Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nedílnou součástí funkční specifikace ...

Nedílnou součástí funkční specifikace je stanovení datových formátů. Data odpovídají vstupům a výstupům z funkcí. Mají buď přechodné, nebo trvalé uložení. Vytvoření modelu reálného světa pomocí entit a jejich vztahů (ERA model) je zvláště významné u centralizovaných databázových systémů, avšak k jeho vytvoření je nutné použití metody abstrakce. Daný model musí být v souladu s popisy funkcí informačního systému. Tuto oblast vývoje informačních systémů efektivně podporují CASE nástroje orientované na vývoj relačních databázových systémů.
Funkční specifikace požadavků měla výjimečné postavení v 70. a 80. letech, kdy existoval nedostatek metod vývoje informačních systémů, a doposud má výsadní postavení v praxi. Specifikace požadavků pouze z funkčního hlediska však v sobě nese několik nedostatků, jimiž jsou:
• velké množství detailů, kterými se musí zabývat jak uživatelé, tak vývojáři informačního systému,
• předčasné vytvoření rozhodnutí o hranicích systému bez pochopení reálných potřeb uživatelů.
Funkční specifikace uživatelských požadavků musí klást důraz na cíle požadovaného informačního systému a vztah těchto cílů k jiným požadovaným vlastnostem informačního systému (levný provoz, bezpečnost, využití), které vytvářejí omezující podmínky pro jeho vývoj. To lze však pouze v kontextu pochopení významu potřeb a očekávání uživatelů. Širší pohled na specifikaci požadavků přináší kvalitnější ocenění priorit požadavků souvisejících také i s oceněním alternativních scénářů, jež zabezpečují uspokojení stanovených požadavků uživatele.

Žádné komentáře:

Okomentovat