Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6.8.3 Multidimenzionální modelování

Pro efektivní využívání dat uložených v databázi datového skladu prostřednictvím OLAP aplikací je nutné uložit data určitým způsobem. OLAP aplikace jsou ve skutečnosti rozšířením či podrobnějším rozpracováním dřívějších typů aplikací, jako jsou systémy na podporu rozhodování (DSS) či exekutivní informační systémy (EIS). Cílem takovýchto aplikací je poskytování souhrnných údajů na vysoké úrovni agregace, na základě kterých se dělají rozhodnutí a díky nimž zůstává vedení firmy informováno. OLAP z tohoto přístupu vychází a dále ho rozšiřuje. Umožňuje prohlížet vybrané údaje ve firmě z různých stran, rozdělovat je, pohlížet na ně s odstupem či naopak vyhledávat podrobnosti. To, co ve skutečnosti odlišuje OLAP od klasických OLTP, je schopnost poskytovat multidimenzionální pohled na transakční data.
6.8.4 Rozdíly mezi relační a vícerozměrnou databází
Typický relační databázový systém poskytuje tradiční dvourozměrný pohled na data (řádky a sloupce). Tato nestrukturovaná reprezentace transakčních dat se příliš nehodí pro složité postupy analýzy dat, které zahrnují vyhledávání kvalitativních dat sečtených přes mnoho různých kategorií.
Na druhou stranu, vícerozměrné databáze jsou schopné poskytovat n-rozměrný pohled na data. Počet rozměrů, které lze zobrazit je teoreticky nekonečný. Jsou zde nicméně jistá praktická omezení na ukládání a výkonnost, kvůli kterým je tento počet omezen.

Žádné komentáře:

Okomentovat