Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

BENÁTKY

Zeměpisná poloha
Benátky se nachází na severu Itálie v kraji zvaném Veneto, který se táhne od Dolomit až k Benátské laguně. Benátky patří k opravdu jedinečným světovým městům. Byly vybudované podél bahnitých břehů na ostrůvcích mezi vodami Jaderského moře. Kdysi bylo mocným obchodním a námořním střediskem Středomoří, v dnešní době je hlavně významným turistickým cílem lidí z celého světa. Ročně ho navštíví přes 12 mil. turistů. Stálých obyvatel však v Benátkách žije méně než 70 000 a průměrný věk Benátčanů je necelých 50 let.
Benátky mají společného starostu i městskou radu s nedalekým městem Mestre, které založili Benátčané tušíc, že jednou nebude v laguně dostatek půdy pro výstavbu. Mestre je průmyslové město s asi 340 000 obyvateli.

Výstavba Benátek
Město Benátky se rozkládá na 118 nízko položených ostrůvcích v bažinaté zátoce. První benátští stavitelé vyvinuli pro překonání tak náročných podmínek zvláštní techniky. Využívali tzv. Istrijský kámen – určitý druh mramoru – nepropouštějící vlhko, podpíraný vory z modřínového dřeva a dřevěnými pilotami. Tento způsob se ukázal jako účinný. Mnoho benátských budov už stojí déle než 400 let. Dnešní podoba města se příliš neliší od jeho podoby v 16.st.

Krátce k historii
Benátky založili obyvatelé přilehlé oblasti Veneta, když kolem roku 420 prchali před Góty. Založili je na neobydlených ostrovech bažinaté laguny. Využili dobrou polohu města a navázali důležité obchodní spojení s Byzancí. Růst síly a vlivu Benátek ve východním Středomoří vrcholil po pádu Byzance ve 4.křížové výpravě. Benátky byly na svou dobu ojediněle organizovány – v čele stál volený správce – dóže, jehož pravomoce přesně vymezovala benátská ústava. V 16.st. už Benátky zcela ovládaly obchod ve Středomoří a podmanily si i severovýchodní Itálii od Jaderského moře až po Alpy. Aby si udržely tak velké území, nevyhnuly se neustálým vojenským střetům. V roce 1522 se podařilo Turkům vytlačit Benátčany z východního Středomoří. Na začátku 18.st. Benátky zcela ztratily nad Turky námořní převahu. Město ztratilo dřívější moc a začalo upadat, což vyvrcholilo dobytím města Napoleonem, který ho pak daroval svým rakouským spojencům. Benátky se zbavily nadvlády Rakouska až v roce 1866.

Rozdělení Benátek
Benátky tvoří řada soběstačných ostrovních komunit, které se sousedními ostrovy spojují mosty. Mosty byly často v soukromém vlastnictví a vybíralo se na nich mýtné. Původně neměly zábradlí, což bylo velice nebezpečné-hlavně v noci v neosvětlených ulicích. Každý ostrov má vlastní zásobování vodou, kostel a zvonici soustředěné na náměstí, které bylo kdysi centrem obchodního života. Benátky jsou rozděleny do šesti starobylých správních čtvrtí neboli sestier.
Většina benátských domů byla postavena tak, aby odpovídala potřebám města bez ulic. Návštěvníci obvykle připlouvali lodí, a proto fasády obrácené ke kanálu dostaly bohatší architektonickou výzdobu. Většina domů měla dvě patra a sloužila jako obytné domy, ale zároveň i jako sklad a obchodní prostory. Nejstarší dochované soukromé domy pocházejí ze 13.st. Nejčetnější jsou v Benátkách paláce v gotickém slohu.

Významné památky
Benátky jsou malé a většinu památek lze pohodlně obejít pěšky. Srdce města tvoří náměstí Sv. Marka, na kterém se nachází bazilika Sv. Marka a Dóžecí palác, který byl sídlem vlády a také dóžecí rodiny. Na tomto náměstí nelze přehlédnout také 98,5m vysokou zvonici neboli Kampanilu. Ta byla v minulosti několikrát zvýšena, ale protože základy v bažinatém podloží unesou jen určitou váhu, tak se v roce 1902 zřítila. Během deseti let byla znovu vystavěna a to už na větších základech.

K dominantám města patří také nádherný barokní kostel Santa Maria della Salute, který se nachází na jižním konci Velkého kanálu. Velký kanál rozděluje Benátky na 2 části a slouží jako hlavní dopravní tepna. Jeho břehy lemují nejvýstavnější paláce z celých Benátek. Kanál je dlouhý téměř 4km a jeho šířka se pohybuje od 30 do 70m. Klena se přes něj i nejkrásnější benátský most Di Rialto.

Symbol Benátek
K Benátkám neodmyslitelně patří také gondoliéři. Podle pověsti mají už od narození mezí prsty na nohou plovací blány. Toto povolání vyžaduje důkladnou znalost zdejších kanálů a předává se z otce na syna. Gondoly jsou staré už více než tisíc let. Kdysi zajišťovaly dopravu zboží z trhů do paláců. Gondoly se vyrábí ručně – nová gondola je hotová za tří měsíce a stojí okolo 0,5mil. Kč. Gondola má také zvláštní tvar. Veslo gondoliéra drží vidlice, která je upevněna na pravé straně lodi, a proto má gondola asymetrický tvar, aby se netočila pořád dokola. K přídi je zahnutá doprava a levou část má o 24cm širší než pravou. V současné době mají všechny gondoly, s výjimkou slavnostních, černou barvu.

Spojení s pevninou
Benátky přestaly být odloučeny od okolí v roce 1846, kdy je s pevninou spojila železniční trať vedená po hrázi.

BAROK A SÚČASNOSŤ - STRATENÝ RAJ

Výstavu BAROK a sprievodnú výstavu BAROK A SÚČASNOSŤ - STRATENÝ RAJ je možné vidieť v Slovenskej národnej galérii od 16. decembra 1998 do 14. marca 1999.
Na začiatku by som rada povedala niečo o samotnej Slovenskej národnej galérii, pri príležitosti 50. výročia jej založenia. Slovenská národná galéria vznikla ako vrcholná štátna umeleckohistorická, zberateľská, vedeckovýskumná a kultúrno-výchovná inštitúcia na základe zákona Slovenskej národnej rady z 29. júla 1948. Iniciátormi jej založenia boli poprední slovenskí historici, výtvarní umelci a spisovatelia. Vo fonde SNG sa nachádza okolo 55 000 diel. SNG je ústredným odborno-metodickým, poradenským a informačným centrom a plní funkciu národného metodického centra pre galérie. Usporadúva prednáškové a filmové cykly, besedy, koncerty a poskytuje odborné lektorské výklady pre návštevníkov. Bádateľom a študentom je k dispozícii najväčšia knižnica špecializovaná na umenovednú literatúru na Slovensku, študovňa, archív výtvarného umenia a centrálny katalóg. K už spomínanému 50. výročiu bola vyrazená pamätná strieborná minca. Nominálna hodnota mince je 200 Sk, váži 20g, priemer má 34 mm. Autorom návrhu je Ing. Milan Virčík. Na líci mince je vyobrazená tabuľová maľba levočského maliara Madona s Ježiškom z Popradu zo zbierok gotického umenia SNG, názov štátu Slovenská republika a štátny znak. Na rube mince je vyobrazený barokový obraz s námetom antickej mytológie Dcéry kráľa Lykoméda od talianskych maliarov Giovanniho Colibo a Filippa Gherardiho zo zbierok európskeho umenia SNG, text Slovenská národná galéria, letopočty označujúce rok založenia a rok 50. výročia SNG - 1948 a 1998.

A teraz už o samotnej výstave. Ako už bolo spomenuté, výstava je rozdelená na dve časti. V prvej sú prezentované klasické barokové umelecké diela 17. - 18. stor. vo všetkých druhoch a žánroch, ktoré vznikali a pôsobili na našom území a sú dnes majetkom cirkvi, slovenských múzeí a galérií, ako aj súčasťou zbierok významných zahraničných kultúrnych inštitúcií. Približuje tvorbu osobností ako Johann Fischer z Erlachu, Franz Hillebrandt, Georg Rafael Donner, Dionýz Ignác Stanetti, Franz Xaver Messerschmidt, Paul Troger, Franz Anton Maulbertsch, Johann Lucas Kracker, Ján Kupecký. Výstava sa sústreďuje na triumf baroka v rokoch 1690 až 1740.
Druhá časť výstavy pod názvom Barok a súčasnosť - Stratený raj prezentuje umenie, ktoré sa snaží vychádzať zo základných princípoch baroka. Vychádza z toho, že barok nie je len historickým štýlom, ale aj nadčasovým univerzálnym fenoménom. Jeho prejavy by sa dali určite objaviť vo všetkých fázach dejín, keď sily vášní a fantázie nadobudli prevahu nad rovnováhou a disciplinovanosťou. Výstava je rozdelená na niekoľko hlavných sekcií, v rámci ktorých sú na prácach slovenských, ale i zahraničných umelcov prezentované jednotlivé okruhy problémov barokového a súčasného umenia (iluzívnosť priestoru, ikonografické paralely a interpretácie diel starých majstrov, mysticizmus, dvojznačnosť a bizarnosť, vanitas, prebujnelosť hmoty, dynamizmus, rytmus a pohyb, rétorickosť, dekorativizmus a pod.).

Barok ako štýl nemám moc rada. Je moc prezdobený, skoro všetko je pozlátené, všade vidieť tučných anjelikov, králi a kráľovné na bojových výjavoch sú oblečení do krásnych šiat...Ale možno práve táto výstava mi pomohla barok viac akceptovať a chápať.

DANĚ Z PŘÍJMŮ, Daňová soustava platí od 1.1.93

Daň – povinná pravidelná a zákonem stanovená platba do státního rozpočtu
Plátce – osoba, která odvádí daň vybranou od poplatníků
Poplatník – osoba, která platí daň svým jménem a ze svého objektu
Správce daně – Finanční úřad a celnice
Přímá daň – plátce a poplatník je jedna osoba
Nepřímá daň – plátce a poplatník (spotřebitel) vždy 2 osoby

DAŇ Z PŘÍJMŮ FO
této dani podléhají veškeré příjmy FO kromě dědictví a daně

Poplatníci daně § 2

FO dělíme do 2 skupin:
daňový rezidenti – FO, které mají na území ČR bydliště nebo zde trvale pobývají (víc než ½ roku), zdaňují v ČR veškeré svoje příjmy (i ze zahraničí)
daňový nonrezidenti – osoby, které v ČR nebydlí ani nepobývají, ale mají příjmy, zdańují se pouze příjmy v ČR

Předmět daně § 3
Dílčí daňové základy:
Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky
příjmy – SP a ZP

Příjmy z podnikání
příjmy – výdaje  daňově neuznatelné

Příjmy z kapitálového majetku
úroky, dividendy, podíly na zisku

Příjmy z pronájmů
movitý i nemovitý, bytových i nebytových prostorů pro podnikání
Paušální výdaj – 20% z příjmů zahrnuje SP i ZP
Skutečné výdaje

Ostatní příjmy
prodej CP, příležitostný pronájem, vlastní movitost a nemovitost

Nezdanitelné části § 15
Nezdanitelná část na poplatníka 38 040,-
Nezdanitelná část na dítě 25 560,- /2 130,- měsíčně
Nezdanitelná část na manžela či manželku 21 720,-
Nezdanitelná část na invalidu 7 140,- - 50 000,-

Odčitatelné položky § 15 a 34
Dary na veřejně prospěšné účely
min. 2% z daňového základu a max. 10% z daňového základu

ztráta z podnikání nebo z pronájmu
ztrátu lze odečítat 5 let

Úroky z úvěru stavebního spoření a úroky z hypotečních úvěru
max 300 000,- ročně
Příspěvky z penzijního připojištění
max 12 000,- ročně
Příspěvky na životní pojištění
max 12 000,- ročně
10% z nově pořízeného DM

Sazba daně § 16
snížený daňový základ se zaokrouhlí na 100,- 
ZD
nezdanitelné části
odčitatelné položky
= snížený základ daně (zaokr.) x sazba
= daň – sleva na dani
= daň po slevě

Roční vyrovnání daňové povinnosti
Poplatník má pouze příjmy ze ZČ u jednoho zaměstnavatele
roční vyúčtování provádí zaměstnavatel
zaměstnanec do 15.2. podá žádost o zúčtování a zaměstnavatel je povinen do 31.3. porovnat skutečnou daň se zálohami
Pokud má poplatník více typů příjmů nebo příjmy ze závislé činnosti od více zaměstnavatelů současně
musí vyplnit daňové přiznání sám

Daňové přiznání
- podává se do 31. 3. s daňovým poradcem do 30.6.

