Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. Historie a vývoj počítačových sítí 2/2

Současný vývoj směřuje k:
zvyšování rychlosti přenosové kapacity a rychlosti přenosu dat (k rychlostem řádově GB/s) v souvislosti se zvýšením počtu uživatelů spolu s nutností přenášet multimediální informace a informace v reálném čase (přenosová rychlost se měří počtem bitů přenesených za sekundu b/s)
zvyšování komplexnosti sítí a jejich propojení v souvislosti s nutností segmentovat sítě (oddělovat jejich části) z důvodů bezpečnostních, provozních i adresových.

Typy sítí:
- podle stálosti připojení:
• stálá - spojení kupř. kabely
• dočasná - propojená přes telefonní síť
- podle vývoje:
• Ethernet (i když síť typu Ethernet není vůbec bezproblémová, používá se nejčastěji; používá topologii typu sběrnice nebo hvězda; přenosová rychlost činí:
10 Mb/s
100 Mb/s (rychlý Ethernet)
1 Gb/s (gigabitový Ethernet)
• Token Ring
• ArcNet.

Druhy sítí:
WAN (Wide Area Network) - veřejné (rozlehlé) datové sítě jsou svým rozsahem neomezené; mohou zabírat území států i celých kontinentů, spojují geograficky rozlehlé oblasti. Lze za ni označit i Internet

MAN (Metropolitan Area Network) - městské datové sítě zabírají území města, řádově km. Vznikají vesměs propojením několika vzdálenějších sítí LAN

LAN (Local Area Network) - lokální (místní) datové sítě zabírající geograficky omezené (vymezené) území. Pokrývají rozsah pracoviště, budovy, závodu atp. vyznačuje se jednotnou architekturou a schopností komunikace jednotlivých počítačů v síti a sdílení prostředků bez nutnosti využívání speciálních mostů.

1. Historie a vývoj počítačových sítí

Definice a účel:
Počítačová síť je vzájemné propojení dvou a více počítačů za účelem jejich vzájemné spolupráce. Sítě byly především určeny ke sdílení dat. Ovšem sítě dneška již nejsou pouze datovými sítěmi, ale používají se i k přenosu a podpoře moderních multimediálních služeb (čili přenáší se, zpracovávají se a uchovávají se nejenom data, ale i obraz, zvuk, atp.). Důvodem, proč používat sítě, je tedy získávání, třídění a soustřeďování, ukládání, zpracování a přenos informací (dat), převádění papírových dokumentů do jejich elektronické formy a jejich ukládání, využívání aplikačních programů a zejména výměna informací (dat) mezi jednotlivými uživateli. V dnešní době se používá pojem komunikační síť. Aby síť mohla úspěšně plnit všechny tyto a jiné úkoly, musí být nejenom dobře postavena, musí růst a měnit se v souvislosti s potřebami podniku a jeho zaměstnanců, ale musí také předvídat (její tvůrci, příp. správci) budoucí potřeby podnikání nejen daného oboru, ale i možnosti elektronické komunikace, aplikací výpočetní i síťové techniky (což je vlivem dynamického vývoje informačních technologií mimořádně obtížné).

Výhody:
- sdílení poskytování dat
- sdílení programových prostředků
- sdílení síťových technických prostředků
- zvýšená spolehlivost výpočetního prostředí
- zabezpečení zpracovávaných dat
- komunikace mezi uživateli
- možnost získávání, zpracování, ukládání, přenosu a poskytování dat po síti.

Nevýhody:
- možnost infiltrace počítačů např. Viry
- možnost proniknutí do sítě nežádoucími osobami a zneužití osobních či firemních dat
- zvýšené finanční nároky (pořizovací i provozní)
- určité odosobnění uživatelů