Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

DWH (Data Warehouse)

– datový sklad – představuje nový prvek v architektuře informačních systémů. Umožňuje efektivně ukládat data za delší časové intervaly a na jejich základě uskutečňovat analýzy časových řad, vývojových trendů, nejrůznějších závislostí a další analýzy. Podporuje vzájemnou provázanost mezi jednotlivými oblastmi informačního systému a hraje v něm významnou integrační roli.
MIS (Management Information System) – podporuje zejména taktickou a operativní úroveň řízení (např. účetnictví, nákup, prodej, sklady,..).
OLTP (On-Line Transaction Processing) – je bezprostředně spojen s typem provozu v rámci dané organizace (např. systémy bezprostředně podporující dílenské, skladovací, transportní operace výrobních podniků, rezervační systémy dopravních společností, zákaznické systémy energetických společností, systémy podporující provoz na přepážkách u bankovních systémů, apod.).
CIS (Customer Information System) – je implementován např. u energetických, teplárenských, servisních organizací zajišťující bezprostřední styk se zákazníkem, např. odečty spotřeby elektřiny, správu a montáž elektroměrů, fakturaci na zákazníka apod.
Obr. č.1 Obecné schéma architektury IS/IT

Žádné komentáře:

Okomentovat