Osvobození od daně § 4

DAŇ Z PŘÍJMŮ PO

Poplatníci daně § 7
veškeré osoby, které nejsou FO
výjimkou je ČNB
PO, kt. Mají sídlo v ČR mají neomezenou daňovou povinnost  platí daň ze všech příjmů
Ostatní PO mají omezenou daňovou povinnost  platí daň z příjmů pouze v ČR

Předmět daně § 18
příjmy z veškeré činnosti a příjmy z nakládání s majetkem
některé PO mají zúžený předmět daně tzn. Platí daň pouze ze svých ziskových příjmů  osoby, které nebyly založeny za účelem podnikání (zájmová sdružení, politické strany, církve)

Osvobození od daně § 19

Základ daně § 20

Zdaňovací období – kalendářní rok
Základ daně = příjmy – výdaje  daňově uznatelné

Příjmy PO – osvobozené příjmy – příjmy tvořící samostatné základy daně
= zdanitelné příjmy – výdaje
= základ daně – odčitatelné položky
= snížený základ daně – dary
= snížený základ daně o dary (zaokr. 1 000,- ) x sazba
= daň – slevy na dani
= daň po slevě

Odčitatelné položky
Ztráta z podnikání
5 let
10% z PC vybraného DM
Dary na veřejně prospěšné účely
min. 2 000,- max 5% ze sníženého DZ

Sazby daně § 21
snížený základ daně zaokrouhlíme na celé tisíce dolů
sazba daně je 28% 04, 26% 05, 24% 06, kromě investičních fondů, penzijních a podílových fondů, které mají sazbu 25%

Slevy na dani § 35
sleva na zaměstnance se změněnou pracovní schopností
osoby, které zaměstnávají min. 20 zaměstnanců, z nichž 50% je postižených, mohou uplatnit ještě relativní slevy, použít polovinu sazby daně

Daňově účinné výdaje § 24
viz FO
odpisy hmotného majetku
nově 6 odpisových skupin  6. na 50 let (budovy – hotely, obchodní domy a administrativní budovy
Rovnoměrné = VC. Sazba / 100
Zrychlené = PC/k další roky = 2.ZC/ k – n
- podnikatelé si mohou odpočítávat své auto do hodnoty 900 000,-

Formy pojištění

nekomerční
- není zaměřeno na zdravotní pojišťovny a
- spravují zdravotní pojišťovny: ZP platí - zaměstnavatel za své zaměstnance, zaměstnanec z příjmů,tát za vojáky, ženy na mateřské dovolené aj.
ZP proplácí se: ošetření u lékaře, zdravotní péči, některé léky (částečně nebo všechno),lázně
- sociální pojištění: vede Správa sociálního zabezpečení
vyplývají z něj dávky nemocenského pojištění (nemocenská, důchody,
podpora v nezaměstnanosti, porodné, pohřebné, příspěvky na nájem … )

komerční
- snaha o zisk
formy komerčního pojištění:
a) zákonné
- nesepisuje se smlouva, platí se jen pojistné
- nezaniká, ani v případě neplacení
- např. pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za pracovní úrazy a nemoci z povolání
b) smluvní - sepisuje se smlouva, proto smluvní
a) povinné - každý, kdo provozuje určitou činnost, se musí ze zákona pojistit (sepsat smlouvu + pojistné) např. povinné ručení (leden 2000), architekti, lékaři
b) dobrovolné - závisí na vůli pojistníka a pojištěného
např. pojištění domácností, pojištění staveb

druhy pojištění podle předmětu:
pojištění osob
pojištění majetku
pojištění odpovědnosti za škodu
sdružené pojištění - kombinace pojištění (např. majetku a osob)

a) Pojištění osob:
a) životní
b) úrazové
c) pojištění léčebných výloh v zahraničí
d) připojištění

a) Životní pojištění
a) dočasné pojištění pro případ smrti - sjednává se na určitou dobu nebo do určitého věku
- nízké pojistné, náhrada se vyplácí jen při smrti
b) trvalé pojištění pro případ smrti - pojištění trvá až do smrti pojištěného
- vyšší pojistné, pojistné se platí jen několik let
c) kapitálové životní pojištění - pojištění pro případ smrti nebo dožití se určitého věku
- část pojistného na riziko, část na spoření a část na podporu státu
d) důchodové pojištění - příplatek k důchodu, možnost jednorázové výplaty
- určitou dobu platím pojistné a při odchodu do důchodu dostanu
„přilepšení k důchodu od státu“

b) Úrazové pojištění
a) samostatné
b) připojištění k důchodovému a životnímu pojištění
zahrnuje:
a) pojištění pro případ smrti v důsledku úrazu pojistné částky jsou různé pro
b) pojištění pro případ trvalých následků úrazu každou složku
c) pojištění, kt. částečně nahrazuje snížený příjem
- některé pojišťovny umožňují uzavřít i několikanásobné smlouvy
sdružené pojištění mládeže - úrazové poj. pro děti do 18 let + pojištění pro trvalé následky a smrt rodiče
d) skupinové pojištění - platí zaměstnavatel za zaměstnance
- platí cestovní kancelář za své klienty

c) Pojištění léčebných výloh v zahraničí
- pro soukromé i pracovní cesty
zahrnuje: pojištění nákladů na ošetření (léky, pobyt v nemocnici, převoz do republiky i nezbytný doprovod)
- možnost připojištění zavazadel i odpovědnosti za škodu
- nové druhy pojištění: např. pojištění vážných chorob platí se vysoké pojistné +
pojištění příjmů v době pracovní neschopnosti zjištění zdravotního stavu

b) Pojištění majetku
- pojišťují se:
a) věci individuálně (konkrétně) určené (nelze zaměnit) musí být přesně uvedena výrobní značka, číslo, typ…
b) soubory věcí - např. standardní zařízení bytu, týká se i věcí, kt. si teprve pořídíme
pojištění se týká nejčastěji těchto rizik:
a) živelné - požár, výbuch, povodně, záplavy, zemětřesení
b) vodovodní - voda vytékající z vodovodních zařízení, topení, kanalizace
c) odcizení - někdo musel překonat nějakou překážku
d) vandalizmus - úmyslné ničení majetku a pachatel je chycen policií

příklady pojištění majetku:
a) pojištění domácností

- pojištění souboru věcí + stavební součástí bytu (parkety, malby, tapety, dřevěné obložení
 tj. co pevně přiléhá)
- připojištění historických a uměleckých hodnot, šperků, elektroniky, kol, …
- majitel bytu si sám určí hodnotu domácnosti a pojišťovna určí výši pojistného
- vztahuje se i na uzamykatelné nebytové prostory užívané pouze pojištěným
b) pojištění staveb
- budova + stavební materiál + věci k výstavbě a opravu, ale ne vnitřní vybavení
c) pojištění rekreačních domácností
- kombinace pojištění domácností a stavby
- vysoké riziko  vysoké pojištění
d) havarijní pojištění
- vozidlo + jeho obvyklá výbava
- pro poškození, zničení nebo odcizení
- sjednává se spoluúčast pojištěného na škodě
- možnost připojištění zavazadel, přepravovaných osob, asistence
e) pojištění průmyslových a podnikatelských rizik
- strojní pojištění - proti havárii
- dopravní pojištění - pojištění nákladu proti zničení, odcizení nebo ztrátě
- šomážní pojištění - pojištění v případě přerušení výroby vlivem živelných pohrom
f) pojištění zemědělských rizik
- pojištění plodin - proti krupobití, neúrodě, plísním, vymrznutím
- pojištění zvířat - proti nemocím, úhynu
g) úvěrové pojištění
- pojišťovna úhrady ztráty, kt. firmě vzniknout, když odběratel neplatí splátky úvěru (v mezinárodním obch.)

c) pojištění odpovědnosti za škodu
- pojištěný má právo, aby za něj pojišťovna uhradila škodu, kt. způsobil někomu jinému
a) dobrovolné pojištění
- pojištění občana v běžném životě (např. škody způsobené provozem domácnosti, jednání nezletilého dítěte, nezávodní sportování)
- pojištění občana za vlastní odpovědnost nebo za opatrování psa
b) povinné smluvní pojištění
- pojištění odpovědnosti při výkonu práva myslivosti - každý myslivec je povinen se pojistit
- pojištění odpovědnosti provozovatelů civilních letadel
- od ledna 2002 povinné ručení
= pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla
- pojišťovna hradí škodu na majetku i na zdraví
- pro pojišťovnu je nutný vystavený protokol od policie

Pojišťovnictví

nevýrobní odvětví národního hospodářství, které se zaměřuje na tvorbu pojistných fondů, jejich správu a použití

je součástí finančního trhu - peněžní prostředky investují pojišťovny do nákupu CP, nemovitostí, cenných sbírek,termínovaných vkladů …
pojišťovny se řídí podle zákona o pojišťovnictví - ukládá přesně kolik peněz mohou vložit - dohlíží MF

druh podnikání (podnikatelská činnost), jehož předmětem je činnost:

Předmět podnikání
a) pojišťovací
- sjednání pojištění a náhrada škod z pojistných událostí

b) zajišťovací - tj. pojištění pojišťovny
- rozdělení rizika při mimořádných událostech (potopa, živelné pohromy)

c) zábranná - prevence = předcházení škod

d) asistenční služby - pro komplexní zajištění služeb (např. v zahraničí se stane autonehoda  odvezou do hotelu, zajistí opravu, dopravu do nemocnice a zpět aj.)

e) poradenská - hlavně pro organizace, celím je optimální pojištění
- za přijatelnou částku být pojištěn maximálně (proti více rizikům)

Základní pojmy:
riziko - možnost vzniku náhodné události s negativním dopadem
pojištění - přesun rizika z pojištěného na pojišťovnu  vztah při kt. pojišťovna na sebe přebírá závazek, že pojištěnému uhradí škodu (podle pojistné smlouvy) za úhradu kt. se říká pojistné

- např. živelné riziko (požár, potopa, vítr …),
dopravní riziko (bouračka, riziko odcizení),
odpovědnostní riziko (úklid chodníku)
osobní riziko (důchodové pojištění, zdravotní pojištění, životní pojištění)

pojistné fondy se tvoří na principu:
a) solidárnosti
- pojistné platí všichni, náhrada škody se vyplácí jen těm, kt. postihla pojistná událost

b) podmíněná návratnost - pojišťovna vyplácí náhradu škody jen do výše určené ve smlouvě

c) princip neekvivalentnosti - náhrada škody ne podle pojištěn, ale podle škody na majetku
pojistná událost - nahodilá skutečnost se kt. je spojen nárok na náhradu škody
pojistné - úplata za přesun rizika, cena pojištění
pojistné plnění - náhrada škody na pojištěném majetku či zdraví  smluvená částka
pojistka - pojistná smlouva  dvoustranný právní akt

Základní subjekty pojištění:
pojistitel - pojišťovna
pojistník - osoba, která uzavřela pojistku a musí platit pojistné
pojištěný - osoba, na jejíž majetek, odpovědnost za škody, život nebo zdraví se pojištění vztahuje
b + c mohou být - jedna osoba - při pojištění bytu

- různé osoby - úrazové pojištění mládeže, rodič uzavře platí pojistku, dítě dostane náhradu škody
obmyšlený - osoba, která dostane náhradu škody v případě smrti pojistníka (určuje pojistník)
poškozený - osoba, která utrpěla újmu na majetku, životě nebo zdraví, kterou způsobil někdo jiný

Subjekty pojistného trhu:

Pojišťovny a zajišťovny (pojišťovna, která pojistní pojišťovnu)
MF - vykonává státní dozor pro celé pojišťovnictví
- vydává licence novým pojišťovnám
- kontroluje činnost pojišťoven

ČAP (česká asociace pojišťoven)
- sdružení téměř všech pojišťoven
- reprezentuje všechny pojišťovny při jednání s vládou, parlamentem i zahraničím
provádí školení (zprostředkovatelé),

Poradenské firmy
zprostředkovatelé:

a) závislý - zaměstnanec pojišťovny

b) nezávislý - specializuje se na jeden druh pojištění, má přehled o pojišťovnách
- radí nejvhodnější pojišťovny
(a + b) - dostávají odměnu za činnost - provize (klient ji platí v pojistném)

c) kooperační partner - banka, cestovní kancelář

Stavební podniky - partner spolupracuje s pojišťovnou za nás (nemusíme chodit uzavřít smlouvu)
- uzavře ji za nás kooperační partner
Klienti - pojištění + poškození

