Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza cílů je přínosná z následujících důvodů:

• analytici mají jasnou představu o problémové oblasti včetně jasného vymezení informačního systému v rámci hostitelského systému,
• je možno pochopit širší souvislosti uživatelských požadavků s ohledem na jejich význam z hlediska časového trvání,
• lze posoudit širší počet potenciálních řešení, která by se jinak mohla vytratit.
Analýza cílů je spojována s využitím umělé inteligence při modelování uživatelských požadavků vzhledem k jejich omezením. Tato metoda přináší efekt zejména u velmi rizikových projektů velkého rozsahu, ale dá se s úspěchem aplikovat i u menších projektů.
2.12.6 Tvorba scénářů
Scénářem se rozumí forma popisu pracovního postupu. Přístupy této kategorie spoléhají na univerzálnost formy šíření zkušeností v rámci dané organizace. Vlastní scénář ilustruje, jak bude zamýšlený informační systém, který je takto určitým způsobem vnímán uživatelem, uspokojovat jeho potřeby. Scénář je důležitým nástrojem tvorby sociálního názoru a participace uživatele na odvození požadavků, protože umožňuje podrobný popis výskytů interakce „člověk – počítač“.
Scénář může používat různá média (texty, obrázky, diagramy), které mohou být strukturovány do dialogů nebo rozsáhlých popisů. Existuje úzká souvislost mezi scénářem a prototypem. Prototyp napodobuje chování informačního sytému, obecně jako celku, zatímco scénář předpokládá očekávané užití informačního systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat