Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Matka-fiktivní rozhovor matky Dolores ...

Matka-fiktivní rozhovor matky Dolores se svými mrtvými syny a manželem, kteří byli odhodláni zemřít ve prospěch lidstva. Posledního ze synů Tonyho odmítá matka poslat do boje. Po poznání krutosti nepřítele, který nešetří ani děti, nastává zlom: matčino rozhodnutí v závěru hry, kdy dává Tonymu do rukou pušku. Význam: nejen varování, ale i výzva k boji proti násilí a nelidskosti.
První parta- Čapek se vrací ke každodennímu životu obyčejných lidí. Je to příběh o věrném kamarádství horníků, kteří se musí spoléhat jen jeden na druhého, při zasypání jedné štoly poznávají opravdové přátelství, samozřejmé hrdinství.

8. Kritický realismus ve svět. a české literatuře 19. stol.

Realismus
- pochází z latinského slova realis (= skutečný)
- objevil se v 2. pol. 19. stol.
- žádal o vytvoření pravdivého obrazu skutečnosti
- zobrazuje současného člověka, převážně z nižších vrstev
- znaky: pravdivý obraz skutečnosti, typizace, objektivní přístup, kritika nedostatků společnosti, hovorová řeč, nářečí, archaismy (zastaralé výrazy)

Kritický realismus

- vyšší stupeň vývoje realismu
- upozorňovat na společenské křivdy, kritizoval je a žádal jejich odstranění

Naturalismus
- krajní směr realismu
- snažil se co nejvěrněji vystihnout skutečnost
- člověk je omezen svou biologickou podstatou, zobrazen jako výsledek vlivu prostředí a dědičnosti
- představitelé: Karel Matěj Čapek - Chod

Čeští realisté: K. H. Borovský, B. Němcová, J. Neruda, K. Světlá
Čeští kritičtí realisté: K. V. Rais, bratři Mrštíkové, A. Jirásek
Čeští dramatičtí realisté: L. Stroupežnický, G. Preissová

Literární prvky:
ELEGIE - báseň složená elegickým distichem (dvojverší); smutné ladění, žal, bolest, stesk
EPIGRAM - krátká satirická skladba s vtipným koncem (pointou)

Ze života hmyzu -

Ze života hmyzu - spoluautorem je Josef Čapek. Na životě a chování hmyzu zachycují záporné lidské vlastnosti. Např. nenávist, závist, zahálku, bezohlednost, chamtivost, poživačnost, lakotu (až naturalisticky)… Diváky provází celou hrou Tulák, který je mluvčím lidí a zároveň jejich kritikem.
Věc makropulos- zabývá se myšlenkou nesmrtelnosti, zamýšlí se nad smyslem a hodnotami lidského života. Podle Čapka nemá člověk zasahovat do svého života, má ho nechat, jaký je.
Továrna na absolutno- vynález síly, která mění lidi;
Krakatit- o vynálezu nekonečně účinné třaskaviny, schopné zničit celý svět. Hlavní postava-vynálezce inženýr Prokop, ovlivněn poznáním venkovské idyly i světa vládců a teroristů dochází k zdůrazňování každodenní drobné užitečné práce pro lidstvo (humanistický závěr)
Tyto romány završují svým tématem linii utopické tvorby. Odmítají myšlenku radikálního přetvoření světa a zdůrazňují každodenní práci a drobné a lidstvu prospěšné objevy.

Třetí období: 1928-1933
- soubory próz psaných původně pro noviny, krátké povídky, fejetony a sloupky

Povídky z jedné a druhé kapsy-

Povídky z jedné a druhé kapsy- původně vznikly jako krátké povídky pro noviny. Velkou pozornost věnoval Čapek jazykové stránce. Využívá také hovorového jazyka. Častá je detektivní zápletka, ale především se soustředí na charakteristiku člověka, jeho problémů, starostí, důležité je i využití humoru.
- cestopisné fejetony Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španělska, Obrázky z Holandska, Cesta na sever..
- Zahradníkův rok, O lidech,…
- Dášeňka, čili Život štěněte, Devatero pohádek,

Čtvrté období:1933-1935
vzniká tzv. románová noetická trilogie (noetika=nauka o poznání)
-Hordubal je příběh sedláka za Zakarpatské Ukrajiny, který se vrací z Ameriky. Žena i dcera se mu mezitím odcizily. Žena si našla milence, pomocníka na statku Štefana, se kterým nakonec Hordubala zavraždí (nevědí ovšem, že je smrtelně nemocen). Zavraždí ho kvůli penězům, které vydělal v Americe. Celý příběh je sledován a hodnocen očima Hordubala, očima četníků a očima soudu.
-Povětroň zachycuje příběh člověka, který jako jediný přežil havárii letadla. Jeho osud se pokoušejí rekonstruovat tři lidé - řádová sestra, jasnovidec a básník.
-Obyčejný život je příběh starého železničního úředníka, který se ve vzpomínkách vrací ke svému životu a nachází v něm řadu rozporů, problémů a dochází k závěru, že i v nejobyčejnějším životě najdeme mnohostrannost, bohatství.

Páté období:1935-1938

tvorba ovlivněna předzvěstí druhé světové války a nastupujícím fašismem.
Hovory s T.G.M.- fiktivní rozhovory K. Čapka s první československým prezidentem.
Válka s mloky –satirická alegorie; mloci představují lidi zbavené svých lidských vlastností, vytlačují lidi ze Země; psáno formou reportáží, novinové výstřižky. Nebezpečí fašismu a rasismu..Jednou objevil jeden kapitán při výlovu perel obrovské mloky. Brzy poznal, že jsou to velmi inteligentní tvorové. Naučil je otvírat lastury a vyndávat z nich perly. Chtěl tak rychle zbohatnout. Práce s mloky byla dlouho tajena. Zvrat nastal po otištění fotografie mloků s krásnou dívkou na břehu oceánu. Od té doby byli mloci rozmísťování po celém světě. Rychle se množili, lidé je začali využívat jako levné pracovní síly. Mloků přibývalo, potřebovali rozšířit oceány. Obrátili se proti lidem, výbuchy zvětšovali svá území. Vůdce mloků tlumočil pomocí rádia své požadavky. Chtěl, aby lidstvo mlokům sloužilo. Naštěstí mezi mloky propukly nesváry. Mločí jednota se rozkládá na západ a východ a navzájem se zahubí.
Bílá nemoc- hlavní postava je doktor Galén - člověk, který pomáhá lidem léčit nemoc doby (chudým zadarmo, od bohatých a mocných chce zastavit válku). Proti němu stojí maršál Krug, který je diktátorem v nejmenované zemi a právě se chystá k válce v sousedním státě. V zemi, kde žije, se zatím rozšířila bílá nemoc a převlečen za chudáka jde k dr. Galénovi pro lék. Ten ho pozná podle jeho rukou a odmítá ho vyléčit. Maršál je vytrvalý a nevzdává se. Při projevu na balkóně mluví k zfanatizovanému davu lidí. Křičí a bije se do hrudi. S hrůzou zjišťuje, že na tomto místě se objevila bílá skvrna. Dcera ho přemluvila, aby zastavil přípravu na válku, maršál souhlasí a přivolává k sobě doktora Galéna. Ten se však nedostaví, protože je ušlapán zfanatizovaným davem. Varování před rozpínavostí fašismu

Karel Jaromír Erben

- vědec, novinář, básník, sběratel lidové slovesnosti, českých národních písní (Prostonárodní české písně a říkadla), pohádek (Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Zlatovláska).
DÍLO:
Kytice - básnická sbírka, obraz dávných lidových představ a názorů na život, většinou forma balady.
Základní motivy: boj člověka s přírodou
základní vztahy mezi lidmi
v popředí motiv mateřství, lásky
vina - trest, často velmi neúměrný, krutý
vliv křesťanství (pokání může vést k odpuštění)
Básně: Kytice, Poklad, Svatební košile, Polednice, Vodník, Zlatý kolovrat, Záhořovo lože, Štědrý den, Holoubek…

