Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V rámci procesu specifikace požadavků by měl být uplatňován co nejširší pohled...

V rámci procesu specifikace požadavků by měl být uplatňován co nejširší pohled, který jde za hranice popisu funkcionality informačního systému. Funkční specifikace uživatelských požadavků by měla být doplněna o následující dvě hlediska, a to:
• pochopení cílů hospodářské organizace, jejichž realizaci by měl informační systém zajišťovat,
• pochopení omezení, jež jsou kladena na informační systém z hlediska prostředí, ve kterém bude provozován. Jedná se o tzv. „nefunkční požadavky“, jako jsou bezpečnost, dostupnost, přesnost, výkon atd.

Přesná hranice vymezení funkčních a nefunkčních požadavků je velmi obtížně definovatelná, protože v průběhu vývoje informačního systému se mohou nefunkční požadavky stát funkčními. Z hlediska metodologie je však užitečné požadavky vymezit, protože značným způsobem ovlivňují průběh systémové analýzy.

Obrázek. č. 3 Konceptuální rámec specifikace požadavků

Pojem specifikace požadavků vyjadřuje popis požadavků v běžných pojmech, které se užívají v procesu podnikání. Vlastní popis je závislý na chování systému a vyjadřuje požadované vlastnosti budoucího informačního systému. Úspěch zamýšleného systému závisí ve značné míře na co nejsrozumitelnějším vyjádření specifikace požadavků, které by se mělo pojmově blížit více straně uživatelů. Ti pak mohou přesněji ohodnotit specifikované požadavky.

Žádné komentáře:

Okomentovat