Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

ANGLICKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ

VHODNÉ MASO:
nízký roštěnec; prává hovězí svíčková

PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA:
- ukrojíme kus masa o váze 1 kg
- maso odblaníme a u roštěnce nakrájíme povrchový lůj na kosočtverec
- maso osolíme, opepříme a pokapeme olejem a necháme několik hodin marinovat
- maso zprudka ze všech stran opečeme na 100% tuku na pánvi
- maso přendáme do pekáče + výpek z pánve
- vložíme do trouby a pečeme svíčko asi20 minut a nízký roštěnec až 40 minut v konvektomatu pečeme kratší dobu.
- maso obracíme vyjmeme, šťávu buď zahušťujeme nebo podáváme přírodní.

ÚPRAVY:
anglická svíčková – ze svíčkové
anglický rostbíf – nízký roštěnec

POUŽITÍ:
a) v teplé kuchyni (plátky masa podlité přírodní šťávou, vařený brambor, tatarka)
b) ve studené kuchyni – řádně vychladit, nakrájet na tenké plátky podáváme jako studený předkrm na rautech.

HOVĚZÍ DUŠENÉ POKRMY KRÁJENÉ NA PLÁTKY

VHODNÉ MASO – nízký a vysoký roštěnec, kýta, plec 100g v sírovém stavu

HOVĚZÍ PLÁTEK PŘÍRODNÍ:
- plátky opláchneme, mírně naklepeme
- osolíme, opepříme a opečeme ze všech stran na části tuku. Na zbytku tuku osmahneme cibuli přidáme plátky a zalijeme vodou a dusíme do měka.
- Maso vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou zalijeme vodou osolíme, provaříme procedíme.

HOVEZÍ PLÁTEK MORKŮ:
- plátky naklepeme osolíme, opepříme
- plátky osmahneme a přidáme do cibulového základu
- zalijeme vodou a dusíme do měka
- šťávu vydusíme zaprášíme moukou zalijeme vodou, procedíme přidáme nakrájený mozek a provaříme, přisolíme a provaříme

HOVĚZÍ PLÁTEK NA ŽAMPIONECH:
- plátky nakrájíme, osolíme, opepříme
- plátky osmahneme a přidáme do cibulového základu zalijeme vodou a dusíme
- šťávu vydusíme zaprášíme zalijeme vodou a procedíme, přidáme osmahnuté žampióny

HOVĚZÍ ZNOJEMSKÁ FILÉ – stejné jako přírodní + podušené okurky

HOVĚZÍ PLÁTEK NA SLANINĚ – stejné jako přírodní + rozškvařená slanina

HOVĚZÍ PLÁTEK NE PEPŘI – stejné jako přírodní + přidáme pepř do základu

HOVĚZÍ PLÁTEK NA SMETANĚ:
- maso opláchneme, naklepeme, osolíme
- zeleninový základ vložíme opečené plátky přidáme divoké koření + citrón zastříkneme octem
- maso vyjmeme, zahustíme zásmažkou, zředíme vodou dochutíme, provaříme, procedíme.

HOVĚZÍ PLÁTEK NA PAPRICE – stejné jako přírodní + do základu paprika

ÚPRAVA HOVĚZÍHO MASA VAŘENÍM A DUŠENÍM

ÚPRAVA HOVĚZÍHO MASA VAŘENÍM

VHODNÉ ČÁSTI:
• všechny části předního masa
• za zadního jen kýta a plec – pokrm je pak dražší a druh masa musí být vyznačen na jídelním lístku.

POSTUP PŘI VAŘENÍM: maso v celku omyjeme vkládáme do vroucí osolené vody (aby se srazily povrchové bílkoviny) + pepř celý ke konci zeleninu a vaříme táhnutím.

PODÁVÁNÍ:
a) v dietním stravování – plátek masa přelitý vývarem + brambor, kompot
b) k omáčkám – rajčatová, cibulová
c) k zadělávané zelenině – fazolové lusky, k luštěninám.
Vývar použijeme k přípravě polévky.