Josef Kajetán Tyl
-tvůrce českého dramatu, herec, režisér, ředitel kočovné divadelní společnosti, novinář a redaktor Květů.
DÍLO:
historické povídky – např. Rozervanec, Dekret Kutnohorský
drama - obrazy ze života- Paličova dcera
- historické hry – Jan Hus, Kutnohorští havíři
dramatické báchorky – Strakonický dudák, Jiříkovo vidění, Lesní panna

7. Karel Čapek – autor světové proslulosti

je nejvýznamnějším představitelem demokratického proudu české meziválečné literatury, autor světové proslulosti.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích v podhůří Krkonoš. Celá rodina byla kulturně založena, zejména bratr Josef, který vynikal jako výtvarník a spisovatel. Otec byl lékařem.
Karel studoval na gymnáziu v Hradci Králové, Brně a v Praze, a pak na Karlově univerzitě filozofii. S bratrem Josefem podnikl později studijní cestu do Paříže. Věnoval se i novinářské práci, působil v Národních listech, později v Lidových novinách. Po mnichovské kapitulaci byl napadán z pravých i levých pozic (r. 1938). Když onemocněl zápalem plic, neměl dost síly bránit se nemoci a o Vánocích roku 1938 zemřel.

DÍLO:
je velmi různorodá tématicky i žánrově. Celou svou tvorbou chtěl sloužit lidstvu, člověku. Jeho knihy byly přeloženy do mnoha světových jazyků a jeho hry se hrají na různých světových jevištích. Čapek je tvůrcem sloupku (malý stručný fejeton) a společně se svým bratrem jsou tvůrci mezinárodního slova ROBOT.

První období: od počátků do r. 1921

Trapné povídky-prosté, všední příběhy. Otázky svobody člověka, smyslu života, možnosti poznání pravdy, motivy tajemství, záhad
Loupežník- drama, střetnutí výbojného mládí s opatrnictvím a pokrytectvím dospělých, boj o právo na lásku, výsměch měšťáckým konvencím
Francouzská poezie moderní doby- překlady moderních fran. básníků

Druhé období: 1921-1927
charakteristická tvorba dramatických a románových utopií. Čapek v nich především upozorňuje na možnost zneužití techniky a varuje před možnou katastrofou.

R.U.R. – drama, které varuje před robotizací lidské práce a lidského světa. Upozorňuje také na zlenivění, zpohodlnění člověka po stránce fyzické i duševní. V závěru hry uniká lidstvo před katastrofou tím, že se u dvou robotů Heleny a Prima probudí lidský (milostný) cit.
R.U.R. = název je zkratkou továrny, kde se vyrábí roboti. Roboti mají nahradit lidskou práci, jsou lidem k nerozeznání podobní, navíc necítí bolest ani únavu. Robotů se vyrábělo čím dál víc, vykávali veškerou práci a lidé tak začali lenivět. Jednou, když jich bylo víc než lidí, spikli se a vyhubli lidstvo. Nechali žít jen jednoho člověka. Ten má za úkol obnovit zničený recept na výrobu robotů. Aby zjistil tajemství robotů, musí jednoho robota rozmontovat. Chce rozmontovat Helenu. Tu však brání robot Primus. Mezi Primusem a Helenou se probouzí lidská láska, objevují se slzy. Roboti se tak znovu stávají lidmi a civilizace začíná opět od úplného začátku. Lidstvo je zachráněno. /Děj se odehrává v budoucnosti, ale Čapek zde řeší problémy současnosti/

Michail Jurjevič Lermontov

- básník, prozaik, dramatik
DÍLO:
Démon - romantická básnická povídka s filozofickou úvahou o dobru a zlu
Hrdina naší doby - psychologický román, "zbytečný člověk Pečorin hledá smysl života"

ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE

Karel Hynek Mácha

- nejvýznamnější básník českého romantismu.
- studoval práva, záliba v cestování
- v divadle byl ochotníkem, krátce advokátní praktikant v Litoměřicích, tam těsně před sňatkem s Lori Šomkovou zemřel.
- psal poezii, prózu, počáteční tvorba byla německy, později pod vlivem Jungmanna česky

DÍLO:
Cikáni - román, složité lidské vztahy, život vyděděnců, tragické zápletky
Márinka - obraz pražské chudiny, ideál krásy X drastická skutečnost, prostředí chudoby

Lyrickoepická báseň Máj -

Lyrickoepická báseň Máj - vrchol tvorby, základní dílo moderní české poezie.
Skládá se z:
1. zpěv - májová příroda, motiv lásky, první tragédie
2. zpěv - věčnost přírody, doba do popravy zločince Viléma
3. zpěv - vrchol básně, krása přírody, vyznání lásky k rodné zemi, vzpomínka na dětství - nejkrásnější období života
4. zpěv - básníkovo ztotožnění se svým hrdinou i poutníkem, který se po letech vrací na popraviště, úvaha nad tragikou lidského osudu

Příběh o životní tragédii dvou mladých lidí, Jarmily a Viléma. Jarmila čekající na břehu jezera na svého milého Viléma se dovídá, že má být popraven za vraždu svého otce. Jarmila spáchá sebevraždu. Noc před popravou vzpomíná Vilém na své dětství, kdy byl otcem vyhnán a vyrostl v loupežnickém sboru, kterého se později stal vůdcem.Zamýšlí se nad smyslem života a loučí se s rodnou zemí.
Východisko k filozofickým úvahám o smyslu života, ostrá kritika tehdejší společnosti
Dobový ohlas: nepochopen současníky, Máchův vliv na všechny další generace - ocenili jej až Májovci.

Romantismus ve světě

ANGLIE

Beorge Gordon Byron
- zakladatel anglického romantismu
- cestoval po celé Evropě, při výpravě proti Turkům zemřel v Řecku.
DÍLO:
Childe Haroldova pouť - epos s autobiografickými rysy, z jeho vlastní zkušenosti, putování hl. hrdiny po Evropě, zvl. na jih, do Řecka;
- obdivuje slavnou minulost a přírodu, nelíbí se mu nesvoboda a tyranství v současnosti.

Percy Bysshe Shelly
- hlasatel ideálů svobody, rovnosti a bratrství, lyrika přírodní, milostná, sociální
DÍLO:
Odpoutaný Prométheus - lyrická dramatická báseň, obměna antické báje o hrdinovi, který se vzepřel bohům a přinesl lidem oheň - hrdý vzdor proti osudu a moci,
- kontrast lidskosti a božské tyranie
- víra v konečné vítězství dobra

Walter Scott

-prozaik, sbíral lidové skotské balady, psal hlavně historické romány
DÍLO:
Ivanhoe – děj se odehrává v Anglii na konci 12. století. Je to dílo s milostnou tématikou, vše se odehrává v prostředí rytířských soubojů

FRANCIE
Victor Hugo
- básník, prozaik, dramatik
DÍLO:
Legenda věků - básnický cyklus, obraz vývoje lidstva
Chrám Matky Boží v Paříži - historický román ze staré Paříže, hlavní postava Quasimodo, hrbatý zvoník. Ten vyrostl v chrámu, který byl jeho domovem. Žije v osamělosti, lidé se ho straní po jeho ošklivost, ve které vidí ztělesnění zla.Kontrast krásy a ošklivosti, zla a ušlechtilosti. Dramatický dějový spád.
Stendhal
- přechod mezi romantismem a realismem, jeho tvorba má psychologický charakter
- podrobně popisuje dobu, prostředí a atmosféru

DÍLO:

Červený a černý – příběh Juliena Sorela, jeho ctižádostivost a snaha vyniknout ve společnosti i cestou pokrytectví a přetvářky; barvy symbolizují vojenskou uniformu a kněžskou kariéru
Kartouza parmská- příběh mladého šlechtice, dějiště v Itálii a v bitvě u Waterloo; intriky, pokrytectví, tragický konec

USA
Edgar Allan Poe
- básník a prozaik,
- působivé dílo plné protikladů; počátky hororu, základy detektivní prózy
DÍLO:
Havran - báseň, krása a láska X úzkost ze života a smrti
povídky Jáma a kyvadlo, Vraždy v ulici Morgue


RUSKO
Alexandr Sergejevič Puškin
- básník, prozaik a dramatik
DÍLO:
Evžen Oněgin - román ve verších. Pocity ústředního hrdiny jako "zbytečného člověka", šlechtic plný předsevzetí a úmyslů, ale neschopen je uskutečnit, ztrácí smysl života.
Kavkazský zajatec, Bachčisarajská fontána, Cikáni - lyrickoepické skladby

Satira v divadlech

Osvobozené divadlo - vzniklo v r. 1927 pod vedením JINDŘICHA HONZLA a JIŘÍHO FREJKY, kdy byla uvedena hra Vest pocket revue (Malá kapesní revue) – základ tvoří řada komických výstupů, písní a tanečních vystoupení soustředěných kolem jednoduchého děje. Parodie na tradiční postupy, nevázané veselí, studentská recese – tzv. „HLÍNA“, smích, situační a jazyková komika, komické novotvary – NAPNELISMUS, studentský slang.

V osvobozeném divadle působili: JAN WERICH, JIŘÍ VOSKOVEC, JAROSLAV JEŽEK.
V+W vytvářeli ve svých hrách novotvary, používali studentský slang, jazyk horních vrstev, starovlastenecký jazyk, pitvořili skloňování - to vše vedlo ke komičnosti. Ve hrách bojovali proti snobství, lži, hlouposti. Často používali forbíny (předscény – vznikly z nutnosti vyplnit pauzy při přestavbě kulis. Z části improvizované, reakce na aktuální politické a kulturní události. Postupně se staly neoddělitelnou součástí. Vrcholili pointou nebo písní.)
Některé hry: Sever proti Jihu, Golem, Caesar, Osel a stín, Kat a blázen, Balada z hadrů, Rub a líc, Těžká Barbora.
V listopadu 1938 fašisté divadlo zavřeli, V+W emigrovali do USA, kde v rozhlase vystupovali s ostrými protifašistickými texty. Po válce Werich začal vystupovat s MIROSLAVEM HORNÍČKEM v divadle ABC (dřívějším Osvobozeném divadle).

Rok 1945 – 1968

Studentský humor: JAROSLAV ŽÁK - Cesta do hlubin študákovy duše, Škola základ života
Pohádkové hry: JAN DRDA - Dalskabáty hříšná ves, Hrátky s čertem

Divadlo Semafor - Jiří Suchý a Jiří Šlitr - zakladatelé divadla Semafor (1959)
- hry: Člověk z půdy, Zuzana je sama doma, Jonáš a tingl-tangl
JIŘÍ GROSSMAN a MIROSLAV ŠIMEK

Divadlo Járy Cimrmana - ZDENĚK SVĚRÁK a LADISLAV SMOLJAK - zakladatelé divadla

6. Romantismus ve světové a české literatuře

Romantismus - literární směr i životní postoj (touha po svobodě). Vznikl v 1. pol. 19. století.
Znaky:
- zdůrazňoval sílu lidských citů, kladl důraz na fantazii,
- východiska: obdiv k minulosti, mystice, k lidové slovesnosti a k přírodě, exotice, únik do vlastního nitra
- ústřední hrdina splývá s autorem, je výjimečný, neschopný se přizpůsobit (loupežník, kat, vrah, cikán)
- časté téma: nešťastná láska
- hudebnost, obraznost
- slovesné druhy a formy: oblíbená poezie, lyrickoepické básně; v próze historická povídka a román

Lidé z maringotek –

Lidé z maringotek – novela. Význam spočívá v optimistickém přístupu ke světu, úsměvném humoru. Zaměřuje se na mravní sílu a schopnost českých lidí.
Klabzubova jedenáctka – humoristická parodie na poválečnou kopanou.

Karel Čapek - - tvůrce sloupku (= kratšího textu v pravém sloupci na první straně novin, tištěn kurzívou; je aktuální, vtipný), fejetonů (Jak se co dělá, Zahradníkův rok), bajek, povídek, apokryfů..
Povídky z jedné a druhé kapsy – témata s detektivní zápletkou. Při psaní mu jde spíše o pohled do duší zlodějů a dobráckých strážců zákona než o samotnou detektivku.
Trapné povídky
Satirické alegorie: - Ze života hmyzu – hra, na broucích charakterizuje špatné lidské vlastnosti
- Válka s mloky – fejetonní utopický román; nebezpečí fašismu a rasismu je
představováno polidštěnými mloky

František Gellner –

František Gellner – básník, prozaik, protispolečenský buřič
sbírka: Po nás ať přijde potopa! svědčí o typu jeho poezie – provokativní, ironické, výsměšné, revoltující a nevázané, která byla v souladu s jeho bohémským životem..

Česká próza 1. pol. 20.stol.

Jaroslav Hašek – jeden z hlavních představitelů pražské umělecké bohémy. Narodil se v Praze. Studium na gymnáziu nedokončil, maturoval na OA. Stal se bankovním úředníkem, později se věnoval volnému povolání spisovatele a redaktora. Velký vliv na jeho tvorbu měly události 1. svět. války – cesta na frontu, ruské zajetí, přechod k československým legiím, vstup do Rudé armády. Po návratu byl sledován policií, nedokázal si upravit rodinné vztahy, odchází do Lipnice na Českomoravské vysočině, kde napsal svůj román
Osudy dobrého vojáka Švejka – 4. dílný nedokončený humoristicko – satirický román
- Josef Švejk byl dobrácký, usměvavý, idiotsky naivní a služebně horlivý český voják, který v rakouské uniformě plnil rozkazy svých nadřízených do posledního detailu.
- Postava dobrého vojáka Švejka byla vytvořena již před válkou. Kniha zachycuje Švejkovy osudy za 1. svět. války a přinesla Haškovi světovou proslulost.

Švejk-

Švejk-literární typ, člověk válečné doby, hájící své právo na život. Předstívá idiotství, uvádí k nesmyslnosti všechny rozkazy, zájmy státu. Představitel lidového odporu k válce, ponižování člověka.
Haškův román byl i zfilmován (Karel Noll, později Rudolf Hrušinský v hl. roli). Osudy dobrého vojáka Švejka natočil jako loutkový film Jiří Trnka.

Psal také humoristické povídky: - Trampoty pana Tenkráta
- Můj obchod se psy a jiné humoresky

Karel Poláček – představitel české meziválečné prózy. Společenský kritik a humorista. Pocházel z židovské kupecké rodiny. Byl povolán jako voják do 1. svět. války. Pod vlivem bratří Čapků se po návratu věnoval práci pro noviny a literatuře a to zejména v redakci Lidových novin. Zahynul v koncentračním táboře Osvětim.
V dílech satiricky zobrazuje českého maloměšťáka v období kolem 1. sv. války. Byl autorem sloupků a židovských anekdot.
Muži v ofsajdu- humoristická próza o osudech otce a syna Habáskových – stoupenci žižkovské Viktorky a pana Načeradce, majitele obchodu, přívržence Slavie. Zobrazena psychologie a vášnivost fanoušků.

