Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6.7 Tvorba datového skladu

Mezi základní rozhodnutí při procesu budování datového skladu patří rozhodnutí o použití určitého přístupu. Rozlišujeme dva přístupy:
 Postup zdola nahoru – při tomto postupu pracujeme s menšími, cílenějšími aplikacemi metod datových skladů, což může celý proces zjednodušit. Požadavky na data jsou obvykle menší a rozsah specializovaných dotazů a souhrnů omezenější. Postup zdola nahoru poskytuje rychlejší vývoj na úkor obtížného rozšiřování po celé organizaci. I když tato metoda může přinést nejrychlejší výsledky při zavádění, je nutné se postarat, aby příliš specializované zaměření nebránilo v budoucnosti začlenění do celopodnikových řešení. Efektivitu tohoto přístupu obvykle zvyšuje i neexistence administrativních omezení na vlastnictví údajů.
 Postup shora dolů – používá se pro dosažení nejlepších dlouhodobých výsledků. Nástrahám metody zdola nahoru je možné zabránit včasným určením standardizovaných definic obchodních cílů a požadavků na data. Cena, složitost a potřebný čas jsou mnohem větší, než u předchozího přístupu. Problémem je také zajištění spolupráce jednotlivých oddělení firmy, vlastnictví dat a finanční zajištění. Naopak největší předností je možnost získání obsažného zdroje dat, který je globálně použitelný po celé firmě.

Žádné komentáře:

Okomentovat