ÚPRAVA HOVĚZÍHO MASA DUŠENÍM

Úpravy dělíme podle způsobu krájení masa.
1. ÚPRAVA V CELKU – 1 – 1,5 kg hovězí pečeně
2. NA PLÁTKY – 10 dkg
3. ZÁVITKY
4. KOSTKY
5. KOSTIČKY

Dušené pokrmy připravujeme na těchto základech:

• CIBULOVÝ – na kostky nakrájenou cibuli orestovaná na tuku do příslušné barvy.
POUŽITÍ: všechny úpravy s přírodní šťávou.

• PAPRIKOVÝ – na tuku orestujeme cibuli do příslušné barvi přisypeme mletou papriku krátce orestujeme čímž se uvolní barvivo z papriky zalijeme vodou.
POUŽITÍ: na guláš, pokrmy „na paprice“ zjemníme mlékem nebo smetanou.

• ZELENINOVÝ
a) světly – tuk + kořenová zelenina restujeme později přidáme cibuli a zalijeme vodou.
POUŽITÍ:
pokrmy na smetaně

b) Tmavý – tuk + kořenová zelenina + cukr zkaramelizuje zastříkneme octem a zalijeme vodou.
POUŽITÍ: pokrmy na víně

HOVĚZÍ PEČENĚ:

Připravujeme z kvalitních šťavnatých částí hovězího masa.

VHODNÉ ČÁSTI – kýta, plec, vysoký roštěnec.

PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA MASA:
• Ukrojíme maso oválného tvaru o hmotnosti 1 - . 5 kg
• Maso omyjeme
• Špikujeme (slaninou, uzeninou, mrkví)
• Plníme maso do kapsy (vaječnou, mletým mase)
• Maso osolíme celé koření vkládáme do základů.

POSTUP:
• maso zprudka opečeme buď přímo na základě nebo na tuku a pak vložíme do zvlášť připraveného základu.
• Docílíme tím větší šťavnatosti masa.
• Maso podlijeme do ½ vodou nebo vývarem.
• Přidáme celé koření podle druhu pokrmu.
• Dusíme pod poklicí 2 – 3 hodiny
• Zkracuje se tím teplená úprava
• Měkké maso vyjmeme vložíme do ohřívací vany
• Před výdejem krájíme na plátky a přelíváme šťávou nebo omáčkou.
• Vydusíme zahustíme, dochutíme, provaříme, přecedíme
• 1 porce – 1 dkg mouky

ZPŮSOB ZAHUŠŤOVÁNÍ:

1. ZAPRÁŠENÍM – vydušeninu vyrestujeme do tuku zaprášíme hladkou moukou (0,5 – 1 dkg na 1 porci) orestujeme do hněda (děláme zásmažku) zalijeme vodou nebo vývarem rozšleháme, provaříme, dochutíme a procedíme (vaříme tak dlouho až tuk vystoupí na povrch) = přírodní šťáva

2. ZÁSMAŽKOU – vydušeninu nebudeme restovat do tuku zahustíme:
a) zvlášť připravíme zásmažku
b) bešamelem - nemusíme dlouho provářet
c) omáčkou Velute - nemusíme dlouho provářet

Provařený základ můžeme zjemnit mlékem – během vaření; smetanou – ke konci do bodu varu; máslem – na konec. Na konec omáčku propasírujeme (zeleninový), procedíme (paprikový).

ROZDĚLENÍ HOVĚZÍ PEČENĚ PODLE POUŽITÉHO ZÁKLADU:

HOVĚZÍ PEČENĚ NA CIBULOVÉM ZÁKLADĚ:

1. Přírodní
2. Pražská
3. Znojemská
4. Štěpánská


PŘÍRODNÍ HOVĚZÍ PEČENĚ:
Maso opláchneme, prošpikujeme slaninou osolíme, opepříme. Osmahneme si cibuli a vložíme maso opečeme zalijeme a dusíme do měka. Maso vyjmeme. Šťávu vydusíme, zaprášíme a zalijeme vodou dochutíme, provaříme, procedíme.

PRAŽSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ:
- Opláchnuté maso, za masa uděláme kapsy a naplníme vejcem, salámem, hráškem.
- Osmahneme na cibulovém základě zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme do měka.
- Maso otáčíme
- Maso vyjmeme, šťávu vydusíme a zaprášíme zalijeme vosou a vaříme 20 minut.
- Dochutíme, provaříme, přecedíme

ZNOJEMSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ:
- Maso prošpikujeme slaninou osolíme a opepříme
- 2/3 tuku; na cibulovém základe krátce osmahneme maso a zalijeme vosou a dusíme doměka.
- Maso vyjmeme, šťávu vydusí zaprášíme moukou, mírně zasmahneme, ředíme vodou
- Dochutím, provaříme, procedíme, zvlášť si podusíme okurky na zbytku tuku. Dáváme na každou porci

ŠTĚPÁNSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ:
- Maso po stranách prošpikujeme slaninou a u prostřed vytvoříme kapsu dáme dovnitř vejce.
- Na cibulovém základu opečeme maso zalijeme vodou a dusíme do měka.
- Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme dolijeme vodou, dochutíme, provaříme, procedíme.



HOVĚZÍ PEČENĚ NA PAPRIKOVÉM ZÁKLADĚ:

HOVĚZÍ PEČENĚ NA PAPRICE:
- Maso kýty, plec, vysoký roštěnec
- Prošpikujeme
- Osolíme
- Dusíme na paprikovém základě
- Zahustíme zásmažkou, zjemníme smetanou

FRANFURSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ:
- Úprava stejná jako na paprice + orestované párky do omáčky
- Maso prošpikujeme párkem



HOVĚZÍ PEČENĚ NA ZELENINOVÉM ZÁKLADĚ:

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ:
- maso kýta, plec, vysoký roštěnec
- prošpikujeme
- osolíme
- opečeme na světlém zeleninovém základě
- přidáme trošku hořčice podlijeme vodou
- divoké kořeni + tymián + kolečko citrónu zbavení kůry a pecek
- měkké maso vyjmeme zahustíme nejraději provařenou zásmažkou nebo bešamelem
- propasírujeme!!
- zjemníme smetanou a máslem
- dochutíme solí, cukrem, octem nebo citrónovou šťávou
- doplněk: brusinky, plátek citrónu a šlehačka

RUSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ:
- je stejná jako svíčková + orestované houby

MYSLIVECKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ:
- je stejná jako svíčková + bílé víno a na drobno nasekané bylinky (zelená nať, cibule, kyselé okurky, Kapary, sardele)



HOVĚZÍ PEČENĚ NA TMAVÉM ZELENINOVÉM ZÁKLADĚ:

HOVĚZÍ PEČENĚ NA VÍNĚ:
- maso prošpikujeme osolíme
- dusíme na tmavém zeleninovém základě s divokým koření + plátek citrónu
- vydušením zahustíme zásmažkou přidáme brusinky, povidla, strouhaný perník, rajčatový protlak, cukr, citrónovou šťávu, provaříme, propasírujeme a zjemníme červeným vínem.

ÚPRAVA POKRMŮ Z HOVĚZÍHO MASA

Charakteristika:
• maso získáme z krav, volů a býků
• nejkvalitnější je 2 – 5 let
• barva sitě červená

Použití: hovězí maso používáme
– na vaření
– na zadělávání
– na dušení
– na pečení


ROZDĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A POUŽITÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ


Hovězí maso zadní – do této skupiny patří 5 nejkvalitnějších částí

a) pravá hovězí svíčková – používáme na minutky a na anglické pečení.

b) Nízký roštěnec – na minutky, na pečení anglickým způsobem, na závitky, na dušení.

c) Hovězí kýta a plec – prodává se pod názvem Hovězí zadní – použití na dušení.

d) Vysoký roštěnec – používáme na dušení.


Hovězí maso přední – je méně jakostní prorostlé hovězím lojem prodává se s kostí nebo bez kosti.

a) hovězí krk S.K. – používá se na vaření
B.K. – na dušení, mleté pokrmy

b) hovězí hrudí – maso s kostí – na vývary

c) žebro – S.K. nejlepší maso na vaření

d) pupek – slanina – B.K. na vaření, dušení, nízké maso

e) kližka (je to zadní a přední lýtko) – má klínovité úpony

f) oháňka – k přípravě vývaru, pozor sekáme vždy mezi chrupavkami

g) pod plečí – na mleté úpravy, na vaření

h) osoluko – mozková kost, kližky

PSITE assignment - Možnosti rozvoje Internetu a jeho problémy

Všechno to vlastně začalo na konci sedmdesátých let, konkrétně v roce 1969, kdy vědci americké agentury ARPA završili svůj výzkum propojením čtyř počítačů... Ano začínám stejně, jako v prvním a druhém assignmentu. Ono je totiž vždycky lepší začít tak říkajíc "od píky". Ale konec řečí!