Bylo nás pět –

Bylo nás pět – zde je život na malém městě pozorován dětmi (5členná klukovská parta). Je to humorné vyprávění plné dětské fantazie a bezprostřední upřímnosti. Typický je způsob dosahování humoru – chlapci mluví spisovně.
Okresní město – románový cyklus. Považováno za vrchol jeho tvorby. zachycen život na malém městě v prvních dvou desetiletí 20. stol. s různými maloměstskými typy.
Hostinec U Kamenného stolu – román Humoristická próza o venkovských lázních, letních hostech.
Dům na předměstí – společenskokritické dílo o majiteli činžovního domu a nájemnících (hrůzovláda i ve vlastní rodině)- satira na maloměšťáctví

Jeho síla je v humorném pohledu na svět i v pohledu kritickém. Má osobitý projev, živý a pestrý jazyk používaný s citlivostí a vtipem.

Eduard Bass – Vl. jménem Eduard Schmidt. Jeho humoristickou tvorbu najdeme v literárním kabaretu Červená sedma. Dále sem patří publicistická tvorba např. veršované Rozhlásky. Stal se redaktorem Lidových novin, později šéfredaktorem. Humorista a satirik v časopise Šibeničky.

Král Lávra –

Král Lávra – děj se odehrává v Irsku. Král Lávra má oslí uši a každý rok si pozval holiče, aby ho ostříhal. Holiče pak čekala smrt na šibenici. Jednou los padl na Kukulína, kterého už čekala šibenice. Jeho matka přišla krále prosit o slitování. Král jí vyhověl. Kukulín ale nesměl prozradit tajemství, které znal a stal se dvorním holičem. Kukulín nemohl tajemství udržet v tajnosti a proto šel za poustevníkem, aby mu poradil. Ten ho poslal k soutoku dvou řek, kde stála vrba a jí měl prozradit své tajemství. Mladík tak učinil. Ke královskému paláci si to mířili muzikanti. Jeden z nich pan Červíček, ale ztratil z basy kolíček. Udělal si nový z větve vrby, do které prozradil Kukulín své tajemství. Na bále basa vše vyzradila. Král pana Červička vyhodil , ale bylo již pozdě. Lid si začal svého krále vážit a Kukulín i nadále krále stříhal. Autor touto alegorií chtěl zdůraznit skutečnost, že každý, kdo pozná skutečný stav věci v rakouský říši, musí být umlčen. Vede k zamyšlení, kam může vést neomezená moc v rukou jedince.

Ruchovci a Lumírovci (70. a 80. léta 19. stol.)

Svatopluk Čech – ruchovec
Hanuman – komický zvířecí epos. Jméno opičáka, který se snaží napodobit lidskou společnost. Vysmívá se bezduchému přijímání cizích vzorů, nedostatku vlastenectví, měšťáctví a bezzásadovosti..

Pravý výlet pana Broučka do Měsíce –

Pravý výlet pana Broučka do Měsíce – kritika umění odtrženého od života, obyvatelé Měsíce žijí jen uměním, kdežto pan brouček je pravým opakem – nemá k umění žádný vztah
Nový epochální výlet pana Broučka tentokráte do 15. století – mnohem útočnější satiry, dotýká se poměru měšťáka k národu a vlasti. Komický hrdina Pan Brouček se ve snu dostane do husitské Prahy a jeho jednání, běžné pro měšťáka 19. století, je pro Žižku tak nepřijatelné, že hněvivě odmítne pouhou možnost podobných potomků, byť v daleké budoucnosti. Brouček přestavuje obyčejného člověka, nemá žádné cíle, jde mu jen o to, aby zachránil především sebe.

Jaroslav Vrchlický - lumírovec
veselohra Noc na Karlštejně – historická komedie ze 14.stol. za vlády Karla IV., zákaz vstupu na hrad všem ženám

Česká moderna a anarchističtí buřiči (90. léta 19.stol.)

Viktor Dyk – buřič, největší ironik
satiry na politický a společenský život v Čechách: Satiry a sarkasmy, Pohádky naší vesnice..

Václav Kliment Klicpera –

Václav Kliment Klicpera – představuje vrchol dramatické tvorby 20. let. Psal hry rytířské, historické, pohádkové a jiné. Především se prosadil v komických a satirických hrách ze současnosti. (např. Divotvorný klobouk, Rohovín Čtverrohý, Každý něco pro vlast..) Byl učitelem J. K. Tyla.

Rohovín Čtverrohý: Studenti se vsadí s tímto obchodníkem, že nepřejde přes hranice. Obchodník jim nevěří. Nemůže pochopit, proč by ho přes hranice neměli pustit. Nakonec se s nimi vsadí. Studenti na něho ušijí boudu. Když přichází 1. student hranice, představí se jako Rohovín Jednorohý, pustí ho a vše je v pořádku. Když přichází 2. student, představí se jako Rohovín Dvourohý. Celníkům je to trochu divné, ale 2. studenta přes hranice pustí. Potom se 3. student na hranicích představí jako Rohovín Trojrohý. Celníkům je to už povědomé, ale nakonec ho tedy přes hranice pustí také. Když ale přišel na hranice obchodník a představil se jako Rohovín Čtverrohý, už ho nechtěli pustit dál. Tak studenti sázku vyhráli.
Divotvorný klobouk: Student zdědí klobouk, říká o něm, že je divotvorný - kdo ho má na hlavě, dostane v hospodě vše zadarmo. Jeden muž ho koupí, ale nic se nestane, chudý student vydělá peníze, pyšný kupec má potrestanou svou pýchu.

Josef Kajetán Tyl- Fidlovačka: fraška s písněmi, zpívá se zde poprvé česká hymna: Kde domov můj (zpívá ji slepý houslista Mareš), melodie: František Škroup
Dramatické báchorky – Strakonický dudák, Jiříkovo vidění, Lesní panna, Tvrdohlavý mládenec.
pohádkové motivy (kromě reálných postav zde vystupují i nadpřirozené bytosti)

Strakonický dudák:

Strakonický dudák: - o lásce Dorotky a Švandy, který odchází do světa za penězi. Švanda hraje na dudy, ale moc peněz si nevydělává. Má rád Dorotku, dceru hajného Trnky, která ho má taky moc ráda. Švanda se rozhodne, že půjde do světa a vydělá moc peněz. Na cestě usne na chvilku v lese, kde žije jeho matka – víla. Ona dá jeho dudám kouzlo, které jim má vydržet do doby, dokud ty dudy neprokleje. Když na ně začne hrát všichni se roztančí. Ve světě se seznámí s Vocilkou, prospěchářem, který Švandovi nabídne, že mu bude pomáhat a že ho bude doprovázet. Mezitím to Dorotka už doma nemůže vydržet tak jde společně s Kalafunou Švandu hledat. V době kdy ho najdou má jít Švanda do zámku rozveselit princeznu. Princezně se Švanda líbí a přikáže mu zůstat na zámku. Když nechce, skončí ve vězení. Vocilka chytrácky uteče. Odtud mu pomůže jeho matka, kde se mu také poprvé za celý život zjeví. Za to že mu pomohla obětovala svůj život a místo víly se z ní stala bludička. Švanda se vrací domů a Dorotka mu odpustí.
Záměr: oslava českého lidu, vlastenectví, varování před přílišnou touhou po penězích.

Realismus (2. pol. 19. stol.)

Karel Havlíček Borovský –vyloučen z kněžského semináře, působil jako vychovatel v Rusku, kde poznal carský absolutismus. Po návratu se stal redaktorem. Byl zvolen do říšského sněmu. Byl zastáncem austroslavismu. Za ostrou kritiku rakouské vlády byl vypovězen do vyhnanství do Tyrolska, kdy vznikly jeho satiry. Ve vlasti pak po návratu umírá

Austroslavismus:

Austroslavismus: - program české buržoazie, která si přála udržet v revolučním období 1848 Rakousko jako společný stát se Slovany.

Významná je jeho novinářská činnost. Stal se redaktorem Pražských novin a jejich příloh České včely – cílem byla politický výchova.
Národní noviny a jejich satirická příloha Šotek. Slovan – časopis vydávaný v Kutné Hoře.
Je autorem epigramu – krátká báseň vtipně vyjadřující myšlenku, často se satirickým zaměřením.

Obrazy z Rus - kritika carské samovlády
Tyrolské elegie-námětem bylo jeho zatčení a cesta do Brixenu. Ironické vylíčení osobního zážitku není však cílem, ale prostředkem k zachycení praktik policejního režimu. Kritizuje a zesměšňuje zde rakouskou vládu a policii.
Křest sv. Vladimíra – velmi ostře vykresluje vztah církve a státu, zobrazuje církev jako nástroj světské moci. Děj se odehrává koncem 10. stol. Car Vladimír má narozeniny, a protože chce ušetřit na střelném prachu, povolá drába, aby zašel k bohovi hromů Peronovi. peron odmítne zahřmět na počest cara ještě ho urazí. Car ho za to nechá zavřít do šatlavy a vynese nad ním rozsudek - trest smrti utopením. Rusko se ocitá bez boha, lidé si stěžují, že bez něho nemohou žít. Je vyhlášen konkurs, ale problém se nevyřeší. Dílo zůstalo nedokončeno.

Rozdíl mezi satirou a humorem:

Rozdíl mezi satirou a humorem: Satira se na rozdíl od humoru vysmívá

Počátky: 14. stol.

a) Žákovská poezie
Píseň veselé chudiny – hovoří o trpké nouzi, která nutila žáky, aby si živobytí opatřovali žebrotou
Podkoní a žák – veršovaná skladba – hádka, která ukazuje bídné soc. postavení žáka i podkoního. Autor se v ní nepřiklonil k žádné ze zúčastněných stran. Např. Podkoní žákovi vyčítá, že chodí špatně oblečený, že má málo jídla a žák podkonímu naopak vyčítá něco jiného. 1. část: Podkoní žákovi, 2. část: Žák podkonímu

b) Sociální satira
kritizuje majetkové rozdíly ve společnosti
Hradecký rukopis – skládá se z několika částí
1) Satiry o řemeslnících a konšelích – autor odsuzuje nepoctivost a nesvědomitost příslušníků povolání, kritizují ševce, městské radní, kováře atd. – hrozí jim peklem
např. „Řezník“ – vypráví o tom, jak řezník podvádí zákazníky (levnější maso jim prodává za vyšší cenu; polévá maso vodou aby více vážilo..)

2) Desatero kázanie božie

2) Desatero kázanie božie – je to veršované kázání, které rozebírá jednotlivá z 10 kázání
např. sedmé přikázání „Nepokradeš“ – popisuje, jak všechny vrstvy lidí kradou. Mluví se zde o tom, jak páni, knížata a ta vyšší šlechta á všechno jen pro sebe a pořád si myslí, že nic nemá a chce víc.

3) Bajka o lišce a džbánu – 1. česká bajka


c) Drama
Mastičkář – nejstarší české světské drama, které se vyvinulo náboženské hry o třech Mariích (ty putovaly k Ježíšovu hrobu, aby jeho tělo pomazaly vonnými mastmi). Drama Mastičkář zachycuje prostředí českého středověkého tržiště. Obsahem je rozverná scéna najímání sluhů mastičkářem a vychvalování mastí na trhu. Zesměšňuje šarlatánské prodavače mastí.



Národní obrození

František Ladislav Čelakovský - Ohlas písní českých – je to sbírka převážně lyrické poezie, postihující obraz českého venkovského lidu. Časté jsou satirické a výsměšné písně a popěvky, mířící hlavně na vrchnost.

Božena Němcová

Velký vliv na ni měla její babička. Provdala se za úředníka finanční stráže Josefa Němce, často se stěhovali, ztratila syna Hynka a zůstala sama v Praze. Byla vlastenka, usilovala o spravedlivější společnost a lepší postavení ženy ve společnosti.
Psala VENKOVSKOU PRÓZU - realistický obraz venkovského života v pol. 19. století
DÍLO:
- začínala vlasteneckými verši
- pohádky – Sbírala pouze náměty, zpracovávala je po svém, vytvořila nové moderní pohádky. Např: Chytrá horákyně, Sedmero krkavců, Princezna Lada, Zlatý kolovrat
- národopisné studie - Obrazy z okolí domažlického
- povídky – Vystupuje zde postava všestranně dobrého člověka. Odehrávají se na venkově, končí většinou dobře = závěr idealizovaný. Např. Chudí lidé, Pan učitel, Dobrý člověk, Chýže pod horami
- obrazy venkovského života - Babička, Divá Bára, V zámku a podzámčí, Karla, Pohorská vesnice

Divá Bára -

Divá Bára - kontrast mezi dvěma dívkami Bárou (dcerou pastýře Jakuba, nezávislou na mužích, nepodřízenou) a Eliškou z fary.

Babička - kniha vznikla po smrti syna Hynka, vzpomínky na dětství, cílem bylo ukázat harmonický život prostých lidí, vzor dokonalosti člověka. Sociální náměty, sociálně utopické řešení problémů = problémy řeší nereálně
Není to souvislé vypravování, ale jednotlivé obrazy, mísí se realismus s romantismem (Viktorčin příběh).

V zámku a podzámčí - odehrává se na Nymbursku, příjezd Skočdopolových na zámek, sociální problémy. Dvojí svět:
- zámek (Skočdopolovi, mamsel Sára, komorník, pes Joli)
- podzámčí (vdova Karásková, jejich děti Vojtěch a Josífek, krejčí)
- postava dobrého člověka - lékař, který zná obě prostředí
Kontrasty - sobectví, bezcitnost na zámku X obětavost, vzájemná pomoc v podzámčí, panský svět X utrpení dětí, přepych X chudoba, zápas s cholerou
Realistický pohled na skutečnost, v závěru idealizace.
Jan Neruda
sb. Knihy veršů - sociální balady, např. Dědova mísa
sb. Balady a romance - vrchol lidovosti, motivy ze života.
Náměty:
a) Biblické a legendární - ironie, humor, soc. pointa
b) Národní - Balada česká, Romance o Karlu IV., Romance o jaře 1848
c) Tragické lidské osudy - Balada dětská, Balada horská

Petr Bezruč

sb. Slezské písně - soc. balady, národnostní problém, útisk Slezanů ze strany Čechů a Poláků, stručné, útočné, použití nářečí. Sociální balada Maryčka Magdónova.

Jiří Wolker
sb. Těžká hodina - soc. balady, v závěru vždy malá naděje (Balada o námořníkovi, Těžká
hodina). Patří k proletářské poezii.

Baladicky laděná próza

- objevuje se v naší meziválečné literatuře (1. pol. 20. stol.)
Marie Majerová - Havířská balada
Ivan Olbracht - Nikola Šuhaj loupežník, O smutných očích Hany Karadžičové
Vladislav Vančura - Markéta Lazarová, Pekař Jan Marhoul
Jarmila Glazarová - Advent
5. Humor a satira v české literatuře

Humor - jakákoliv forma projevu, která vzbudí u diváka či čtenáře úsměv
Satira – vznikla ve 14. stol. a přetrvává dodnes. Jde o literární útvar odsuzující výsměchem, ironií, vtipem záporné společenské jevy, lidské vztahy a vlastnosti. Satira se objevuje v písních, povídkách, románech, komediích…

Rukopisy

Václav Matěj Kramerius - založil Českou expedici (nakladatelství a knihkupectví), první literární a společenské středisko Prahy, kde se konaly schůzky vlastenců a vzdělanců, ale i venkovských čtenářů.
Vydával Krameriusovy c.k. vlastenecké noviny (c.k. - císařsko-královské).

