Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2.12.13 Analýza úloh

2.12.13 Analýza úloh
Analýza úloh je přístup získávání požadavků, který je zaměřen na komunikaci člověk–počítač. Při této činnosti je analyzován a popisován způsob, jakým uživatelé vykonávají svou práci v následujících pojmech:
• činnosti a jejich struktura,
• identifikace znalostí, které jsou vyžadovány k zajištění těchto činností.
Historicky je analýza úloh zaměřena na popis velice podrobných činností a jejich posloupnosti ve formě diagramů, jejichž nejvyšší rozlišovací úroveň tvoří základní činnosti, které už dále nelze členit. Analýza úloh z hlediska jejich hierarchie je metodou, která vytváří hierarchii úloh a jejich podúloh a také popis, v jakém pořadí tyto úlohy budou provedeny. Výstupem analýzy úloh je zpravidla hierarchicky očíslovaný text nebo stromový diagram, který lze velmi dobře použít v procesu odvození uživatelských požadavků. Nevýhodou je skutečnost, že výstupy analýz úloh neposkytují rozšiřující požadavky na nový systém, protože se tyto výstupy odkazují na systém stávající. Navíc tyto výstupy jsou zatíženy balastem, který nemá být součástí zamýšleného informačního systému.
Analýza úloh může tvořit základ pro určení požadavků na zamýšlený informační systém, které budou následně modifikovány a rozšířeny.

Žádné komentáře:

Okomentovat