Na začátku by možná bylo dobré jen tak stručně zmínit vývoj Internetu do dnešních dvů a trochu rozebrat jeho současný stav. Jak už bylo řečeno, "prapředek" Internetu se zrodil koncem sedmdesátých let (dvacátého století ;-) Původně však nikoliv v Americe, ale v Britském Národním fyzikálním ústavu. Nejdřív tedy byly propojené čtyři počítače, ale prakticky hned po prvním veřejném představení této "minisítě" se počet jejích uzlů zvýšil na témeř desetinásobek. V roce 1983 nastoupily na scénu TCP/IP a vznikla první evropská počítačová síť. 1989 je nejen rok "Sametové revoluce", ale také rok zavedení HTTP a DNS. V roce 1993 byly zrušeny smlouvy a dokumenty "svazující" internet do vládních a akademických kruhů, čímž se podnítil jeho rychlý (komerční) rozvoj, a konečně se internetu začalo říkat Internet :o) Tak, a to by, myslím, k dosavadnímu vývoji Internetu mohlo být všechno, takže teď něco o jeho současném stavu.

Jednoznačným "lídrem" mezi službami Internetu je dnes WWW. Dospělo to až tak daleko, že mnozí lidé považují Internet a WWW za jedno a to samé. To je ale velká chyba! Služeb, které v současnosti Internet nabízí, je nepřeberné množství. Bylo by zajímavé je všechny spočítat a nějak utřídit, i když by to byl tak trochu Sysypovský úkol... Druhé místo mezi službami stále drží E-mail. Kdo dnes namá "emajlovou" adresu, jako by nebyl. Nemůžu si odpustit následující vtip, který do dokonale ilustruje:

Na ulici potká plačícího chlapečka starší paní a ptá se ho: "Copak se ti stalo, dítě?" - "Já jsem se ztratíííil," vzlyká klouček. "To nic," chlácholí ho paní. "A svoji adresu znáš?" - "Znám!," on na to. "Franta zavináč volný tečka cézet..." ;o)))

Ale zpátky k Internetu. V souvislosti s e-mailem je třeba zmínit adresářové služby (zabezpečované především pomocí LDAP), které jsou také hojně využívané. Zkušenější uživatel Internetu určitě bude rozumět zkratce FTP, což je protokol pro výměnu souborů... Mohl bych pokračovat, ale to není účelem tohoto "elaborátu".

Úkol byl zaměřit se na budoucí možnosti rozvoje Internetu, především pak na problémy, které nám to přinese, a jak se těmto problémům vyhnout. To je pěkně tvrdý oříšek. Nejen proto, že Internet je tak veliký, rozsáhlý a spletitý. Hlavně proto, že člověk nikdy neví, "na co všechno ti vědci ještě přijdou" (jak jsem někdy někde zaslechl ;o) Ale zkusím to.

V posledních letech se hodně začíná mluvit o domácích sítích, které budou spojovat všechny domácí spotřebiče, mikrovlnnou troubou počínaje, přes ledničku a televizi, radiátory konče... No ano, bylo by to přece skvělé, kdyby člověk přišel domů, sedl si k počítači a zjistil, že mikrovlnka má drobné problémy s generátorem mikrovln, v ledničce chybí mléko, že televize úspěšně nahrála na disk film, který na prvním programu dávali v půl druhé odpoledne a že radiátor v podkroví by potřeboval odvzušnit... ;-) A to všechno by ještě mohl kontrolovat pomocí notebooku přes Internet, protože má doma "nataženou" "pevnou lajnu" a počítač běží "7/24"... Tvůrci nejnovější technologie v tomto směru nazvané Bluetooth (nechtěl bych se hádat, jestli je to napsané přesně) šli ještě dál. Prostě do každé místnosti zabudovat anténku - takový malý "access point". A místo kabelů, které prostě překážejí, používat bezdrátový přenos. A samozřejmě zase celou tuhle síť domácích spotřebičů napojit na Internet, aby si člověk, který ráno připravil do mikrovlnky večeři, mohl to jídlo na dálku ohřát, než dojede domů z práce... ;-)

Pomocí Internetu se bude v budoucnu určitě i operovat. Není to tak dávno, kdy se uskutečnila první, na dálku řízená operace (teď už nevím čeho). Bylo to samozřejmě kdesi v Americe a šlo o to, že nějaký věhlasný chirurg nemohl být přítomen na operačním sále, tak napojili operační přístroj na "káblik" a chirurg ho na dálku řídil. Myslím, že to byl první krok k nečemu převratnému...

