je rozhodujícím pojítkem, které lze využít k lepšímu pochopení a významnému zlepšení procesů ve firmě a zvýšení její výkonnosti.
Procesní mapování je nástroj managementu, který původně vyvinula a implementovala společnost General Electric jako součást své integrované strategie „Workout, Best Practices and Process Mapping“ („Trénink, nejlepší postupy a procesní mapování“) s cílem výrazného zlepšení své výkonnosti. Koncepce procesního mapování je zde užita k popisu všech zásadních kroků ve firemních procesech, a to pomocí diagramů workflow (pracovních toků) a doplňujících komentářů.
Manažeři se často domnívají, že procesy ve firmě dobře znají, ale ve skutečnosti většina z nich neví, jaké procesy to vlastně jsou a je-li možné je zlepšit, zjednodušit nebo odstranit.
Procesní mapování je ověřený analytický a komunikační nástroj, určený k optimalizaci stávajících procesů a k zavádění nové procesně orientované struktury pro potřeby re-engineeringu firemních procesů. Je to vynikající nástroj procesního řízení, který lze použít k lepšímu pochopení stávajících procesů a k eliminaci nebo zjednodušení těch procesů, které vyžadují změnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat