Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Existuje mnoho technik získávání požadavků...

Existuje mnoho technik získávání požadavků, každá z nich je unikátní a má své silné i slabé stránky vzhledem ke konkrétní problémové oblasti. Tyto techniky lze rozdělit na dva základní typy, a to na:
• rozhovor s uživatelem a vytvoření prototypu informačního systému (princip využívá většina technik),
• opakované použití znalostí, které se vyskytují v podobných problémových oblastech.
Získávání požadavků je velice intenzívní a namáhavý proces, jenž spotřebovává při vývoji informačního systému mnoho času a ostatních zdrojů vývoje systému. Tato vlastnost je způsobena faktem, že získávání informací od lidí, kteří jsou nejčastějším zdrojem informací, je ve své podstatě složitou úlohou.
Většina metodik užívaných v praxi nepředpisuje formalizovaný tvar výsledku procesu získávání požadavků, ale praxe preferuje vytváření pomocí různých modelů. Celý proces Reguirements Engineeringu využívá počáteční konceptuální modely a jejich postupné upřesňování do modelu specifikace získávání požadavků, která je charakterizována tzv. „mentálními modely“ v hlavách analytiků. S přibýváním znalostí o problémové oblasti se stávají tyto modely více vytříbenými a propracovanými. Proces Reguirements Engineeringu lze chápat jako vývojový, který se postupně orientuje od získávání znalostí z problémové oblasti na požadované vlastnosti zamýšleného informačního systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat