Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2.6. Analýza oblasti problému

Pojem Requirements Engineering lze definovat jako systematický proces vývoje požadavků, z hlediska jejich upřednostňování, v rámci interaktivně působících procesů, jimiž jsou:
• analýza problému,
• dokumentace výsledků pozorování v různorodé podobě formátu,
• ověření správnosti dosaženého porozumění problému.
Tato definice v sobě zahrnuje sociální, presentační i poznávací hledisko. Každé hledisko v sobě skrývá určitý rozsah problémů, které je nutné v průběhu procesu vývoje požadavků překonat. Jedná se hlavně o problém komunikace mezi účastníky procesu. Úspěch Requirements Engineeringu záleží na schopnosti postupovat od neformálních a mlhavých jednotlivých požadavků k formalizované komplexní specifikaci požadavků, která je pochopena a odsouhlasena všemi účastníky procesu Requirements Engineeringu. Tento proces je velmi dalek determinovanosti a jednoduchosti. Specifikace požadavků je jen zřídka vytvořena jednoduchým přímým postupem, ale v naprosté většině je zde uplatněn cyklický přístup, který postupně upřesňuje uživatelské požadavky.

Obrázek č. 4 Cyklický přístup upřesňování požadavků
Formalizace uživatelských požadavků představuje koncepční činnosti, při nichž vývojář využívá oblast svých znalostí vyplývajících z popisu podnikatelské činnosti spojenou s využitím již existující, ale zatím ne schválené specifikace požadavků. Proces ověření platnosti požadavků představuje porovnání vývojářem již formalizovaných požadavků s neformálními požadavky uživatele.

Žádné komentáře:

Okomentovat