Tele- a video konference už si také našli své místo na Internetu. Ony už se tedy konference konaly v době telefonů (teda alespoň ty telekonference ;o), ale Internet a jeho "pevné linky" dokázaly víc a přenášely i obraz. Dneska se to vůbec všude kolem hemží "káblikama", kabelama a superkabelama, optickými vlákny a každý druhý podnik má svoji "mikrovlnku"... (rozuměj anténu bezdrátového připojení ;-)

Problém je v tom, že na Internetu je vlastně všechno všech. Tak trochu "komunistická" logika, je s podivem, že ještě nezačli Internet výrazněji podporovat... Jenže pak do může dopadnout tak, že soukromí prostě prakticky vymizí a tak nějak ztratí svůj smysl... Tohle vyřešit bude nesnadný oříšek pro všechny. Nejlepší cesta je prostě cesta kompromisů, i když, jak historie ukázala, většinou je to cesta dlážděná buď modřinou na tváři (v lepším případě), nebo krví (v případě horším)...

Dalším problémem (a nejenom budoucím, ale už současným) je to, že obsah Internetu, resp. obsah dat po Internetu putujících, je naprosto nekontrolovaný. Protože je prostě nekontrolovatelný. V jeho začátcích by možná ještě šlo filtrovat pakety, ale dnes, když jich za jediný zlomek vteřiny projde sítí několik milionů, to prostě nejde. A tak s stává (až moc často), že obsah WWW stránek je tak "trochu" (trochu víc) za hranicí kusu, ne-li za hranicí zákona. S tím ale vyvstává další problém, a to, že Internet naprosto nerespektuje hranice států, kontinentů, kultur. Je to vlastně takový "mix" všech jazyků, národů, kultur. To z něho dělá unikátní fenomén všech dob.

Nakonec jsem si nechal nejvetší a nejpalčivější problém dnešního Intenetového světa. Tím je rychlým tempem docházející adresový prostor na Internetu. Jak známo, Internetová síť používá protokoly TCP/IP. Za doručení paketu zodpovídá protokol IP. Jelikož se ale při jeho tvorbě naprosto nemyslelo, že někdy bude potřeba více jak 4 miliardy adres, je tento protokol koncipován pouze na 32bit. adresu - tedy čtyři 8bit. čísla. Když se ještě nějaké ty adresy vyhradí pro lokální sítě, začne dnešní svět v době informačního boomu akutně postrádat volný adresový prostor.

Tento problém už se řeší. Nutno říci, že už poměrně dlouho a že nikoliv bez výsledků. Na svět se klube nový "IP", který už ale bude umět adresovat daleko více uzlů. Dostal název IPv6(tedy Internet Protokol version 6). Teď si přesně nepamatuju, kolik bitů připadne na adresu, ale minimálně 64 to bude... ;-)

Tak, a to by bylo asi všechno. Koho jsem zklamal, že řešení problémů jsem tak nějak "diplomaticky" vyhnul, tak se mu omlouvám. Ale však si to zkuste sami, navrhnout řešení třeba filtrování paketů obsahující nebezpečná data, data "úchyláků", podvodníků a teroristů. Navrhnout řešení ochrany proti junk-mailum... A hlavně navrhnout řešení problémů, o kterých ještě ani nevíte! Ano, je to složité. Ale snad se na tenhle můj elaborát budete dívat schovívavě...