4. Lidová slovesnost, vývoj české balady,
sociálně utopické řešení problémů
v díle Boženy Němcové

Počátky slovesného umění:

1) Nejstarší projevy: magické kouzelné obřady (slovní projev, zpěv, tanec, pohyb)
2) Ústní lidová slovesnost (folklor) - slovesná kultura před vynalezením písma
Vyjadřuje lidový názor na život, optimismus, touhu po svobodě, odpor k útisku,
Hlavní znaky: kolektivnost, ústní tradice, anonymita autora
Nejčastější žánry: písně, pohádky, pověsti, anekdoty, hádanky
Sběratelé lidové slovesnosti:
F. L. Čelakovský (Slovanské národní písně a přísloví)
K. J. Erben (pohádky, písně, říkadla)
L. Janáček (moravské písně)
Jan Kollár (slovenské písně)
Božena Němcová

Vývoj české balady:

BALADA - lyricko epická báseň s pochmurným dějem a tragickým koncem, odehrávající se většinou na neobvyklém místě.
SOCIÁLNÍ BALADA - zdůraznění majetkových rozdílů, chudoby.
1. česká balada byla Toman a lesní panna od F. L. Čelakovského z Ohlasu písní českých.

František Ladislav Čelakovský - představitel literatury sbližující poezii s lidovou slovesností, jeho poezie je zpěvná, idylická, lidová.

OHLASOVÁ POEZIE - vyjádření, charakterizování lidové poezie určitého národa.
DÍLO:
Slovanské národní písně - poezie slovanských národů, přísloví, pořekadla
Ohlas písní ruských - čerpal z ruských Bylin - oslavují hrdinství, bohatýrství, sbírka básní epických.
Ohlas písní českých - lyrika, satira, obraz českého venkovského lidu.

Další autoři:

K. J. Erben
- sběratel lidové slovesnosti; Prostonárodní české písně a říkadla; pohádky: Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Zlatovláska
- Kytice - tématikou jsou mezilidské vztahy, které jsou něčím narušeny, motiv viny a trestu (neúměrně vysokého). Vliv křesťanství, nadpřirozené bytostí, hrdinkami jsou většinou ženy, vliv pohanství. Boj člověka s přírodou, motiv mateřské lásky, závěr bývá tragický.
Např. básně Vodník (zlá nadpřirozená síla, střetnutí dvou mateřských lásek; dcera potrestána; poprvé, že neposlechla matku, podruhé, že matku uposlechla, ale opustila dítě.Kterákoliv volba vede k tragédii)
Zlatý kolovrat (Matka macecha zabila nevlastní dceru, aby zajistila štěstí vlastní dceři; za to obě stihl spravedlivý trest)
Záhořovo lože - báseň o vině a odpuštění, cesta mladého poutníka do pekla (otec ho úpisem prodal Satanu), setkání se zločincem Záhořem, který mu o pekle vypravuje; mladíkům návrat - zdrtil Záhoře zprávou, že na něho v pekle čeká úděsné lože - Záhořovo pokání 90 let, obrostl mechem, z jeho kyje vyrostla jabloň - získává odpuštění.
Polednice
Holoubek (romantická kresba přírody, krása české krajiny)
Věstkyně (alegorická politická koncepce, vyslovena jistota o budoucnosti národa, vlastenectví)
Poklad
Dceřina klatba
Štědrý den (tajemné roční období, zvyky, obyčeje, pověry)
Svatební košile

DÍLO:

Povídky: Rozervanec (pravděpodobně o Máchovi)
Dekret Kutnohorský - historie

Dramata: ze současného života - Paličova dcera,
Fidlovačka - fraška s písněmi, kde poprvé zazněla píseň Kde domov můj, zpívá slepý houslista Mareš, melodie Františka Škroup

Historické hry: Jan Hus
Kutnohorští havíři - vzpoura havířů v 15. stol. Hlavní postavy: Opat, starší havíř, usiluje o dohodu s panstvem, Vít, mladší havíř, je radikálnější

Dramatické báchorky: Strakonický dudák
Jiříkovo vidění

Adaptace: Paní Marjánka, matka pluku

Švanda dudák -

Švanda dudák - o lásce Dorotky a Švandy, který odchází do světa za penězi. Švanda hraje na dudy, ale moc peněz si nevydělává. Má rád Dorotku, dcrtu hajného Trnky, která ho má taky moc ráda. Švanda se rozhodne, že půjde do světa a vydělá moc peněz. Na cestě usne na chvilku v lese, kde žije jeho matka – víla. Ona dá jeho dudám kouzlo, které jim má vydžet do doby, dokud ty dudy neprokleje. Když na ně začne hrát všichni se roztančí. Ve světě se seznámí s Vocilkou, prospěchářem, který Švandovi nabídne, že mu bude pomáhat a že ho bude doprovázet. Mezitím to Dorotka už doma nemůže vydržet tak jde společně s Kalafunou Švandu hledat. V době kdy ho najdou má jít Švanda do zámku rozveselit princeznu. Princezně se Švanda líbí a přikáže mu zůstat na zámku. Když nechce, skončí ve vězení. Vocilka chytrácky uteče. Odtud mu pomůže jeho matka, kde se mu také poprvé za celý život zjeví. Za to že mu pomohla obětovala svůj život a místo víly se z ní stala bludička. Švanda se vrací domů a Dorotka mu odpustí.
Záměr: oslava českého lidu, vlastenectví, varování před přílišnou touhou po penězích.

Poezie
Jan Kollár - - představitel myšlenky slovanské vzájemnosti, v Jeně se seznámil se svou budoucí ženou, nezůstal v Německu, jeho žena za ním přichází až za 16 let.

DÍLO:

Slávy dcera - alegorie slovanstva, sbírka znělek s časoměrným předzpěvem. Obsahuje 5 částí: Sála, Dunaj, Labe, Léthé (slov. nebe) a Acheron (slov. peklo).
O literárnej vzájemnosti mezi kmeny a nářečími slavskými - vyložení hlavní myšlenky Slávy dcery.

ALEGORIE - nevyjadřuje se přímo, ale opisy a obraty, může mít formy třeba bajky.
SONET, ZNĚLKA - báseň s milostným tématem

František Ladislav Čelakovský - představitel literatury sbližující poezii s lidovou slovesností, jeho poezie je zpěvná, idylická, lidová.
Studoval filozofii (vyloučen), redaktor Pražských novin a jejich přílohy Česká včela, profesor slavistiky.

OHLAS POEZIE - vyjádření, charakterizování lidové poezie určitého národa.
DÍLO:
Slovanské národní písně - poezie slovanských národů, přísloví, pořekadla
Ohlas písní ruských - čerpal z ruských Bylin - oslavují hrdinství, bohatýrství, sbírka básní epických.
Ohlas písní českých - lyrika, satira, obraz českého venkovského lidu. Obsahují nejstarší českou baladu - Toman a lesní panna - opírá se o pověry, nadpřirozené jevy, kterým lidé věřili. Toman se vydává za svou milou, ta jej odmítne a on se vrací zpět přes les. Je smutný a náhle se mu zjevuje lesní panna, která jej láká k sobě, zavede ho ke skalám kde Toman zahyne.

Díla:

Dějiny českého jazyka a literatury
Zevrubná mluvnice jazyka českého - měla význam pro ustálení spisovné češtiny
dvoudílný Německo-český slovník
Základy jazyka staroslověnského - základní dílo slavistiky, tj. nauky o slovanských jazycích
Dobrovský se stal zakladatelem spisovné jazykové normy češtiny a také české literární historie a slavistiky.

Josef Jungmann - Sjednotil celou generaci vědců a básníků, psal česky.

Jungmannova vědecká škola: položil základy a názvosloví u mnoha věd, slovní zásobu čerpal z literárních památek, lidové mluvy, jiných slovanských jazyků (ruština, polština), vytvářel nová slova..
Jungmannova básnická škola

DÍLO:
Rozmlouvání o jazyku českém - stať zaměřená proti poněmčování ve školách. Byla jazykovým programem, obsahovala požadavek uvedení češtiny do škol a úřadů, vyšší úroveň českých děl, kulturní styky s ostatními slovanskými národy.

