Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

„Data Warehouse

„Data Warehouse je integrovaná, subjektově orientovaná, stála a časově rozlišitelná sbírka dat uspořádaná pro potřeby managementu“, jejichž charakteristiky lze rozvést jako:
 Subjektová orientace – data jsou kategorizována podle typu a ne podle aplikací (např. údaje o maloobchodních zákaznících jsou v jedné databázi datového skladu (DW), zatímco v operativních systémech mohou být rozptýlena ve více tabulkách nebo databázích, neboť jejich hlavním cílem je použití v konkrétních úlohách).
 Integrita – data jsou definována a ukládána podle potřeb celého podniku a ne jednoho obchodního nebo výrobního procesu. Jsou integrována do homogenních pohledů pro jejich následné vyhodnocení.
 Stálost –read-only databáze, data zde nevznikají, pouze jsou zpracovávána data z aplikačních bází a uloženy do báze dat DW. Data v DW nemohou být smazána nebo modifikována.
 Časová rozlišitelnost – vzhledem k tomu, že data v DW jsou určena pro analýzu v určitých obdobích, je nutné znát i čas jejich vzniku nebo platnost v čase. Proto jsou ukládány v časových řadách.
 Potřeba managementu vyšší úrovně – DW je používán pro podporu rozhodování a nikoli pro zpracování transakcí.
Operativní data Disponibilní data
Obr č.2 Proces získávání informací DW

Žádné komentáře:

Okomentovat