Charakteristika vybraných druhů CP

Dlužnické CP
obligace
- dlouhodobý CP
- vydavatel (emitent) získá finanční zdroje pro svou činnost a vyplácí pravidelný úrok

1. listinná obligace:
a) plášť - popis vydavatele, nominální hodnota, název a číslo CP, závazek splatit dluh (do kdy),
výnos = úrok (procento, nebo způsob), datum vydání a podpisy emitenta
b) kupónový arch a talony - kupony na výplatu úroků a postupně se odstřihávají
- talon k výměně za nový kupónový arch

vydává:
a) stát (např. vláda, Ministerstvo financí)
b) banky - na zvýšení základního kapitálu (KB, ČS)
c) podniky
d) města a obce (např. komunální)

výnos (úrok):
a) pevně určené
b) pohyblivý úrok - podle úrokové sazby na kapitálovém trhu (burza, RM systém)

2. ziskové obligace - úrok závisí na zisku firmy

3. neúročené obligace - prodávají se za nižší cenu než je nominální hodnota
- výnos se vyplácí při splatnosti obligace

4. indexované obligace - chrání majitele CP před inflací  zvyšuje nominální hodnotu o inflaci

zástavní list
- vydává je banka, kt. tím získává peníze na poskytování hypotečních úvěrů
- dvojí ručení:
a) banka svým základním kapitálem
b) klient svou nemovitostí

státní pokladniční poukázka
- dlužný cenný papír
- vydává stát (důchody, sociální dávky, porodné, …)
- krátkodobý cenný papír, peníze použity ke krytí schodku státního rozpočtu
- úročeny nižším procentem

vkladové listy (certifikáty)
- vydávají je banky
- použití peněz pro svou činnost
- krátkodobé i dlouhodobé cenné papíry (jeden měsíc i několik let)
- pevně úročeny
- vklad je splatný jednorázově pro uplynutí doby splatnosti

směnky
- dlužný cenný papír, řídí se směnečným a šekovým zákonem
- je to obchodovatelný cenný papír (eskont, reeskont)

obsah: označení, že jde o směnku
slib dlužníka, že věřiteli zaplatí ve stanovenou domu a místě danou částku
slib výstavce, že směnku vystaví třetí osobě dlužníka, aby věřiteli zaplatil dlužnou částku
jméno věřitele
datum a místo splatnosti (slovy a číselným údajem částka)
datum a místo vystavení
podpisy

šeky
- cenný papír, ve kterém výstavce šeku dává příkaz bance, aby osobě na šeku nebo doručiteli zaplatila uvedenou částku
- vydává banka nebo osoba s účtem v bance
použití: platby za zboží nebo služby

výběr hotovosti
- zvláštní druh šeku je cestovní šek - vystaven na cizí měnu nebo valutu, výměna v zahraničí za hotovost nebo za zboží
- platný pouze s pasem nebo identifikační kartou

Majetkové CP
akcie
- cenný papír se kterým jsou spojena tři práva akcionáře:
a) právo na řízení společnosti - hlasování na valné hromadě
b) právo podílet se na zisku akciové společnosti - výplata dividendy
c) právo podílet se na likvidaci zůstatku akciové společnosti
- je obchodovatelná - prodej na trhu s cennými papíry, RM-Systém, přímo na přepážce střediska s CP
hodnota je
nominální (uvedena na akcii) a tržní (cena za kterou se kupuje a prodává)
druhy
zaknihované - moderní forma CP, existují jako zápis v paměti počítače v středisku s CP
listinné - skládá se z pláště a kupónového archu s talonem
kmenové - na jméno - společnost vede seznam akcionářů, vlastnících tyto akcie, kam se zapisuje obchodní jméno, sídlo nabyvatele akcie a den účinnosti převodu

- na doručitele - volně převoditelná mezi majiteli
speciální - prioritní - pouze pro zakladatele, mají přednostní právo na výplatu dividend a omezené hlasovací právo

- zaměstnanecké - omezený počet pouze pro zaměstnance, převoditelné pouze mezi zaměstnanci, prodávají se za nižší hodnotu
podílový list

- vydávají podílové fondy, kt. shromažďují peníze od investorů (občanů a firem) a za ně nakupují cenné papíry, nemovitosti, drahé kovy a obchodují s nimi na finančním trhu

- forma kolektivního investování
práva
podíl na zisku
podíl na likvidačním zůstatku

c) právo účasti na valné hromadě (bez možnosti hlasování)
- smíšené fondy - investice do krátkodobých i dlouhodobých akcií

Obchodování s CP

trh s CP:

a) organizovaný nebo neorganizovaný
b) burza CP nebo RM-Systém
burza - místo, kde se setkává poptávka s nabídkou

- zvláštní forma trhu, kde:
a) se obchoduje se zastupitelským zbožím
b) zboží není na burze
c) pravidelně na určitém místě a v určitou dobu
d) platí přesná pravidla - Zákon o burze + vnitřní pravidla
e) pro určité členy burzy (nikdo jiný zde nemůže obchodovat)

podle předmětu se burzy dělí na:
a) zbožové (komoditní) - obílí, ropa, cukr, tabák …
b) devizová - nákup a prodej cizí měny
c) burza CP
d) lodního prostoru - pro námořní dopravu

Burza CP Praha, a. s. (BCCP, a. s.)
od r. 1993
řídí se Zákonem o burze - Burzovní řád

Burzovní pravidla
orgány:

a) valná hromada
b) burzovní komora (řídící a statutární orgán)
c) dozorčí rada (dozírá na činnost burzovní komory)
d) výbory

členové burzy:
a) ČNB
b) akcionáři burzy (banky)
c) členové burzy = makléřské firmy

trh CP má 3 části:
a) hlavní trh - nejkvalitnější a nejvíce obchodovatelné CP
b) vedlejší trh - méně cenné CP
c) volný trh - ostatní CP

pět způsobů obchodování na burze:
a) fixing = pevná cena - obchodníci s CP žádají požadavky na nákup a prodej CP do automatizovaného obchodního systémy (AOS), kt. je zpracuje a určí pevnou cenu, za kt. se bude CP prodávat (cena platí 24 hod.)

b) dodatečné objednávky - zbytek CP lze doprodat

c) proměnlivá cena - cena se mění několikrát za den podle aktuální nabídky a poptávky

d) SPAD - vybrané nejlikvidovanější akcie (likvidita - snadno se převedou na penále)
- obchoduje se zde jen s vybranými akciemi
- tvůrce kurzu akcie

e) přímé ochody - bloky CP
- mezi členy burzy (nákup za dohodnutou cenu)
- vše se musí burze oznámit
vypořádání obchodu na burze
- garanční fond - ručí za vypořádání
- burza registruje (vede účty firem a eviduje CP)
- dá příkaz
1. středisku CP (SCP), aby provedlo změnu majitelů
2. clearingovému centru ČNB, aby provedlo změnu na účtech
- většina obchodu na burze = spekulativní obchody
(příklad nákup CP za nízkou cenu - při zvyšování cen prodej CP kolísá)

RM-Systém
předmětem činnosti je organizace trhu s CP
pomocí počítačové sítě pomáhá najít kupce a prodávající
před obchodem se provádí před-obchodní validace = kupující musí složit peníze na zvláštní účet a prodávající musí předložit výpis ze střediska CP a zablokuje CP

Operace se směnkami a šeky

banky proplácejí, eskontují a vydávájí směnky a šeky

Směnárenská činnost
nákup a prodej valut podle kurzu ČNB (devizy střed) + odchylka
valuty  devizy
valuty nákup - za kolik korun od nás banka odkoupí valuty
valuty prodej - za kolik nám banka prodá cizí měnu

- vše je za poplatek: procento z celkové hodnoty nebo pevná částka
zprostředkovávají nákup a prodej cestovních šeků

Emise a obchody s cennými papíry
vydávají cenné papíry banky
banky nakupují a prodávají
provádí úschovu cenných papírů a jejich správu (zúčastňují se na valné hromadě, připisuje úroky, aj.)

Bankovní záruky
ručení za úvěry jen pro nejlepší klienty

Poradenství
např. při zakládání firmy nebo při obchodování se zahraničím

Depozitní služby
úschova a správa cenností
bezpečnostní schránky a trezory

Ostatní služby
banky zakládají dceřinné společnosti k poskytování speciálních služeb:
stavební spořitelna
hypoteční spořitelna
investiční společnosti
pojišťovny
penzijní fondy
leasing - klienti mají nižší úroky

Cenné papíry, CHARAKTERISTKA

= listina, kt zachycuje právní vztah mezi dvěma nebo více subjekty
má určité náležitosti, kt. určuje Zákon o cenných papírech
cenný papír je druh kapitálu, se kterým se obchoduje na finančním trhu
cenný papír vyjadřuje dlužní závazek (peněžní pohledávka) nebo majetkový nárok vlastníka vůči tomu, kdo CP vydal

Druhy cenných papírů
Podle druhu majetkových práv

CP věcné - poskytují zajištění (ručení) pohledávek (např. zástavní list) - ručím nějakou věcí
CP dlužnické (výjimka dluhopisy) - směnky, šeky, obligace
CP majetkové (výjimka majetková práva) - akcie, podílové listy
CP dispoziční (manipulovatelné) - skladní list, konosament (nákladový list  vodní přeprava)

Podle převoditelnosti
CP na doručitele - převod předáním jiné osoby
CP na jméno - převod cesí (=smlouva o postoupení pohledávek) + informace vydavateli CP
CP na řad - převádí se rubopisem

Podle důchodu
CP se stálým důchodem - obligace, vkladní knížky
CP s proměnným důchodem - akcie
CP neúročené - šeky, losy, výherní vkladní knížky

Podle dlužníka
státní CP
komunální CP - vydávají obce a města
CP obchodních společností - vydávají a. s., s. r. o.
soukromé CP - směnky
podle emise CP - hromadně vydávané akcie, státní obligace
- individuálně vydávané směnky, vkladní knížky
CP podle podoby - zaknihované (zvláštní druh papíru)
- listinné
- existují jako zápis kódu ve SCP (středisko cenných papírů)

Žádost o úvěr:

úvěr pro občana
- žádost (formulář) + průkaz totožnosti (občanský průkaz)+ potvrzení podnikatele o výši příjmů
- banka zváží, aby po srážce splátek úvěru bylo zachováno životní minimum (tabulky)
- úvěry musí být většinou zajištěny (zástava, ručitelé)
- na úvěr není právní nárok
- při neposkytnutí úvěru - dostaneme zprávu (písemné oznámení)
- poskytnutí úvěru je podloženo úvěrovou smlouvou, kt. obsahuje podpisy obou stran, účel, úrokovou sazbu,

termíny čerpání, termíny splátek, úhrady úroků, zajištění (čím ručíme), práva a povinnosti obou stran,

každá změna se zapisuje do dodatku ke smlouvě

úvěr pro podnikatele
úvodní schůzka
- banka zjišťuje potřebné informace o klientovi (schopnost splácet, vztah k bance, vyplnění žádosti o úvěr,
výpis z obchodního rejstříku nebo živnostenského rejstříku, doklady k zajištění úvěru, podnikatelský záměr,
účetní výkazy a daňová přiznání)
úvěrový rozbor (analýza)
- banka se rozhodne, zda poskytne úvěr či ne
- hodnotí se bonita

uzavření smlouvy
Zprostředkování platebního styku
v tuzemsku i se zahraničím
hotovostí i bezhotovostní platební styk v korunách či devizách
prostřednictvím clearingového centra
home banking (domácí bankovnictví) - zprostředkovává služba na dálku
(přes telefon (telebanking), počítač, mobil, fax a modem)

Banka může poskytnout úvěr ve formě:

úvěrové linky neboli revolvingu
- klient si opakovaně půjčuje peníze od banky do výše určeného úvěrového limitu, pravidelně splácí úvěr (výše splátek může být různá)
jednorázově
- banka převede peníze na účet, klient je jednorázově vybere nebo postupně v několika výběrech, ale v dohodnutých termínech

splácení úvěrů:
částka úvěru (splátka) a částka úroku se splácejí zvlášť
úvěr a úrok jsou spláceny pravidelnými stále stejnými částkami (anuitami)

příklady úvěrů:
Kontokorentní úvěr
- smíšený běžný a úvěrový účet
klient čerpá peníze do výše úvěrového limitu (částka do kt. můžeme čerpat do minusu)
kladný zůstatek - banka platí úroky klientovi
záporný zůstatek - klient platí úroky bance
výhodný pro podnikatele - jedna žádost o úvěr, opakované čerpání (neomezené)
vysoké úroky

Lombardní úvěr
- krátkodobý úvěr
- krytý movitou zástavou (cenné papíry, drahé kovy, starožitnosti, zástavou pohledávek, zboží)

Eskontní úvěr
banka odkupuje směnky před dnem jejich splatnosti
od jmenovité hodnoty odečte částku tzv. diskont

Reeskontní úvěr
- ČNB odkoupí od banky směnky před dnem splatnosti

Hypoteční úvěr
dlouhodobý úvěr se splatností i 30 let
poskytují ho vybrané banky
ručí se nemovitostí (domem, pozemkem)
dvojí jištění (majetek banka, nemovitost klienta)
stát podporuje - zvýhodněný úrok, bankám doplácí úroky, splátky z hypotéčního úvěru jsou
odčitatelnou položkou od daně z příjmů do výše 300 000,- Kč

Spotřebitelský úvěr
obchodník  spotřebitel
obchodník sepíše smlouvu + přiloží doklad o příjmů a občanský průkaz
účelový úvěr
majetek je hned ve vlastnictví spotřebitele
obchodníkovi platí spotřebitel splátky úvěru a úroky

Platební karty

vydávají banky podle normy (plastové)

jsou buď s:
magnetickou páskou
čipová karta

dělí se:
platební - musíme mít svůj účet a nesmíme ho přečerpat
úvěrové - musíme mít také svůj účet, ale do určitého limitu můžeme jít i do mínusu
umožňují výběr hotovosti v bankomatech, bezhotovostní platby v obchodech, cestovní pojištění, slevy

ochrana - číslo PIN

Úvěrová politika - řídí se úvěrovou sazbou, kt. je buď pevná nebo pohyblivá

principy:
návratnost
výnosnost

druhy úvěrů:
podle doby splatnosti:

krátkodobé - splatnost do jednoho roku
střednědobé - splatnost jeden až čtyři roky
dlouhodobé - splatnost pět a více let

podle měny :
korunové a devizové

podle jištění:
nezajištěné - jen pro nejlepší klienty
zajištěné - banka chce něco čím budeme ručit

jištění: zástava nemovitosti (budovy, haly, stavby)
zástava movité věci (CP, zlato, šperky, auta, autobusy, letadla)
ručitelé - musí mít doklad o příjmu
bankovní záruka - jen nejlepším klientům
postoupení pohledávek
vinkulace vkladu (zablokování vkladu)

podle způsobu poskytnutí:
přímé úvěry - zúčastňuje se pouze banka a klient
nepřímé úvěry - zúčastňuje se banka, obchod a klient

podle účelu
podnikatelům - na provoz a investice, většinou účelové
občanům - spotřebitelské
bankám
městům a obcím - dlouhodobé úvěry

úvěr
účelový - proplácí faktury jen, kt. se týkají jen účelu (na materiál, na práci)
neúčelový - převod peněz na účet klienta, nebo výplata hotovosti; vyšší úroková sazba

Vkladové služby

zdroje vkladů:
občané
podnikatelé (FO, PO)
úvěr od ČNB
úvěry od ostatních bank - sazba PRIBOR na jeden den do splatnosti jednoho roku
vydání (emise) bankovních obligací
vydání hypotéčních zástavních listů

vklady dělíme:
netermínované - vklady na viděnou - možnost kdykoliv vybrat, úročený nízkým úrokem
termínované - úročený vyšším úrokem
1) na pevný termín (např. 3 měsíce) - peníze dříve nedostanu
2) s výpovědní lhůtou (vkladní knížky) - peníze jsou k dispozici dříve, ale za pokutu

pojištění vkladu:
- všechny vklady na jméno jsou pojištěné
- při krachu banky klient získá zpět 90 % z vložené částky, ale maximálně 15 000,- EUR

vklady:
na jméno - peníze jsou vyplaceny jen majiteli (jsou pojištěny)
- do konce roku 2002 musí být všechny vklady na doručitele převedeny na jméno
příklady vkladů
vkladní knížka - potvrzení banky o vkladu - zapisuje se do vklad, výběr, úrok a zůstatek
- zajištění úspor vinkulací (heslem)
a) bez výplatní lhůty - obyčejné, cestovní
b) s výplatní lhůtou (3, 6, 12 měsíců) - čím delší výplatní lhůta, tím vyšší úrok
c) výherní - neúročené vklady (dvakrát ročně jsou losovány a můžeme vyhrát)


termínovaný vklad - na základě smlouvy, kt. musí obsahovat:
a) popis obou stran (kdo)
b) výše vkladu
c) termín na jak dlouho se ukládá
d) úroková sazba
e) způsob výplaty
vklad není možný dříve vybrat, pokud chci vybrat dříve platím poplatky
revolving - opakované prodloužení vkladu (neustálé opakování)

Prodej cenných papírů
vkladové a výherní listy
vkladové (depozitní) certifikáty
- mají různou nominální hodnotu
- jsou buď na doručitele nebo na jméno
- umožňují jednorázové vklady na pevný úrok

Běžné účty

slouží k pravidelnému spoření, výběru hotovosti, platbám, jiným osobám

druhy:
a) bankovní účet - jen pro podnikatele
b) sporožirový účet
c) osobní účet pro všechny

otevření na základě smlouvy se zákazníkem (popisy obou stran, pokud je to PO razítko podniku, podpisový vzor, způsob úročení, možnosti výběru peněz (šekové knížky, karty), základní vklad aj.)

příjem peněz:
peníze může vložit na účet kdokoliv, různými způsoby:
pokladní složenkou
hotovostí
poštou
kazetami nočních trezorů
bezhotovostními platbami (přesuny peněz na účtech v bance)
disponování s penězi

vklad: kdokoliv

výběr: majitel, osoby v podpisovém vzoru, v případě soudního nařízení i jiné osoby
a) v hotovosti - na přepážce - šekem nebo výběrovým lístkem
- bankomatem
b) bezhotovostní - jednotlivý příkaz k úhradě
- hromadný příkaz k úhradě
- trvalý příkaz k úhradě

všechny banky mají podobu akciové společnosti a řídí se zákonem o bankách (č. 21/ 1991 Sb.)

řídí se obchodním zákoníkem, občanským zákonem, směnečným, šekovým, devizovým, …

zákoníkem práce
zapisuje se do obchodního rejstříku

Druhy bank
univerzální
- poskytují všechny služby pro všechny klienty

specializované

územně (teritoriálně) - poskytují služby jen nějakému určitému území
a) zákaznicky - poskytuje služby vybranému okruhu zákazníků (Podnikatelská banka)
b) produktově - poskytuje služby jen určitého produktu (Stavební spořitelna)

Druhy bank podle majetku:
s převážně českým majetkem (13 bank)
s převážně zahraničním majetkem (26 bank)

Obchodní banky poskytují tyto základní služby:
vkladová činnost - přijímání vkladů 8. poradenství
úvěrová činnost - poskytování vkladů 9. depozitní služby - úschova
zprostředkování platebního styku 10. ostatní - pojištění
operace se směnkami a šeky - školení
směnárenská činnost - leasing
emise a obchody s cennými papíry
bankovní záruky

BANKOVNÍ SOUSTAVA

bankovní soustava je soustava bank na území států a vztahů mezi nimi
od roku 1990 se v ČR dvoustupňová bankovní soustava

1. stupeň ČNB Ústřední banka, centrální

2. stupeň Obchodní banky a spořitelny Vykonávají obchodní činnost
(nákup a prodej peněz + poskytování služeb)
stupeň - Česká Národní Banka (centrální, ústřední, cedulová, emisní banka)
nezávislá instituce na výkonné moci (vládě)
má normotvornou pravomoc
PO, není podnikatelský subjekt - nezapisuje se do obchodního rejstříku
při nakládání s vlastním majetkem má postavení podnikatele
sídlo má v Praze a své pobočky ve větších městech
řídí ji sedmi členná bankovní rada jmenovaná presidentem v čele s guvernérem Zdeňkem Tůmou
řídí se zákonem o České národní bance (č. 6 / 92 Sb.), který vznikl 1. 1. 1993

Úkoly ČNB

určuje a provádí měnovou politiku
(souhrn opatření, kt. ovlivňuje množství peněz v oběhu), cílem je udržení stabilní měny
Nástroje měnové politiky:
povinné minimální rezervy
- každá banka je povinna uložit min. % vkladů bezúročně u ČNB (dnes 2%)
diskontní sazba
- úroková míra, za kterou ČNB poskytuje úvěry obchodním bankám
- růst diskontní sazby - zvýšení úrokové míry = zdražení úvěru - snížení inflace do oběhu se dostane méně peněz
- snížení diskontní sazby - snížení úrokové míry = zlevnění úvěru - zvýšení inflace do oběhu proudí více peněz
další sazby - repo sazba - úroková sazba je pro reeskont směnek
- lombardní sazba - úroková sazba na úvěry obchodním bankám se zástavou cenných papírů
operace na volném trhu
- nákup a prodej cenných papírů (hlavně státních dluhopisů a pokladničních poukázek
- ČNB prodává cenné papíry - odčerpává peníze z ekonomiky
nakupuje cenné papíry - zvýšení nabídky peněz (do oběhu se dostane více peněz)
ostatní nástroje
a) úvěrové limity - max. objem poskytovaných úvěrů
b) úrokové rozpětí - min. úroky z vkladů a max. úroky z úvěrů
Emituje (vydává) bankovky a mince
Určuje nominální hodnoty, rozměry, hmotnost, materiál, vzhled bankovek a mincí
Ochranné prvky bankovek:
bankovkový papír - síla, struktura, zbarvení, vlákna
vodoznak
ochranný okénkový proužek
soutisková značka = průhledka
skrytý obrazec - sklopný efekt
opticky proměnlivá barva
různé formy tisku - tisk z plochy - na omak hladký
- hlubotisk - vystupuje nad povrch (nominální hodnota, znaky pro slepce)
- knihtisk - barva je stlačená k obvodu písmen a číslic
Opotřebované peníze a mince stahuje z oběhu a na přání vyměňuje poškozené peníze za nové
ČNB řídí peněžní oběh (hotovostní)
- během roku i měsíce kolísá množství peněz (záleží na výplatních termínech)
- sleduje i strukturu peněz
ČNB je banka bank
- vede obchodním bankám účty, přijímá jejich vklady, poskytuje jim úvěry
- určuje obchodním bankám pravidla pro platební styk a zúčtování - jednotné zásady vedení účtů
- dohlíží nad činností obchodních bank = kontrolní funkce
- od r. 1993 má ČNB clearingové centrum = zúčtovací centrum
- každá banka má v clearingovém centru svůj účet
- banky předávají v průběhu účetního dne clearingovému centru data s platbami v elektronické podobě
- provádí se kontrola správnosti údajů a kontrola prostředků na účtu
- pokud jich je nedostatek, příkaz k úhradě se odloží (do řady) nebo je na konci účetního dne platba odmítnuta
- význam clearingového centra: kontrola údajů a kontrola krytí plateb - nešíří se nesolventnost
ČNB vykonává bankovní dohled (dozor)
- posuzuje žádosti i udělení licence bankám
- kontrola dodržování předpisů vydaných ČNB
- sleduje hospodaření bank
- ukládá opatření k nápravě a postihy - v případě nedostatků spolupracuje s auditory, Ministerstvem financí, orgány bankovního dohledu v zahraničí - nucená správa, výměna vedení banky, odebrání licence, …
ČNB je bankou státu
- vede příjmové a výdajové účty státního rozpočtu
- spravuje státní dluh, může státu poskytnou úvěr

ČNB určuje devizovou politiku
- spravuje měnové rezervy ve zlatě a devizách
- vyhlašuje měnový kurz a vydává kurzovní lístek
ČNB reprezentuje ČR na zasedáních Mezinárodního měnového fondu a Světové banky
2. stupeň - Obchodní banky (komerční banky) a spořitelny
v ČR je 39 různých názvů komerčních bank
banka - podnikatelský subjekt, kt. se specializuje na obchod s penězi, při kt. dosahuje zisku
- při tom musí vydělat na provoz (osvětlení, …), mzdy, daně, dividendy
- zisk banky tvoří: a) úrokové rozpětí Pu – Pv = ÚR
- rozdíl mezi úrokem z úvěru a úrokem z vkladu
- nyní činí toto rozpětí 2,5 % (5,5 % - 3 %)
b) provize, poplatky za služby
- poplatky směnárenské, devizové, z prodeje cenných papírů
ČNB vydává licenci (povolení) působit jako banka po dohodě s Ministerstvem financí a splnění podmínek:
základní kapitál minimálně 500 000 000,- Kč
kvalitní obchodní záměr
odborné vedení
síť technicky vybavených poboček

Bankovnictví, FINANČNÍ TRH

místo, kde se uskutečňuje pohyb financí (peněz) mezi jednotlivými subjekty:
přebytkové subjekty

- nabídka peněz (hlavně banky, pojišťovny, fondy, domácnosti, …)

schodkové subjekty
mají nedostatek peněz - poptávka po penězích (podnikatelé, veřejný sektor, …)
věřitel  dlužník
banky, podniky a domácnosti mohou být podle situace jednou přebytkové a podruhé schodkové subjekty

funkce
oběživo - peníze obíhají, zprostředkovávají nákup a prodej
platidlo - odložená platba (např. Telecom) (hradí se jimi dluhy)
měřítko cen - pomocí peněz se vyjadřuje cena všech statků a služeb (daně, mzdy)
uchovatel hodnoty - ve všech podobách bude stejná hodnota (úspory)
světové peníze - euro, dolar, jen (ne všechny druhy peněz jsou světovými penězi)

formy peněz
hotovostní - papírové bankovky a kovové mince - vydává ČNB
bezhotovostní - čísla na účtech v korunách
skoro peníze - šeky, směnky, cenné papíry
plastikové peníze - karty
každý stát má svou vlastní měnu = peněžní soustava státu, jejímž základem je peněžní jednotka (u nás 1 Kč = 100 hal), bankovky a mince

valuty
- bankovky a mince cizího státu
devizy
- bezhotovostní peníze cizího státu, pohledávky na cizí měnu = CP a bezhotovostní peníze
měnový kurz
- cena měnové jednotky jedné země vyjádřená v peněžních jednotkách jiné země (př. 1 EUR =32,20 Kč)
kurzovní lístek
- soupis měnových kurzů nejdůležitějších států k určitému datu, denně jej vydává ČNB

ČLENĚNÍ FINANČNÍHO TRHU

peněžní trh
tvoří obchody s krátkodobými penězi a CP tj. se splatností do jednoho roku

nástroje:
netermínované vklady
krátkodobé termínované vklady
krátkodobé úvěry
krátkodobé CP (depozitní certifikáty, směnky, pokladniční poukázky)

kapitálový trh
tvoří obchody se střednědobými (se splatností do 4 let) a dlouhodobými (s dobou splatnosti nad 5 let) penězi (vklady a úvěry) a CP

nástroje:
termínované vklady
úvěry
CP (akcie, podílové listy, obligace, hypoteční zástavní listy)

devizový trh
tvoří obchody s cizími měnami (nákup a prodej valut a CP znějících na cizí měnu)
trh drahých kovů - doplňkový trh - burza drahých kovů v Londýně tvoří cenu

Dovednosti a role manažera:

Dovednosti manažera:
dovednosti technické
- schopnost používat obvyklé postupy a technicky běžné v podniku (např. řídící pracovníci nižších stupňů musí umět a znát technické dovednosti, které vykonávají podřízení)
lidské dovednosti - schopnost komunikovat (tj. přenášet informace), schopnost pracovníka motivovat, pochopit ho a ostatní spolupracovníky
koncepční dovednosti - schopnost vidět podnik jako celek, pochopit, jak na sebe jednotlivé části navazují, předvídat, jak změna jednotlivých částí může ovlivnit celý podnik

Role manažera:
Každý manažer, bez ohledu na druh podniku, který řídí, vykonává 10 manažerských rolí
mezilidské
reprezentovat - má ceremoniální povinnosti, které musí z titulu své funkce plnit, např. obchodní obědy, recepce, vítání návštěv
vedoucí - zodpovědný za chod organizace, za práci lidí
koordinátor - jednání s lidmi mimo podnik, tj. se zákazníky, s dodavateli, s ostatním okolím
informační role
monitor - sleduje činnosti podniku, získává a analyzuje informace
rozsévač - předávání informací podřízeným, které by jinak nezískali
mluvčí - předávání informací nadřízeným a do okolí (např. jak dovede vysvětlit zákazníkům problémy týkající se dodacích podmínek
rozhodovací role

7. podnikatel - vyvolává změny v podniku, věnuje se novým myšlenkám

8. zachránce - řeší vzniklé situace (např. se vyskytne živelná pohroma, nastane porucha výrobního zařízení aj. problémy, které vyžadují okamžité řešení

9. alokátor - rozhoduje o použití omezených zdrojů (např. jak rozdělit finanční prostředky, jak hospodařit s časem podřízených)

10. vyjednavač - uvádí do souladu protichůdné zájmy lidí, hledá kompromisní řešení

Personální zajištění

za velmi důležitý faktor úspěchu je v managementu umění získat, udržet a využít schopné pracovníky. Proto je personální otázce věnována značná pozornost

zahrnuje:
plánování
1) péče o pracovníky
- zvyšování kvalifikace příp. rekvalifikace pracovníků. Inovovat znalosti, dovednosti a návyků je nutností každého pracovníků, ale i zájem každého podniku. Formy zvyšování kvalifikace jsou různé podle personální orientace. Je možno organizovat školení v rámci pracovního poměru nebo mimo rámec, školení buď organizovaná podnikem nebo odbornými institucemi
(univerzity, školící střediska, …)
péče o bezpečnost a zdraví

2) sociální péče (příspěvky na obědy, rekreaci, …)
a) získávání a výběr vhodných pracovníků
- pro provádění výběrového řízení neexistuje jednotný postup. V menších firmách si vybírají své
podřízené sami nadřízení, ve velkých firmách se osvědčil personální útvar. Při výběru jsou
preferováni pracovníci firmy, nebo externí nábor (testy, pohovory, …)
b) hodnocení a odměňování pracovníků
- hodnocení je důležitá součást personální politiky, pomáhá rozvíjet kvalifikaci pracovníků, motivuje k lepším výkonům
- existují různá kritéria: pracovní úkoly, chování v práci i mimo ni, osobní charakterové rysy prac.
- vedoucí pracovníci musí jít svým podřízeným příkladem
- hodnocení může být
a) ústní nebo písemné - pochvala, napomenutí
b) finanční - srážka, odměna

Řízení lidí

je hlavní náplní práce managerů na všech úrovních řízení. Schopnost vést, usměrňovat, motivovat a stimulovat lidi ke kvalitnímu plnění cílů
řízení - motivace (poskytování důvodů pracovníkům proč mají práci dělat co nejlépe)

- vedení (ukazování podřízeným jak mají práci dělat)
prostředkem řízení je chování a vystupování managera (vzor pro pracovníky) motivační faktory: mzda (odměna za práci), charakter práce, možnost tvůrčího uplatnění, vztahy na pracovišti, dostatečný rozsah pravomoci a odpovědnosti, způsob práce a vystupování přímého nadřízeného, společenské uznání práce, …

styl řídící práce
- manager uplatňuje různé styly, je závislí na jeho osobních vlastnostech, postojích a návycích, ale také na konkrétní situaci, kterou má řešit, koho má řídit
- ideální manažer použije pro každý problém jiný způsob řízení

3 základní typy:
1. autokratický
- využívá přímo své autority, bez konzultace s ostatními. Efektivní tehdy když jsou potřebná rychlá, kritická rozhodnutí a má-li řídící pracovník dost pravomoci k jejich prosazení.
Nevyhovuje v oblasti motivace.

2. demokratický - všichni si mohou vyjadřovat, ale konečné slovo má manager. Vytváří podmínky pro spoluúčast kolektivu na rozhodování. Vyžaduje relativně málo dohledu je efektivní pokud jsou všichni pracovníci profesionálové.

3. liberální (konzultativní) - manager plní funkci konzultanta, snaží se pracovníky povzbuzovat a vytvářet podmínky pro nápady zaměstnanců a svůj názor prezentuje tehdy, je-li na něj tázán. Funguje pouze v prostředí kde jsou pracovníci silně motivováni na plnění úkolů a jsou-li jeho cíle v souladu s cíly organizace

Kontrola
proces sledování, rozboru a přijetí opatření v souvislosti s odchylkami mezi plánem a jeho realizaci. Kontrola představuje zpětnou vazbu řízení. Bez existence zpětné vazby dochází k negativním jevům (ztráty, rozkrádání, nepořádek, …)

kontrola zajišťuje ocenění dobrých výsledků a odhaduje nedostatky

funkce kontroly:
a) ekonomická - využití rezerv, odstranění chyb a nedostatků
b) sociální - přispět ke zlepšení vztahů v kolektivu tím, že správně, objektivně hodnotí práci pracov.
c) psychologická - posiluje pocit odpovědnosti za vykonávanou práci

kontrolu můžeme rozdělit podle:
místa kontroly
1. přímá - kontrola přímo na pracovišti (inspekce, inventura)
2. nepřímá - výkazy, hlášení, porady

času
1. předběžná - kontrola reálnosti plánů
2. průběžná - výsledky výroby, dispečink výroby
3. následná - zjištění hospodaření podniku

doby trvání
1. nepřetržitá - nepřetržitě př. technologické postupy, požární hlásiče, sebekontrola
2. občasná - pravidelná - inventarizace
- nepravidelná - přepadovka

funkce
1. komplexní - roční rozbor hospodaření firmy
2. dílčí - využití výrobní kapacity, komplexně na určité činnosti

způsobu vyjádření kontrolované činnosti
1. slovní - hodnocení pracovníků
2. hmotné - splnění plánů v ks, m, l, …
3. hodnotová - kontrola splácení úvěrů, …

kým se provádí
1. interní - vnitřní
2. externí - vnější

Manager
podmínkou jeho úspěchu je splnění určitých předpokladů pro řídící práci

předpoklady:
a) vrozené - temperament, inteligence, talent
b) ty, které se vzděláním a výcvikem dají měnit

Vrozené:
temperament - ovlivňuje celkový profil managera
intelekt - schopnost vidět a klást otázky a řešit problémy, dá se měnit
sociální - rozvíjí se ve styku s lidmi, umění porozumět tomu co si jiní myslí, cítí, říkají a předávat jim vlastní myšlenky a pocity
potřeba řídit - jen ti co chtějí řídit mohou být úspěšní
potřeba moci - musí mít silný vliv na ostatní, nemůže spoléhat jen na autoritu, ale na své schopnosti a dovednosti
potřeba vcítit se - mít pochopení pro pracovníky, vcítit se do jejich potřeb

Získané:
znalosti z oblasti ekonomické teorie, podnikání, metody řízení, sociálně-psychologické poznatky, dobré tělesné a duševní kondice
Manažery je možné rozdělit do 3 stupňů:
top manažeři ŠŘP (špičkoví řídící pracovníci)

- např. ředitel, premiér, předseda a. s.
- nacházejí se na špici pyramidy
- zaměřují se na úkoly jako je koncepční plánování (dlouhodobé, manažer dokáže myslet předem - odhadnout vývoj a dopad za pár let), organizování celé struktury
- má odpovědnost za prosperitu

střední řídící pracovníci SŘP
- např. zástupci ředitele, náměstci 1. ŠŘP
- největší částí jejich práce je získávání a poskytování informací
- sestavování krátkodobých plánů 2. SŘP
- organizují podřízené úseky

operativní řídící pracovníci OŘP (manažeři 1. linie) 3. OŘP
- např. učitelé, mistři, vedoucí dílen
- řešení každodenních problémů Studenti
- krátkodobě plánují
- zapracovávají nové pracovníky
- vypracovávají zprávy a hlášení pro střední řídící pracovníky

Plánování

je první funkcí managementu, na které závisejí funkce ostatní
proces ve kterém řídící pracovníci volí cíle a vytyčují úkoly, stanovují prostředky k dosažení
těchto cílů a úkolů jak z hlediska času, nákladů, kvality, …

znakem dobrého plánu je pružnost, přizpůsobivost změnám
funkcí plánu je snížit míry rizika spojeného s hospodářskými aktivitami
stanovení dlouhodobých cílů musí předcházet důkladná analýza jak silných stránek podniku tak i jeho slabostí, příležitostí které má podnik na trhu i hrozeb, které by mohly být v budoucnu zdrojem problémů

druhy plánů:
z hlediska obsahu:

strategické - formuluje cíle rozvoje v časovém horizontu 5 a více let
- tyto cíle vycházejí z analýzy potřeb a možností firmy
taktické - konkrétní cíle pro určitou etapu rozvoje a prostředky k jejich dosažení
- plán zásob, plán personální, plán odbytu, plán financování, …
operativní - krátkodobé plány reagující na změny podmínek v podniku i jeho okolí

podle délky plánovacího období:
dlouhodobé - na dobu delší než 5 let, koncepce rozvoje, prognózy
střednědobé - na 3 - 5 let
krátkodobé - na dobu do 1 roku
podle použitých ukazatelů:
naturální - vyjádřeny v naturálních jednotkách
hodnotové - vyjádřeny pomocí finančních a ekonomických ukazatelů

Organizování

nejdříve se organizuje činnost, pak lidé, materiál a stroje
proces uspořádání zdrojů především lidí, kteří budou uskutečňovat plány organizace
proces nepřetržitý (lidé se neustále mění, mění se struktura podniku)
mezi pracovníky existuje dělba práce

rozdělení práce:
a) podle úkolu
- rozdělit celý pracovní proces na jednoduché úkoly, každý pracovník si osvojuje jednoduchou dovednost. Pro tyto jednoduché úkony jsou vyráběny speciální stroje. Vede to ke zvýšení kvality a efektivnosti práce. Je základem automatizace. Hledají se možnosti jak inovovat tuto dělbu práce. Kolektivu se umožňuje aby si práci rozdělil sám a zároveň nesl spoluzodpovědnost za výsledky. Jinou možností je dát pracovníkům možnost změnit práci.

b) podle pravomocí - každý pracovník bude vědět, co má dělat, kdy a kde a jak, ale také kdo je nadřízený. Vedení musí určit kdo co smí rozhodovat, kdo smí potrestat, …
- každý pracovník musí být seznámen s organizační strukturou
- výsledkem procesu organizování je vytvoření organizační struktury podniku. Jejím prostřednictvím se v organizaci
upravují vztahy lidí, jejich funkční a útvarové zařazení, pracovní náplně a pravomocí (vztahy nadřízenosti a podřízenosti) a odpovědnosti. Obvykle je organizační struktura obsažena v organizačním řádu podniku.
- při vytváření organizace vznikají oddělení (= skupina lidí, kteří pracují na společném úkolu)

Managament

= specializovaná činnost prováděná ve všech organizacích
= řídit -působit na určitý objekt a ovládat jeho činnosti
- vykonává jednotlivec nebo skupina lidí, kteří působí na objekt řízení a snaží se dosáhnout stanoveného cíle
1911 - F. W. Tailor - položil základy vědeckému řízení: „Zásady vědeckého řízení“
mladý vědní odbor patřící mezi společenské vědy (věda interdisciplinární - vychází z více vědních oborů)
soubor poznatků většinou odpozorovaných z praxe, které jsou zpracovány formou návodů pro jednání nebo jako určité principy
opírá se o poznatky řady vědních disciplín (ekonomie, matematiky, psychologie, sociologie, …), které rozvíjí a aplikuje na podmínky řízení
v současných podmínkách je to umění vázané velmi silně na osobu managera (30% věda, 70% umění)
podniku je proces plánování, organizování, rozhodování, komunikování, motivování, kontroly a užití všech zdrojů podniku ke stanovení a dosažení cílů podniku

proces (= systematické provádění všech činností) plánování, organizování, personálního zajištění, vedení lidí, kontroly a užití všech zdrojů podniku k dosažení podnikových cílů
celý proces lze rozdělit:
a) plánování
b) organizování
c) personální zajištění
d) řízení lidských zdrojů
e) kontrola

PODNIKATELSKÉ FILOZOFIE

Při vývoji podnikatelské činnosti vznikly čtyři podnikatelské koncepce (filozofie)

1) Výrobní
technický rozvoj a vysoká produktivita práce
Cíl: vysoký objem výroby
poptávka  nabídka

Výrobková
důraz na kvalitu a technickou úroveň výrobků
kupující dává přednost kvalitnějším výrobkům za vyšší cenu

Prodejní
nabídka  poptávka, potíže s odbytem
psychologické působení na zákazníka „Jdi a kup“

Marketingová
orientace na potřeby a přání zákazníka
nabídka  poptávka

Dnes se využívá společenská podnikatelská koncepce SOCIÁLNĚ ETICKÝ MARKETING

Znaky:
podnik uspokojuje jen rozumné potřeby
nevyrábí se zboží, které ohrožuje zdraví a životní prostředí
podniky vyvíjejí činnost, která zvyšuje společenské postavení (podpora výzkumu, ochrana živ. prostředí, charita)

MARKETINGOVÝ MIX

Product = výrobek
Price = cena
Place = místo
Promotion = propagace

V každé fázi životního cyklu výrobku se používá jiná kombinace M nástrojů (vždy se používají všechny čtyři)

PRODUCT

jakákoliv nabídka určená k prodeji

a) hmotný statek
b) služba
c) nehmotný statek

Výrobek chápeme v M kompletně (totálně)

Vrstva
Obal
ochrana při dopravě a skladování, musí upoutat pozornost, obsahuje základní informace
vratné X nevratné (krabice, lahve)

Značka
zvyšuje prestiž a cenu
grafické znázornění, jednoduchost, snadno zapamatovatelné

Kvalita
posuzuje se na základě předpisů
kontrola kvality při výrobě, ručí za kvalitu i pro prodej

Design
materiál
tvar
vlastnosti
módnost

Vrstva
Doprava
prodejci velkých rozměrů

Instalace
u technicky náročných (pračky, kotle…)

Záruka
2 roky na nové výrobky

Úvěr
spotřebitelský úvěr, leasing

Servis
záruční (bezplatný)
pozáruční (placený)


Životní cyklus výrobku

doba výroby a prodeje = TRŽNÍ ŽIVOTNOST

Závisí na:
a) Vlastnostech výrobku
b) na změně potřeb


Fáze – zavádění výrobků
ve vybraných prodejnách
v zaváděcích cenách
výroba v základní výbavě
vysoká reklama
kupují ho pouze milovníci novinek

Fáze – růst
prodej všude
více druhů
více zákazníků
příznivá cena
propaguje se značka

Fáze – zralost
velká konkurence  akce na podporu prodeje (soutěže, slevy)
věrnost značce


Fáze – útlum
omezení a zastavení výroby, doprodej výrobků
slevy
vybrané prodejny
propagace jen na prodej
Podnik se musí přizpůsobit životnímu cyklu obměňování výrobního programu = inovace nový výrobek
úplně nový
pro výrobce i spotřebitele

nový
pro výrobce

nový
pro spotřebitele
a) zlepšený
nová možnost použití

Podnik by měl mít v každé fázi jiný výrobek, aby byl ziskový


PROPAGACE

přesvědčivá komunikace zaměřená na prodej
má význam pro obě strany – výrobce
- spotřebitele
výrobce
nejméně nákladný přístup k velkému trhu
spotřebitel
snadnější orientace na trhu a jednodušší výběr

4 úkoly:
upoutat pozornost (plakát, obal)
vyvolat zájem
umožnit nákup

Nástroje propagace:

reklama, podpora prodeje, osobní prodej, publicita

Reklama
placená nepřímá forma propagace
musí být pravdivá
musí být působivá (emoce, krása, humor, hudba)
efektivnost – dopad (délka, opakování, vhodný prostředek)
Formy:
TV, rozhlas, noviny, časopisy, inzerce, plakáty, samolepky, drobné výrobky s logem

Podpora prodeje
propagace a prodej se usnadňuje kupováním kupónů
odměny, soutěže o ceny, bonusu

Osobní prodej
provádí obchodní zástupci
velmi náročný
prodej s předváděním (doma, v práci)

Publicita
hodnocení nezávislých institucí, které se zveřejňuje
neplacená forma reklamy – kladná i záporná

Výroční zprávy, sponzorské dary


DISTRIBUCE

souhrn činností, které zajišťují pohyb výrobků od výrobce ke spotřebiteli

Přímý odbyt
výrobce  spotřebitel
na zakázku

Nepřímý odbyt
výrobce  velkoobchod  spotřebitel
výrobce  maloobchod  spotřebitel
výrobce  velkoobchod  maloobchod  spotřebitel
výrobce  velkoobchod  maloobchod  maloobchod  spotřebitel


Velkoobchod

zahrnuje všechny činnosti spojené s prodejem služeb, nebo služeb jiným organizacím

Funkce:

Vytváří široký obchodní sortiment
nabídka od různých firem
Překlenuje časový a prostorový nesoulad mezi výrobou a spotřebou
Vytváří zásoby pro pružné zásobování obchodu
Poskytuje obchodní úvěr
Přebírá riziko spojené s nákupem, dopravou a skladováním
morální zastarání, krádeže, placení,…
Dohotovuje zboží
pražení kávy, balení, dozrávání ovoce
Zajišťuje dopravu do maloobchodu
Stimuluje prodej
propagace, školení, poradenství
poskytuje informace o cenách, poptávce a o konkurenci

Formy:
specializovaný
sortimentovaný

Formy prodejen:

Dodávkový
rozvoz na objednávku

Samoobslužný
MAKRO

Prodejní sklady
uhlí, dřevo, stavebniny

Pojízdný
květiny, textil, pečivo

Regálový
prodej pohledů, novina časopisů v supermarketech


Maloobchod

činnost zaměřená na prodej zboží konečným spotřebitelům

Formy organizace MO:

Samoobsluha
Pultový prodej
Prodej s volným výběrem
obuv
Pojízdné prodejny
Zásilkový prodej – poštou
internet, časopisy, z TV
Mincovní automaty
nádraží, školy, nemocnice
cukrovinky, nápoje, jízdenky

Formy Mo:
Specializovaná prodejna
obuv, květinářství, zlatnictví
specializovaná velkoprodejna – IKEA, OBI, BAUHAUS

Obchodní domy
specializované prodejny pod jednou střechou

Supermarkety
Albert, Meinel, Delvita
Úplný sortiment potravina za různé ceny + nepotraviny (drogerie, domácí potřeby, papírnictví)

Hypermarkety
TESCO, GLOBUS
- banky, pošty, bankomaty
Obchodní střediska
většinou na sídlištích, nejen obchody ale i služby (potraviny, pošta, lékárna)

Diskontní prodejny
nízké náklady a ceny, prodej přímo z plet
PLUS, PENIMARKET
omezený sortiment

Večerky
i u benzínových čerpadel, omezený sortiment

Zásilkové obchody

Podnik by se měl zaměřit pouze na část trhu

Trh se dělí na menší podobné části, které spojují zákazníky se stejnými nebo podobnými vlastnostmi a chováním SEGMENTACE TRHU

Hlediska rozdělení:
Věk a pohlaví
Území
Ekonomické hledisko
Sociální hledisko (povolání,…)
Psychologické hledisko (životní styl, věrnost značce)

Výhody segmentace:
Výrobek na míru
Nové výrobky a příležitosti k podnikání
Růst tržeb
Rychlá reakce na změny v poptávce
Účelné vynaložení prostředků

Výzkum trhu:

je základem M, protože zajišťuje podniku informace o trhu

Dlouhodobý
zabývá se přítomností i budoucností
výsledkem je závěr o budoucím vývoji trhu
poptávka, potřeby, důchody, konkurence…
provádí se pomocí průzkumu trhu

Krátkodobý = průzkum trhu
zjišťuje aktuální stav na trhu

Metody:

Průzkum od stolu
práce s informacemi, které jsou běžně k dispozici a jsou zpracovány pro jiný účel, informace se třídí, zpracovávají a vyhodnocují
statistika, účetnictví, noviny, časopisy, výroční zprávy i nečistý způsob získávání informaci
zdarma nebo za úplatu, informace jsou spolehlivé
informace se kterými podnik pracuje jsou sekundární

Průzkum v terénu

časově i finančně velmi náročný
informace jsou unikátní a jsou nezbytné
firma získává primární informace

Zaměření:
Na chování zákazníka

co, kde, komu, jak, kdy a za kolik prodat

Na chování konkurence
metody práce, ceny, nové výrobky, služby zákazníkům

Na zboží
vzhled, kvalita, cena, balení

Metody:

Dotazování
písemné, ústní

Pozorování

Experimentování
testy – prodejní, výrobkové

MARKETING

POJEM
marketing je souhrn zásad a principů, které vychází z trhu a jsou na trh zaměřené a podnikatel se jimi řídí

Marketing vychází z trhu
= provádí průzkum poptávky, zajišťuje změny výrobního programu, ovlivňuje trh )nové výrobky, podpora prodeje, ceny)

MARKETINGOVÉ ČINNOST

Průzkum trhu
Požadavky na vlastnosti výrobku
Požadavky na obaly
Určování cen
Doprava a způsob prodeje
Propagace a reklama
Organizace prodeje a výchova prodavačů
Obchodně technické služby (servis)
Skladování
Statistika prodeje

Stát

Stát je organizační soustava lidské společnosti, která má své ohraničené území, občany (obyvatelstvo), řídící orgány, administrativní aparát a ozbrojenou moc. Stát je představován prezidentem, parlamentem, vládními orgány státní moci, což je sama vláda a ministerstva. Patří zde však i místní orgány státní správy – obecní, městská a okresní zastupitelstva.
Ve vývoji národních ekonomik hraje vláda stále významnou roli. Názory na tuto skutečnost nejsou vždy jednoznačné. Úloha státu v ekonomice zůstává nesporná, protože pro chod ekonomiky je nutno vytvářet určitá pravidla a stanovovat hlavní směry vývoje.