Slovesnost -

Slovesnost - dílo z jazykové oblasti, teorie literatury, čítanka
Historie literatury české - historické literární dílo
pětidílní Slovník česko-německý
Překládal také z mnoha jazyků (z francouzštiny, angličtiny, němčiny) a dokázal tak, že čeština je bohatý jazyk, že dokáže vyjádřit myšlenky děl zahraničních autorů.

Dějepisectví

František Palacký - historik, organizátor, politik…Myslel, že by jsem nebyli schopni sami existovat. Tvrdil, že by Češi a Slováci měli existovat v rámci Rakouska-Uherska

DÍLO:
Dějiny národa českého v Čechách i v Moravě - vydáno německy později i česky
Za nejvýznamnější dobu považuje husitství. Palacký dějiny zobrazuje jako souboj češství X němectví, germánství X slovanství

Divadlo

Divadlo bylo určeno hlavně lidovému divákovi.
Od roku 1738 fungovalo v Praze divadlo V Kotcích, ve kterém se hrálo německy. V pražském Stavovském divadle se hrálo také německy, později i česky. Prvním českým divadlem se stala Bouda na Václavském náměstí.
Václav Thám -herec, překladatel, dramaturg. Přechodně se uváděly české hry v divadle U Hybernů.

Úkolem divadla bylo zajistit pravidelná česká představení, vychovat české herce, vytvořit české hry, které měly výchovný vlastenecký řád.

Václav Kliment Klicpera - psal hry historické, rytířské, pohádkové i ze současnosti.
Komické a satirické hry: Každý něco pro vlast
Rohovín čtverrohý
Divotvorný klobouk (Student zdědí klobouk, říká o něm, že je divotvorný - kdo ho má na hlavě, dostane v hospodě vše zadarmo. Jeden muž ho koupí, ale nic se nestane, chudý student vydělá peníze, pyšný kupec má potrestanou svou pýchu).

Josef Kajetán Tyl – tvůrce českého dramatu, působil jak herec, novinář a redaktor: Květy; psal články s výchovným, vlasteneckým rázem
- organizátor českého společenského života - bály, besedy, recitace

Význam Komenského:

Význam Komenského: jeho tvorba vyjadřuje touhu lidstva po znalostech a vědomostech. Při volbě mezi náboženstvím a rozumem dává přednost víře. Komenský věřil, že vzděláním a výchovou lze dosáhnout toho, aby byl ve světě mír.

3. České národní obrození – jazykověda, historie, poezie, drama (16.-17- stol.)

Předpokladem vzniku NO byl rozpad feudalismu, absolutismus vystřídalo osvícenství, které bylo zastáncem rozumu a velkou mírou se zapříčinily i reformy Marie Terezie a jejího syna Josefa II.
REFORMY: 1) Zrušení jezuitského řádu
2) Vydání tolerančního patentu (náboženská svoboda)
3) Zrušení nevolnictví (selský lid se mohl svobodně stěhovat, dát děti
studovat)
4) Školní reforma (povinná školní docházka)
Po bitvě na Bílé hoře (1620) nastal úpadek češtiny, používána je jen lidmi na venkově a měšťanstvem. Převahu hlavně na školách a úřadech měla němčina.

Národní obrození je velké společenské, ...

Národní obrození je velké společenské, jazykové a kulturní hnutí, které bývá označováno jako vzkříšení nebo probuzení národa. Jeho úkolem bylo zformovat novodobý český národ, český jazyk, literaturu a kulturu.
Začátky NO spadají do poslední třetiny 18. století, vrcholem byl revoluční rok 1848.
Národní obrození se člení do dvou etap:
1. etapa - usilovala o vytvoření nových základů české kultury (jazykověda, historie)
2. etapa - tvoří její nástavbu, rozvoj kultury (poezie, literatura, divadlo)

Jazykověda

Josef Dobrovský - Nepsal česky, protože pochyboval o zdaru národního hnutí, také čeština v té době nebyla na dobré úrovni. Vědeckým jazykem byla latina, psal tedy latinsky a německy. Zabýval se studiem nejstarších dějin, literární historií a českou a slovenskou jazykovědou.

Ve druhém období převládá pesimismus ...

Ve druhém období převládá pesimismus a životní zklamání. Vznikají jeho nejslavnější tragédie:
- Romeo a Julie
- Macbeth
- Hamlet
- Král Lear
- Othello
a další, ve kterých vylíčil nejhlubší lidské vášně a city.
V posledním období přechází ke smířlivému vyrovnání:
- Zimní pohádka
- Bouře
Náměty ke svým hrám čerpal z různých zdrojů: ze životopisů slavných osobností, z povídek italských a francouzských renesančních autorů, ze starých kronik. Ve svých hrách vyjadřoval city, vášně, nenávist a vlastnosti lidí své doby.

Othello
Ctižádostivý důstojník Jago nenávidí svého představeného, černého generála Othella. Vymýšlí intriky, aby vyvolal rozpory mezi Othellem a jeho ženou Desdemonou. Vychází z toho, že je Othello žárlivý. Othello svou ženu uškrtí, Jagova žena mu prozradí pravdu. Pro Othella ale už život ztratil smysl. Jeho život končí sebevraždou.

Hamlet

Hamlet, kralevic dánský, je člověk, který má neustále pochybnosti, nevěří ve vlastní síly. Jeho otec zemřel za podezřelých okolností, vše nasvědčuje tomu, že byl zavražděn svým bratrem, který se pak oženil s jeho ženou Gertrudou, Hamletovou matkou. Jedné noci se Hamletovi zjeví otcův duch a potvrdí jeho dohady. Hamlet se rozhodne otcovu smrt pomstít. Aby nebyl podezřelý, předstírá šílenství. Připraví s potulnými herci představení, které zobrazuje otcovu vraždu. Král tuší, že Hamlet šílený není a posílá jej do Anglie. Po návratu dochází k tragedii. Nejdříve umírá Hamletova milá Ofélie. Její bratr pak vyzve Hamleta na souboj. Král chce této příležitosti využít, chce se Hamleta zbavit a potře jeden meč jedem. Hamlet zjistí zradu a otráveným mečem probodne soupeře i krále. Umírá i královna Gertruda, protože se napila otráveného vína, připraveného pro Hamleta. Nakonec umírá i Hamlet zraněný na začátku souboje.

Renesance a humanismus v Čechách

renesance se neprosadila, pouze v knížkách lidového čtení a v zábavné próze. Humanismus se rozvíjel ve dvou směrech: latinský a český.
Jan Blahoslav – biskup, historik, jazykovědec, přeložil Nový zákon do češtiny, který se stal podnětem k překladu celé bilbe, podle místa vydání nazvané Bible Kralická
Daniel Adam z Veleslavína- vydává slovníky, nakladatel, tiskař, překladatel…

Jan Ámos Komenský –

Jan Ámos Komenský – doba pobělohorská – třicetiletá válka,
Narodil se pravděpodobně v Nivnici na Moravě, studoval na bratrských školách v Přerově a ve Strážnici, poté v Německu. Po návratu byl učitelem v Přerově pak ve Fulneku. Musel uprchnout, odešel do emigrace, nikdy se nevrátil. Byl zvolen biskupem jednoty bratrské. Zemřel v Amsterdamu, pochován je v Naardenu.

Vrcholem tohoto období je Labyrint světa a ráj srdce – satirická alegorie o poutníkovi, který prochází světem v doprovodu Všezvěda Všudy-buda (lidská zvídavost) a Mámeního (lidský klam). Navštěvuje města, pozoruje lidi a zjišťuje všude nepravosti. Královna Moudrost určila jeho průvodce, poutník se smí na vše jenom dívat. Průvodci mu vnucují své názory, poutník nakonec hledá víru a klid v sobě, v hlasu svého srdce.
= (ostrá kritika tehdejší společnosti – touha po penězích, odvod, klam, války..)