Internet - založen na bázi (standardu) protokolu TCP/IP

TCP/ IP - zajišťuje přenos protokolů
IP (komunikační protokol) - adresa počítače
TCP (transformační protokoly) - zajišťuje kontrolu celistvosti a úplnosti přijatých paketů

Aplikační protokoly - zajišťuje HTTP- protokol (www - služba), FTP, SMPT (e-mail)
Internet pracuje v binární soustavě, ale dělí soubory na pakety (datové struktury, na něž se dělí posílaný soubor, jednotlivě se posílají na místo určení, obsahuje informace o předchozích a následujících paketech)

Peering - propojení jednotlivých lokálních sítí

Konkrétní služby
www - princip hypertextových odkazů
ftp - zpráva a přenos souborů
e-mail - off-line komunikace
dohromady je z toho netscape, explorer

Poštovní server lokálních sítí (škola) nebo na síti (seznam, yahoo)
Další dvě služby zastaralé Gopher a Telnet (ovládání vzdáleného počítače, serveru, výhoda telnetu je, že pracuje v textovém režimu, má velmi nízké nároky na hardware, nevýhoda - grafické rozhraní je intuitivnější, lépe se ovládá, klade vyší nároky na uživatele, BBS.VSUB.CZ - předchůzce komunikačních systému ICQ, IRC, má specifickou skladbu uživatelů, větší odbornost)

On-line komunikační programy - ICQ - funguje na principu klient serveru, každý uživatel má své číslo, IRC

Každý počítač je definován svou IP adresou, pomocí domain name serveru se přiřazuje počítači doména 2. Řádu
Doména 1. Řádu - národní (CZ, US,….)

Internet (otevřený pro všechny uživatele), intranet (uzavřený, autonomě nezávislý na interenetu, je schopna běžet sama o sobě, využívá stejné služby internetu, neplést si s lokální sítí), extranet (propojení dvou nebo více intranetů přes internet, ale aby nikdo z vnějšku neměl na ně přístup)

Zápočtová písemka
a) Adresář ve formě tabulky, kterou přeneseme do Wordu, kde zpracujeme závěrečnou zprávu,
b) popíšeme problémy s tím, než jsme dospěly k daným datům
intrusivnost systémů - dotěrnost, bránění v dosažení informací
automatizace práce - softwarové agenty, automatizují práci webovského prohlížeče
ergonomie - vhodnost hardwaru,

Rozsah není dán, ne v elektronické podobě

INTERNET – nebezpečí ze sítě

Základy Internetu vznikly ještě v 80. Letech z počítačové sítě, která sloužila obranným a pak vědeckým účelům. Struktura Internetu, internetový protokol a HTML vznikly ještě v této fázi a ovlivnily, popř. i limitovaly jeho další rozvoj v 90. Letech.

Ekonomický význam těchto nových struktur byl v USA zřejmý již počátkem 90. Let, a to na rozdíl od České republiky, kde první mediální zprávy o Internetu zdůrazňovaly spíše jeho módnost a okrajové negativní jevy, např. šíření pornografie, vazby na terorismus, rasismus, pedofilii a počítačovou kriminalitu.

Základními články Internetu jsou síť, server a klient. Síť se skládá z přenosových linek, počítačů a programů umožňujících přenos různých typů elektronických informací. Server poskytuje data klientovy, což je počítač připojený k síti a vybavený programem, který umožňuje komunikaci se serverem. Internet umožňuje různé typy přenosu dat a informací.

Při volbě typu připojení je důležitá i volba doménového jména. Používání Internetu zvyšuje riziko šíření počítačových virů. A co to vlastně počítačové viry jsou?
Jsou to krátké programy, které vymazávají či odesílají data a dokumenty z vašeho počítače, vypínají systém, otvírají okna či jinak narušují práci s počítačem. Doby, kdy se viry šířily víceméně náhodou na disketách, jsou dávno pryč. Přišla další média (např. CD a paměťové disky), ale masovému rozšíření přispěl právě internet.
Způsobů, jakými se vir dostane do počítače je několik:
1. Stáhnete jej sami v dobré víře, že si instalujete neškodný prográmek.
2. Dostanete jej e-mailem a ze zvědavosti přílohu otevřete (nejčastěji jde o soubory s koncovkou .exe, .zip, .vbs, .bat, .pif, .scr např. v poslední době známý Beagle).
3. Vir pronikne sám, neboť využije bezpečnostní díru v operačním systému (např. Blaster).

