Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6.8 Dimenzionální modelování

Tradiční E-R model (entita-relace) používá pro návrh databází normalizovaný přístup. Normalizace odstraňuje ze schématu redundance, čímž optimalizuje uložení dat. Naproti tomu datové sklady nekladou takový důraz na šetření místem, záleží jim však na tom, aby se s nimi uživateli snadno a efektivně pracovalo. Z tohoto důvodu je mírná redundace obvykle akceptována. Dimenzionální modelování je pro návrh datových skladů mnohem vhodnější. Navrhujeme v něm schéma tak, že rozdělujeme činnosti do logických událostí a faktů a nastavujeme odpovídající dimenze.
Výslednému schématu se říká hvězdicové schéma (star schema). Používá totiž pár velkých ústředních tabulek faktů a mnoho malých tabulek dimenzí. Příklad hvězdicového schématu je na obr. 2.

Obr. č.3 Star schema
6.8.1 Tabulky faktů
Ústřední tabulky faktů se obvykle skládají z obchodních událostí, které lze zaznamenávat v čase, jako jsou bankovní operace, prodeje, objednávky, obraty, dodávky, návštěvy na Webu atd. Běžně jsou tvořeny cizími klíči do tabulek dimenzí a sadou numerických hodnot. Údaje uložené v tabulkách faktů jsou obvykle neměnné, protože jsou historické. Nejběžnějším příkladem tabulky faktů v hvězdicovém schématu jsou prodeje.

Žádné komentáře:

Okomentovat