Didaktika česká ¬– později Velká didaktika – přeloženo do všech evropských jazyků, shrnuty a formulovány moderní pedagogické zásady.
Výchovu člověka rozvrhl do čtyř věkových období: mateřské školy (rodina), obecné školy (obec), latinské – gymnázia, odborné školy- akademie, univerzity
Psal učebnice Brána jazyků otevřená, Svět v obrazech (orbis pictus), Škola hrou

Anglická – William Shakespeare –

Anglická – William Shakespeare – dramatik, básník. Napsal asi 37 her,
V prvním období psal především komedie:
- Komedie plná omylů
- Zkrocení zlé ženy
- Sen noci svatojánské
- Mnoho povyku pro nic
- Veselé paničky windsorské
- Jak se vám líbí
- Večer tříkrálový
Ve většině z nich vítězí spravedlnost a láska. Výraznou roli hrají ženské postavy coby nositelky renesančních ideálů. Historické hry tohoto období obracejí svou pozornost na anglické dějiny:
- Jindřich VI.
- Richard III.
či dějiny antické:
- Julius Caesar

Francesco Petrarca –

Francesco Petrarca – Sonety – milostné básně
Giovanni Boccaccio – Dekameron (rozsáhlé prozaické dílo, obsahuje jednu rámcovou
a dále desetkrát deset novel- příběhy, které si po deset dnů vypráví deset mladých lidí, aby si ukrátili čas při útěku před morem.

Francouzská – Francois Villon – básně Velký a Malý testament- zamýšlí se nad svým
životem a krutým osudem, ironie, vysmívá se svému životu.
Francois Rabelais -

Španělská – Miguel de Cervantes – Důmyslný rytíř don Quijote de la mancha, parodie na rytířské romány. Hlavní hrdina (smutný snílek) tvoří dvojici se svým sluhou (člověk se zdravým selským rozumem).

Satira (kritika humornou formou)

Satira (kritika humornou formou) Žákovská poezie- např. Píseň veselé chudiny ( o trpké nouzi, která nutila žáky, aby si živobytí opatřovali žebrotou), Podkoní a žák (veršovaná skladba – hádka, která ukazuje bídné soc. postavení žáka i podkoního.

Sociální satira (Kritizuje majetkové rozdíly ve společnosti): Hradecký rukopis (Satiry o řemeslnících a konšelích, Desatero kázanie božie, Bajka o lišce a džbánu) kritika světských i církevních nedostatků. Obraz měšťanského života, 1. česká bajka

Drama: Mastičkář (nejstarší české světské drama, o 3 Mariích které jdou pro vonné masti aby mohly balzamovat Kristovo tělo.Obsahem je rozverná scéna najímání sluhů mastičkářem a vychvalování mastí na trhu.
Husovi předchůdci

byli kazatelé a spisovatelé, kteří usilovali o nápravu společnosti, zejména církve. Volají po návratu církve k chudobě a po obnovení mravního řádu ve společnosti.
Mezi nejvýznamnější Husovi předchůdce působící v Čechách patřil např. Jan Milíč z Kroměříže, Matěj z Janova

Jan Hus-

Jan Hus-působil jako univerzitní profesor, po vydání Dekretu kutnohorského byl zvolen rektorem univerzity. Kázal česky v Betlémské kapli. Vystupoval proti prodáváním odpustků a kritizoval bohatství a mravní zkaženost církve, poté byl pronásledován, dán do klatby a v
r. 1415 upálen.

Dílo:
O církvi (popírá papežovo postavení, hlavou církve je Kristus)- hlavní latinské dílo
Knížky o svatokupectví (kritika církve, jejího bohatství prodávání odpustků),
Listy z Kostnice,
O pravopise českém Hus navrhuje zjednodušení českého pravopisu: nahradil spřežkový pravopis diakritickým (tečky a čárky), odstranil archaismy, nahrazoval německá slova českými)
Význam:
- zasloužil se o vydání Dekretu kutnohorského
- jeho učení vyvolalo revoluční hnutí, charakter náboženský i sociální
- jeho program zahrnoval přijímání podobojí způsobou - symbol kalicha, požadoval svobodné kázání, vykládání Bible, život církve bez přepychu..
- po jeho smrti se Husovi myšlenky šířily husitským hnutím

2. Renesance a humanismus ve světové a české literatuře; J. A. Komenský (16.-17- stol.)

Renesance- z francouzštiny – znovuzrození, je to celé historické období a umělecký směr; klade důraz na vzdělání člověka a rozvoj přírodních věd, odklání se od víry, návrat k antice

Humanismus- z latiny- lidský, označuje určitý životní a vzdělanostní program, klade důraz na postavení člověka ve světě

Impulsem k rozkvětu renesance a humanismu byly přírodní a astronomické objevy, zámořské cesty a objevy, rozvoj vědy, vynález knihtisku, přechod od feudalismu ke kapitalismu.
Období renesance a humanismu znamenal návrat k přírodě, svobodě člověka, renesanční člověk je všestranný.

Evropská renesance:

Italská –Dante Alighieri – Pro protipapežský postoj vypovězen do vyhnanství a odsouzen
k smrti.- Božská komedie (Peklo, Očistec, Ráj) Božská komedie vyjadřuje lásku k vlasti, osobní lásku, obdiv k antice, vzdělanosti.

Od počátku 12. stol. získala latina ...

Od počátku 12. stol. získala latina na našem území dominantní postavení.
Vzniká Kronika česká, napsal ji Kosmas (zakladatel českého dějepisectví) Téma: české dějiny od nejstarších dob, 3 části; čerpal z nejstarších příběhů z doby pohanské, z vyprávění pamětníků a zážitky jeho samého. Používá přímou řeč, podrobné charakteristiky postav, citáty, zábavné historky = vlastenecký ráz (myslí česky, používá česká slova v latinském textu), zachycuje úspěchy Přemyslovců

Vznik česky psané literatury a její rozkvět (12.-14. stol.)

Ve 12. stol. vzniká druhá nejstarší píseň Svatý Václave.
Poč. 14. stol. vzniká nejstarší česky psaná veršovaná kronika – Dalimilova kronika. Autor je neznámý, pravděpodobně nižší šlechtic. Zachycuje české dějiny od příchodu praotce Čecha do r. 1314. Obsahuje prvky vlastenectví, hledá spojence v českém sedláku proti přívalu němectví.
Vzniká pražské arcibiskupství a je založena pražská univerzita.Vznikají legendy např.
O sv. Kateřině, Legenda o sv. Prokopu.

1. Vývojové tendence nejstarší české literatury, J. Hus a literatura doby husitské

V roce 863 přišli na Velkou Moravu na pozvání knížete Rastislava Cyril a Metoděj. Pomáhají zde upevňovat křesťanství, vzdělání a kulturu, zavádějí slovanskou řeč – staroslovenštinu (je to nářečí z okolí Soluně). Vytvořili písmo – hlaholici (z malých písmen řecké abecedy), později jednoduší písmo cyrilici (nyní azbuka)

Nejstarší staroslověnské památky: PROGLAS – veršovaná předmluva k překladu evangelia, Klade důraz na význam křesťanství, vzdělání, rodný jazyk. Šíří víru v jazyce, kterému lidé rozumějí.
PANONSKÉ LEGENDY (Život Konstantinův a Život Metodějův) – obrana jejich díla a životopisy.

V 10. a 11. stol. začíná nad staroslověnštinou převládat latina. Vznikají i počátky spisovné češtiny. V Čechách se staroslověnština udržela jen v Sázavském klášteře, kde působil opat Prokop.
Nejstarší české duchovní písně Hospodine pomiluj ny, (sloužila jako hymna). Vznikají legendy: např. O životě sv. Václava a jeho babičky sv. Ludmily, o sv. Prokopu apod.