Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Requirements Engineering

Requirements Engineering je činností, která provádí s využitím psané formalizované symboliky transformaci potřeb a přání uživatelů informačních systémů, jež jsou zpravidla v neúplné formě, do vyjádření v terminologi informatiky, které má podobu přesné a konsistentní specifikace. Tato činnost je prokazatelně nejkritičtější aktivitou v rámci procesu vývoje informačního systému. Odstranění chyb způsobených ve fázi specifikace požadavků na samém začátku vývoje informačního systému je velice nákladnou „delikátní“ činností sociální povahy, protože vyžaduje společné interaktivní zapojení uživatelů i vývojářů, kteří musí dosáhnout vzájemné shody, přičemž všichni účastníci tohoto procesu mají zpravidla zcela rozdílné úlohy, znalosti a zájmy.
Systematický proces Requirements Engineeringu je pravidelně aplikován uvnitř širokého spektra vývojových činností a jako takový se snaží objevit, zachytit a dokumentovat požadavky různorodých uživatelů, kteří mohou vystupovat v roli zákazníků rozhodujících o projektu informačního systému, nebo potenciálních uživatelů budoucího informačního systému. Vstupem do tohoto procesu je zpravidla obtížně definovaný „seznam přání“, zatímco výstup musí tvořit formalizované specifikace požadavků, které jsou dostatečným způsobem podrobeny analýze dané problémové oblasti a odsouhlaseny jak uživateli, tak vývojáři. Takto vytvořená specifikace by měla být zpracována ve třech základních směrech, a to ve směru popisu:
• klíčových stránek podnikatelské činnosti ve formě definice plánovaných cílů hospodářské organizace,
• vlastností, které má zamýšlený informační systém vykazovat v prostředí hostitelského systému hospodářské organizace za účelem uspokojení podnikatelských cílů.

Žádné komentáře:

Okomentovat