A jak počítač před viry chránit?
1. Především dávejte pozor, co z internetu stahujete. Neotvírejte podezřelé přílohy v e-mailech od neznámých odesilatelů.
2. Pořiďte si antivirový program s rezidentním štítem. V okamžiku, kdy do počítače pronikne vir se na monitoru objeví varování a vy máte šanci zničit vir dříve, než stačí počítač nakazit.
3. Dobré je pořídit si tzv „patch“, záplatu, která zablokuje bezpečnostní cestu v systému, po níž se nevítaný host do počítače dostal.

Lidé, kteří své znalosti počítačových systémů, programování a internetu zneužijí k tomu, aby se dostali do cizího počítače, se nazývají HACKEŘI. Počítač ovládnou, využijí data, přenastaví jej, nebo zcela vyřadí z provozu. A jaká je obrana zde? FIREWALL – zařízení či program, který kontroluje příchozí i odchozí data.

Další nepříjemnou věcí jsou spamy. Ano, tak se nazývají ty otravné e-maily od neznámých cizinců nabízející prostředky na zvyšování potence či úsporu peněz. Na poštovní schránku stačí nalepit štítek „Bez reklam“, se schránkou e-mailovou to tak snadné není.
1. Použití filtrů – zde si můžete nastavit z jaké adresy nebo domény se vám poslané e-maily mají blokovat a tudíž se do vaší schránky vůbec nedostanou...
2. Inteligentní antispam – filtry dokáží zachytit pouze spam, který se ve vaší schránce už někdy odjevil. Inteligentní antispam „prolustruje“ každý e-mail dříve, než dorazí do schránky a poté jej zařadí do zvláštní složky např. „Nevyžádaná pošta“, kterou si pro tento účel zvolíte, nebo jej úplně zablokuje.

Ceska literatura po roce 1945 1/2

50.-60. léta: J.Drda-vypravěč, český lidový humor, optimismus, Městečko na dlani (Rukapáň), Němá barikáda, České pohádky, Hrátky s čertem, Hlídač dynamitu
V.Řezáč-schematismus, politická kariéra, „budovatelský román“, Nástup-děsný, Bitva-ještě horší
J.Fučík-popraven gestapem, Reportáže psané na oprátce-modla komunistů
E.Valenta-Jdi za zeleným světlem-autobiografický, hlh K.Šimon, zastřelen Němci
K.Ptáčník-Ročník jedenadvacet-mladá gen., Město na hranici-polemika s Nástupem
Z.Pluhař-Opustíš-li mne-utečenecký lágr, Ať hodí kamenem-chovanci v dětském domově
J.Otčenášek-naboural schematismus, Občan Brych-hrdina je intelektuál, právník, není „černobílý“, revoluční, Romeo, Julie a tma-okupační roky, láska Pavla a žid. Ester, Kulhavý Orfeus-odboj.
N.Frýd-pohádky a dobrodružné; A.Brandl-prostředí železnic (Severní nádraží, Lazaretní vlak)
Normalizace: L.Fuks-židovská tématika, mag. realismus-fikce, tajuplnost, psychika postav, Spalovač mrtvol-hlh Kopfrkingl-ovlivnění člověka, končí jeho zešílením, Pan Theodor Mundstock-žid,připravuje se na koncentrák
O.Pavel-vljm O.Popper, otec žid, píše velice autobiograficky, humor, Smrt krásných srnců, Jak jsem potkal ryby (později vyšlo v cyklu Zlatí úhoři)
B.Hrabal-nar Židenice, vystřídal asi 10 zaměstnání, první knihy – Perlička na dně, Pábitelé; Taneční hodiny pro starší a pokročilé-psáno 1.větou, Ostře sledované vlaky-hlh Miloš Hrma, umírá, Slavnosti sněženek, Příliš hlučná samota-palič Hanťa, Postřižiny, Obsluhoval jsem angl. krále-číšník Jan Dítě
V.Neff-hist.rom, Srpnovští páni, Zlá krev, Trampoty pana Humbla-politický měňavec,
V.Kaplický-hist.rom, Kladivo na čarodějnice-zlý Boblig, hodný Lautner
F.Kožík-Největší z Pierotů, Miláček národa-o J.K.Tyl, Kronika života a vlády Karla IV.
M.V.Kratochvíl-hist.pró, Osamělý rváč-maršál Rudolfa II, Evropa tančila valčík, Život Jana Amose
J.Šotola-Svatý na mostě; J.Loukotková-hist.belet,Navzdory básník zpívá-oVillon, Spartakus
V.Körner-balady, snovost, Údolí včel-o dvou křižácích, Adelheid
Soudobá lit.: V.Páral-píše vysvětlivky, glosy, Veletrh splněných přání, Mladý muž a bílá velryba, Soukromá vichřice, Katapult, Milenci a vrazi, Profesionální žena, Romeo a Julie 2300, Dekameron 2000, Playgirls
J.Marek-vljm Puchwein, Panoptikum města Praž; R.John-Memento,Bony a klid, P.Šabach-Pelíšky