Vláda plní v ekonomice především tyto funkce:
1) Vytváří rámec pro fungování ekonomiky
2) Určuje makroekonomickou stabilizační politiku směřující proti nezaměstnanosti, inflaci, stagnaci apod.
3) Ovlivňuje racionální rozdělování zdrojů v zájmu zvyšování ekonomické efektivnosti.
4) Vytváří sociální programy.


Hospodářská politika ovlivňuje hospodářský proces státu. Nástroji hospodářské politiky jsou:
1) Fiskální politika – měnová
2) Monetární politika
3) Obchodní politika
4) Důchodová politika

Fiskální politika – čili rozpočtová je dána výdaji a příjmy státního rozpočtu. Státní rozpočet může být : s přebytkem, vyrovnaný nebo také se schodkem (deficitní).

Základní příjmy jsou:
1) Daň z přidané hodnoty
2) Spotřební daň
3) Daň z příjmu
4) Silniční daň
5) Daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí
6) Clo
7) Sociální a zdravotní pojištění
8) Nedaňové příjmy (soudní a jiné poplatky, kolky)

Základními výdaji jsou:
1) Dotace podnikům

2) Transfery domácnostem
– důchodové a nemocenské zajištění,
politika zaměstnanosti a rekvalifikace

3) Veřejná spotřeba obyvatelstva – školství, zdravotnictví,
kultura

4) Transfery do zahraničí – závazky vůči mezinárodním
organizacím

5) Bytová politika – příspěvky na stavební spoření

6) Kapitálové výdaje – investice do ekologie, školství,
zdravotnictví a dopravy

7) Vládní úvěry (české plynárenské)

Monetární politika – zahrnuje regulaci peněz, úvěru a bankovní soustavy centrální bankou (ČNB)
Nástroje monetární politiky:
1) Diskontní politika – Centrální banka může poskytovat
komerčním bankám úvěry, tyto poskytuje při tzv. diskontní
úrokové sazbě.

2) Operace na volném trhu – centrální banka nakupuje nebo
prodává státní cenné papíry.

3) Politika minimálních rezerv – stát může uložit komerčním bankám povinnost uložit část svých aktiv u centrální banky na bezúročný běžný účet.

Obchodní zahraniční politika – každá země může ovlivňovat svůj obchod prostřednictvím obchodní politiky. Ta se skládá z cel, kvót dovozních depozit a dalších nástrojů, které omezují nebo podporují vývoz a dovoz. Dalším nástrojem je regulace měnového trhu.
Nástroje:
1) Doložka nejvyšších výhod – rovnost v oblasti mezin. hospodářských vztahů.
2) Používání cel, subvencí jako nástrojů regulace volného obchodu
3) Zákaz dovozu nebo vývozu (embargo)
4) Změna kurzu měny

Důchodová politika – Přesněji je označována jako mzdová a cenová politika, projevující se v cenové a mzdové regulaci.

Státní rozpočet

Příjmy
• daně (přímé a nepřímé)
• pojistné na sociální zabezpečení
• cla
• odvod zbývající části zisku ČNB
• správní a soudní poplatky
• výnosy z majetkové účasti státu a z CP nakoupených z prostředků státního rozpočtu
• výnosy z prodeje a pronájmu majetku ČR

Výdaje
• výdaje na činnost organizační složek státu
• příspěvky a dotace příspěvkovým organizacím
• důchodové a sociální dávky
• nákup CP
• dotace a finanční výpomoci územním samosprávním celkům na nepodnikatelskou a podnikatelskou činnost

Evidence a hodnocení odbytu

evidence
podklad pro kontrolu
eviduje se v peněžních i v naturálních jednotkách
podle dokladů např. odváděcí výkaz, expediční příkaz, dodací list, přepravní doklady, faktury, reklamace, skladní karty

hodnocení
sleduje se vývoj odbytu a hodnotí
sledují se náklady a výnosy v odbytovém oddělení
sleduje se prodejnost, rychlost odbytu, podíl jednotlivých druhů na odbytu …

Hospodářská politika a státní rozpočet

Hospodářská politika
- soubor eknomických opatření, rozhodovácíh procesů a ekonomických nástrojů, které ovlivňují úroveň národního hospodářství

Cíle hospodářské politiky
1. plná zaměstnanost (přípustná 2 – 6%)
2. cenová stabilita (za stabilitu považován 2% roční růst cen)
3. růst HDP
4. vyrovnaná platební bilance se zahraničím (spíše aktivní schodek)
5. ochrana životního prostředí
6. spravedlivá sociální politika

Nástroje vládní politiky – Pro dosažení veřejných politických cílů je zapotřebí, aby si vlády obstarávaly
příjmy, utrácely peníze a vydávaly příkazy k regulaci ekonomické aktivity.
Mezi hlavní nástroje, jimiž vlády ovlivňují ekonomickou aktivitu náleží:
1) Daně
– které snižují soukromé výdaje (např. na automobily či stravování) a tím uvolňují
prostor pro veřejné výdaje (na statky jako nákl. Auta nebo potraviny pro armádu).
2) Výdaje – které podněcují firmy nebo zaměstnance k výrobě jistých statků nebo služeb a
transfery (jako je zabezpečení) které skýtají duchovní podporu.
3) Regulace – či zásahy, které obyvatelům dávají pokyny, aby vykonávaly či nevykonávaly
jisté ekonomické aktivity.

Daňová a výdajová aktivita – v každém krizovém období – v každé válce, každé depresi, v každé vlně vzedmutého znepokojení nad chudobou a nerovností – se aktivita vlády zvětšuje. Když ale naléhavost pomine, výdaje se patrně nikdy nevrací na předchozí úroveň.

Růst vládních zásahů a regulace – Zvyšování kolektivních výdajů je pouze jednou stránkou vývoje. Vedle rychlého růstu výdajů a daní se také obrovsky rozmnožily zákony a regulace související s ekonomickými záležitostmi.

Funkce vlády – Ekonomie v posledních letech vyvinula disciplínu nazývanou veřejná volba. Ta studuje jak se vlády rozhodují a jak řídí ekonomiku. Ptá se, jaké statky vlády kupují, komu jsou rozdělovány přínosy z vládních programů, jak se tyto vládní statky a služby vyrábějí. Jaké hlavní ekonomické funkce vláda v soudobé smíšené ekonomice vykonává?
Jsou čtyři:
1) Vytváření právního rámce tržní ekonomiky
2) Stanovení makroekonomické stabilizační politiky
3) Ovlivňování alokace zdrojů s cílem zvýšit ekonomickou efektivnost
4) Zavádění programů, které ovlivňují rozdělování důchodů.

Právní rámec – Ve své první funkci, vymezování právního rámce, vláda určuje pravidla ekonomické hry, které se zúčastňují domácnosti, firmy a dokonce i vlády. Tato pravidla zahrnují definici vlastnictví, zákony pro uzavírání smluv a hospodářské podnikání, vzájemné závazky zaměstnanců a zaměstnavatelů a řadu ustanovení, která upravují způsob vzájemného chování jednotlivých subjektů společnosti.

Expedice a fakturace a bchodně technické služby

Expedice a fakturace
expedice zahrnuje přípravu výrobku ve skladu k prodeji, vážení, balení, řezání, naložení na dopravní prostředek
dopravu zajišťuje buď odběratel nebo výrobce nebo jiný podnik
splněním kupní smlouvy oznamuje dodavatel vystavením faktury  podklad pro placení

Obchodně technické služby
součást konkurenčního boje
služby při výběru (poradenství, technická dokumentace, ceníky, katalogy, zaškolení pracovníků, doprava, montáž, prodej na splátky, úvěr)
služby při užívání výrobku (servis a záruční a pozáruční opravy, náhradní díly, inspekční služba, sledování výrobku při užívání)

Operativní odbytové činnosti zahrnují:

vyhledávání odběratelů a jednání s nimi, uzavření kupní smlouvy a vyřizování reklamací
jednání s odběrateli + známí
- individuální jednání (nabídky, inzeráty)
veletrhy a výstavy
časově omezené, pravidelně se opakují, mnoho nebo více vystavovatelů
cílem je uzavření kupní smlouvy

dělení:
a) univerzální (Světová výstava EXPO) nebo specializované (INVEX, Země živitelka)
b) podle způsobu prodeje – vzorkové, prodejní - ihned koupí a odveze
c) burza - organizované setkání obchodníků, kde se prodávají vybrané druhy zboží (suroviny, obilí), na tzv. devizové burze devizi (=měna cizích států), cenné papíry, služby a pojišťovnictví
d) dražby (aukce) - prodávají se zde vybrané druhy zboží (umělecká díla, tabák, starožitnictví, kožešiny, ryby a květiny (rychle se kazící zboží), zabavené a zapomenuté zboží
- prodej tomu, kdo zaplatí nejvíc

Kupní smlouva
stanovuje se podle Obchodního zákoníku

obsah:
a) popis obou stran
b) předmět plnění (počet, balení …)
c) cena nebo ujednání (např. podle inflace)
d) dodací podmínky (jak často budeme dodávat a dopravovat)
e) platební podmínky (způsob placení)
f) všeobecné podmínky plnění (pokuty)

Vyřizování reklamací
jak budou řešeny závady, je většinou stanoveno v kupní smlouvě, vyhotovení protokolu o vadách, řešení reklamace

Skladování výrobků

pro plynulost se vytvářejí (udržují) zásoby výrobků
přebírají se do skladu z výroby po provedení kontroly (vizuální kontrola - např. látky
nebo kontrola funkce a vzhledu - např. spotřebiče, žárovky)
zmetek - výrobek, kt. neodpovídá normám jakosti, musí se skladovat oddělení

Optimální zásoba
Zo = (o + p) . s NZo = Zo. cena za jednotku
s …………denní odbyt (v naturálních jednotkách)
o …………odbytový cyklus (ve dnech)
p …………pojistná zásoba (ve dnech)

VELKOOBCHOD VO

úkolem je nákup zboží za účelem dalšího prodeje maloobchodům nebo jiným podnikům

Funkce:
vytváří zásoby pro mnoho odběratelů
překonává rozdíly mezi místem a časem výrobky a spotřeby
přebírá riziko zapojené s placením, dopravou, krádežím, skladováním, morálním zastaráním, škodami aj.
dále zpracovává výrobky (balení, pražení (káva, čaj), zrání, kompletace)
poskytuje informace o trhu
propagace (reklama, poradenství, školení)
doprava (ne všechny velkoobchody)
poskytuje úvěr (ne každý velkoobchod)

Formy velkoobchodních jednotek:
specializovaný obchod
- specializuje se jen na jeden druh zboží
dělí se:
a) úplný sortiment potravin

b) univerzální sortiment nepotravin
samoobslužný velkoobchod (např. MAKRO)
určen pro drobné podniky
dopravu si každý zajišťuje sám
sortimentní prodej
dodávkový velkoobchod
nakupuje a prodává zboží, které neskladuje
zajišťuje rozvoz zboží na objednávku (dřevo, uhlí, stavebniny)
rozvážková služba
nakupuje, dopravuje a prodává za hotové, vybrané druhy zboží, rychle podléhající zkáze
dodává je např. supermarketům, restauracím a nemocnicím
regálový velkoobchod
pronajme si regál v maloobchod+
nové zboží, sezónní zboží, noviny, crocodille
zásilkový velkoobchod
má katalog, který rozesílá poštou mezi maloobchodníky nebo živnostníky
mají omezené funkce - zprostředkovávají nákup a prodej
od výrobce dostávají provizi

MALOOBCHOD MO

činnosti spojené s prodejem zboží a poskytnutím služeb konečnému spotřebiteli

Organizace maloobchodu:
prodej volným výběrem
pultovní prodej
pojízdný prodej
zásilkový prodej
mincovní automaty
přímý marketing - podle televizní reklamy - objednávám telefonicky např. TENA
stánkový prodej
elektronický nákup

Formy maloobchodních jednotek:
specializované prodejny

- vyšší ceny, odbornost personálů (např. zlatnictví, knihkupectví, IKEA, hračkářství)

obchodní domy
několik specializovaných prodejem po d jednou střechou (např. PRIOR, GLOBUS)
každé oddělení má vlastního vedoucího, vlastní sklad, dopravu a zásobování
poskytují služby navíc – dopravu, úvěr, kopírka, klíče, čistírny, střihačská služba

obchodní střediska
většinou na sídlištích (např. obchodní středisko Sokolníky)
základem je velkoobchod potravin v přízemí a v dalších patrech specializované prodejny (lékárna, pošta, banka, čistírna, opravny, restaurace, kadeřnictví aj.)

supermarket
samoobsluha s úplným sortimentem zboží (různé ceny, různé značky) např. Meinl, Delvita
mají pulty s masem a uzeninami, sýry, saláty, dorty
vybraný sortiment drogerie, domácích potřeb, oblečení, knih aj.
mají vlastní parkoviště, na kterém jsou v přístřešku umístěny nákupní vozíky

hypermarket
větší prostor, nižší ceny než ve specializovaných prodejnách (např. Hypernova, Tesco)
prodloužená až neomezená pracovní doba
mají vlastní parkoviště a bezplatnou kyvadlovou dopravu MHD

odborné velkoprodejny
úplný sortiment zboží pro kutily a zahrádkáře (např. OBI, BAUMAX, BAUHAUS)
mají vlastní parkoviště, na kterém jsou v přístřešku umístěny nákupní vozíky na mince
prodejny s prodlouženým provozem
- omezený sortiment za vyšší ceny (večerky, non-stop prodejny, benzínky)
zásilkové obchody
- na základě katalogu, stálá evidence zákazníků (QUELLE, Knižní klub, OTTO)

2. Plán odbytu
odbytový útvar sestavuje plán bilance - stanoví rozsah, v jakém se bude uskutečňovat v daném období odb. činnost
plán odbytu má formu bilance = zdroje podniku - objem produkce, kterou chce prodat
= potřeby podniku - komu výrobky prodá
plán odbytu se sestavuje v naturálních i peněžních jednotkách


Aktiva - Potřeby Zdroje - Pasiva
dodávky pro vnitřní obchod - výroba
dodávky pro zahraniční obchod - počáteční zásoba
konečná zásoba - ostatní dodávky = nákup

Celkem Celkem

Určení odbytových cest

Určení odbytových cest

Počet cest ovlivňují náklady, charakter výrobku, zvyklost při prodeji, finanční a personální schopnosti výrobce
přímý - výrobce - spotřebitel - výrobky na zakázku, materiál

nepřímý - výrobce - maloobchod - spotřebitel - ovoce, pečivo, lahůdky, uzeniny, maso, květiny
- výrobce - velkoobchod - maloobchod - spotřebitel - trvanlivé zboží, nábytek, elektronika
- výrobce - velkoobchod - spotřebitel - koberce, uhlí, stavebniny
počet mezičlánků (maloobchod, velkoobchod) zvyšuje konečnou cenu pro zákazníka


Článek podporuje:
české ložnice, dětské postele, rustikální nábytek

Odbyt, DISTRIBUCE (odbyt) = place

poslední funkce podniku, která zajišťuje pohyb zboží od výrobce ke spotřebiteli (uživateli)
zákonná úprava prodeje: Obchodní a občanský zákoník, celní zákon, devizový zákon + další předpisy a vyhlášky
mezičlánek mezi výrobou a spotřebou
do odbytu patří:
a) výrobní podniky
b) banky
c) pojišťovny
d) dopravní podniky (doprava)
e) obchodní podniky (obchody)

Organizace odbytu
odbytem se v podniku zabývá tzv. obchodní úsek, jehož součástí je odbytový útvar (skladování hotových výrobků, expedice) a marketingový útvar (zajišťuje výzkum trhu)
v některých podnicích se odbytem zabývají:
a) obchodní cestující
- zaměstnanec podniku, navštěvuje potenciální zákazníky podle předem stanoveného plánu a zajišťuje propagaci a prodej výrobků a služeb
b) obchodní zástupci - samostatný podnikatel (živnostenský list), pracuje pro podnik na základě uzavřené smlouvy, nabízí výrobky firmy, může pracovat pro více firem současně

Zahrnuji tyto činnosti:
Marketingové činnosti (výzkum trhu, podpora prodeje, určení odbytových cest)
Plánování odbytu
Operativní odbytové činnosti (styk s odběrateli, nabídka, kupní smlouva, reklamace)
Skladování
Expedice a fakturace
Obchodně technické služby (poradenství, servis)
Evidence a hodnocení odbytu

TVORBA CEN

Cena
- nejdůležitější a nejprůhlednější nástroj
jediný nástroj, který tvoří příjmy firmy (ostatní nástroje jsou N)

= peněžní částka sjednaná při nákupu a prodeji zboží, nebo pro ocenění služby

Formy ceny:
cena zboží
poplatek za služby
pronájem
licenční poplatek
tarif v dopravě

Druhy ceny:
smluvní ceny (prodávající a nakupující)
regulované ceny (asi 6%)

Skutečná cena se může lišit od ceny v ceníku

Mohou ji ovlivňovat:

Dodací podmínky
dodací lhůta
způsob dodání
možnost výměny zboží
doprava
pojištění

Platební podmínky
hotovost
splátky
záruka

Různé slevy
množstevní
sezónní
věková
věrností
čas prodeje
dle místa prodeje

Základní cenové metody:

Kalkulační metoda (přirážková)

kalkulace vlastních N + zisk %

Metoda cenového porovnání
základem ceny je cena konkurence + situace na trhu, fáze životního cyklu + předpisy

Cena vnímaná zákazníkem
vlastní náklady
skimming – při zavádění je vysoká cena klesá
pronikání – nejdříve nízká cena a pak roste
cenová řada – pro zjednodušení, při výběru
psychologické – končí na 9
volavka
opakovat do prodeje, vhodné umístění zboží

Velikost ceny ovlivňuje i počet distribučních (obchodních) článků.

THN

využívají se při plánování
předpisy, které určují spotřebu prostředků a práce na jednotku výkonu nebo případně množství prostředků vázaných na výkon
vyjadřují se v naturálních nebo peněžních jednotkách

Spotřeby a vázanosti prostředků:
norma spotřeby materiálu
normy opotřebení prostředků postupné spotřeby
normy spotřeby energie
normy zásob
normy kapacitní

Spotřeby a vázanosti práce
normy výkonové
normy obsluhy
normy početních stavů pracovníků

Norma spotřeby materiálu
max. množství materiálu, které se spotřebuje na jednotku výkonu (užitečná i neužitečná spotřeba)
1,5 m látky na 1 sukni

Norma opotřebení prostředků
odpisová norma - % z pořizovací ceny investičního majetku a vyjadřuje míru opotřebení za rok
odpisová norma 25% za auto

Norma spotřeby energie
vyjadřuje max. spotřebu energie na jednotku výkonu nebo na jeden stroj za jednotku času
kopírka x Kwh

Norma zásob
vyjadřuje průměrné množství zásob, které musí mít podnik na skladě pro plynulou výrobu
20 t cementu na výrobu tvárnic

Norma kapacitní
vyjadřuje výkon jednotky výrobního zařízení za 1h
balící zařízení zabalí 100 ks

Normy výkonové
času
čas potřebný na jednotku výkonu
5 min. na umytí 1 hlavy

množství
množství výkonu za jednotku času
3 páry obuvy za 1 hodinu

Norma obsluhy
kolik pracovníků má obsluhovat jeden stroj nebo naopak
1 člověk obsluhuje 3 stroje…

Norma početních stavů pracovníků
vyjadřují počet pracovníků k zajištění chodu podniku
ředitel, úředníci, vrátný


Článek podporuje:
plastové ohebné hadice pro chladící kapaliny

KALKULACE

kalkulace – stanovení nákladů a ceny na kalkulační jednici (=jednotku výkonu, např. 1lmléka, 1 pár bot, 1t uhlí)

Nákupní
při hledání dodavatelů

Prodejní

Výrobní
při výrobě

VÝROBNÍ

Předběžná
před zahájením výroby

Výsledná
– v průběhu výroby, zjišťují se skutečné náklady a cena

Kalkulační metody:

Kalkulace prostým dělením
pouze při výrobě 1 druhu výrobku

= (celkové režijní náklady) / počet vyrobených kusů

Kalkulace dělením poměrovými čísly

více druhů výrobků – stejnorodých

liší se: velikostí
hmotností
pracností…

jeden výrobek se zvolí za základní (vyrábí se nejdéle, největší množství…) a určí se mu poměrové číslo 1

- ostatní výrobky ohodnotíme podle základního výrobku.
celkové režijní náklady vydělíme počtem přepočítaných kalkulačních jednic. Tyto náklady na jednu přepočítanou kalkulační jednici, vynásobíme poměrovými čísly  celkové náklady na jednotlivé výrobky, které dělíme počtem výrobků

Přirážková kalkulace

při výrobě několika různorodých výrobků
při přirážkové kalkulaci se režijní náklady dělí rozvrhovou základnou

RZ = veličina, které jsou režijní náklady přímo úměrné
RZ - přímý materiál
přímé mzdy
přímé náklady



Normo hodiny

RP = (VR/RZ v Kč) * 100 = %
RS = VR / RZ v Nh = Kč/1Nh

Kalkulační vzorec: Přímý materiál
+ Přímé mzdy
+ VR (výrobní režie)(spotřeba energie, pronájem,…)
= Vlastní náklady výroby
+ SR (správní režie)(mzdy THP, telefony, osvětlení,…)
+ ZR (zásobovací režie)(doprava skladování,…)
=Vlastní náklady výkonu
+ OR (N.) (odbytová režie, náklady)

Úplné vlastní náklady výkonu
+ Zisk .
= Prodejní cena bez DPH
+ DPH .
= Prodejní cena s DPH

Jednání jménem podniku

Za podnik jedná soukromí podnikatel nebo statutární orgán (vyplývá-li to ze zákona, ze stanov podniku apod.). Statutárním orgánem je jednotlivec nebo kolektiv pracovníků.
V kolektivu musí být stanoveno :
1. Jakým způsobem se vyjádří vůle statutárního orgánu
2. Kdo bude jednat jménem statutárního orgánu (určení předsedy představenstva)
Vlastní pracovník může jednat jménem podniku, vyplývá-li to z jeho pravomoci (delegace pravomoci).
Plná moc

Projev, kterým podnikatel/statutární orgán prohlašuje určitou osobu za svého zástupce (zmocněnce). Musí mít písemnou formu. Může být udělena jedné nebo více osobám (kolektivní plná moc), PO i FO vně i uvnitř podniku. Musí obsahovat rozsah zmocnění.
Podle rozsahu zmocnění, který musí být uveden, rozdělujeme plnou moc na:
1. Speciální (pro určité úkony)
2. Generální (pro všechny právní úkony), např. právník zastupující podnik v jeho právních záležitostech.


Prokura

Forma nejširší plné moci. Je udělena dnem a zápisu do OR. Prokurista je pracovník podniku, který má oprávnění ke všem úkonům (tj. stejné oprávnění jako podnikatel). Nesmí však zcizovat majetek podniku a zatěžovat majetek podniku. prokura nemusí obsahovat rozsah zmocnění.
Jedná-li prokurista za podnik musí uvést firmu a dodatek, že se jedná o prokuru (prokurista; p.p.)

NÁKLADY

Náklady rozdělujeme do dvou skupin :
N. přímé (jednicové)
– přímo souvisejí s výrobou daného výrobku (spot. zákl. mat., mzdy dělníků), podkladem pro jejich stanovení jsou THN
N. nepřímé (režijní) – souvisí s chodem celého podniku
výrobní, správní, odbytová, zásobovací
nejdříve se zjistí celková výše režijních nákladů různými metodami se rozpočítají na jednu kalkulační jednici

Náklady na výrobu
- členění nákladů v závislosti na objemu výroby
1) fixní (stálé) zůstávají stejné bez ohledu na množství vyrobených výrobků, např. nájemné, odpisy, mzdy THP pracovníků
2) variabilní (proměnlivé) mění se se změnou objemu produkce
a) proporcionální, mění se stejným tempem jako objem výroby, např. spotřeba materiálu, mzdy výr. dělníků
b) progresivní, rostou rychleji než objem výroby, práce přes čas, mzdové příplatky
c) degresivní , rostou pomaleji než objem výroby (celková výše přepravného)