Česka literatura po roce 1945 2/2

Samizdat a exil: L.Mňačko-Smrt si říká Engelchen, Jak chutná moc-ze života kom. Pohlavárů
P.Tigrid-vljm Schönfeld, Svědectví-nejproslulejší kulturně politické periodikum
J.Procházka-Zelené obzory; Kočár do Vídně, Ucho-umělecké vrcholy
A.Lustig-ovlivněn koncentrákem, Démanty noci-autobiog. povídky z koncentr, Dita Saxová-židovka, přežila koncentr, Motlitba pro Kateřinu Horowitzovou-skutečná událost
K.Pecka-Malostranské humoresky-protějšek Povídek malostranských
J.Mucha-syn A.Muchy-Studené slunce-zážitky z vězení
J.Trefulka-Brňák, red. Host do domu, O bláznech jen dobré, Velká stavba-kafkovský příběh o nesmyslnosti megalomanských staveb a rozhazování
A.Kliment-Marie, Hodinky s vodotryskem-oživení naší prózy
E.Kantůrková-Smuteční slavnost-o smrti a pohřbu sedláka, Přítelkyně z domu smutku-reportáž z vězení
P.Kohout-stál u zrodu CH77, Katyně, Nápady sv. Kláry, Kde je zakopán pes, Sněžím
I.Klíma-Milenci na jednu noc, …den, Milostné léto-láska ženatého muže k jiné, ta se zabije, Má veselá jitra-inspirace v manuálních zaměstnání, Láska a smetí-autobiografické, mládí x stáří
J.Škvorecký-ž Z.Salivarová, v Kanadě založily Sixty-Eight Publishers, Zbabělci-poprvé Dany Smiřický, Legenda Emöke-redaktor a mladá vdova se zamilují, zkazí to učitel, Sedmiramenný svícen-o osudech židů DS, v emigraci: Tankový prapor-DS, Prima sezóna-DS se o to snaží přijít, detektivky: Smutek poručíka Borůvky, Konec pB, Návrat pB, Hříchy pro pátera Knoxe, Lvíče
L.Vaculík-silně šel proti kom,fejetonista-Sólo pro psací stroj, Jaro je tady, dílo: Sekyra (nejvýraznější kritika spolu s Kunderovým Žertem), Morčata-degradace člověka, tajemné
M.Kundera-Brňák, boxer, postmodernista, sbírka Monology, Směšné lásky (10 povídek: Falešný autostop…), první rom. Žert-student vyloučen ze studia, svede ženu toho, co jej vyloučil…, Život je jinde, Nesnesitelná lehkost bytí-příběh Tomáše, jeho ženy emigrují, vrátí se, on je jí nevěrný, zemřou oba v autě.

FRANZ WERFEL - NE VRAH, ZAVRAŽDĚNÝ JE VINEN

Karlovo mládí.
Otcův odjezd na manévry. (ukázka)
Oslava Karlových třináctých narozenin, návštěva Štvanice, konflikt s otcem.

Povýšení na poručíka, přeložení do Haliče.
Otcova druhá svatba.
Problémy se zákonem, převelení k otci.
Večeře s otcem a jeho chotí, hádka a konečné zatracení otce.
Cesta s hluchoněmým podivínem Seebärem, seznámení s Beschitzerem. (ukázka)
Citové vzplanutí k Zinaidě.
Plány atentátu na cara.
Objevení tajné skrýše Spolku policisty, uvěznění Karla, vyslýchání jeho otcem.
Návštěva otcova domu, pokus o vraždu. (ukázka)

Návrat domů.
Návštěva Štvanice, zjištění úmrtí pana Kalendera.
Dopis prokurátorovi. (ukázka)