Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6.3.4 Datový sklad (Data Warehouse)

Datový sklad tvoří vlastní databáze a server, na kterém běží datový sklad. Může se skládat z jednoho centrálního skladu či více specializovaných datových tržišť (Data Marts).
6.3.5 Nástroje pro přístup a dotazy
Mohou to být nástroje pro tvorbu sestav od dalších výrobců či aplikace vyvinuté přímo v podniku, které zajistí přístup k informacím uloženým v datovém skladu.
6.6 Využití datového skladu
Přínosy z realizace datového skladu jsou tím větší, čím větší jsou možnosti pro analýzu a prezentace dat. Nejzákladnějšími metodami využití jsou operativní dotazy (předem nepřipravené) na určité hodnoty a sestavy, které mohou být standardní generované dávkově a operativní vytvářené podle potřeby.
Vyšším stupněm je multidimenzionální analýza OLAP, tj. rychlé prohlížení dat sumarizovaných na různých úrovních z různých pohledů neboli dimenzí. Dále nejrůznější statistické a finanční analýzy – ekonometrické modelování, termínové modely.
Analýzy časových řad a tvorby předpovědí slouží k předpovědi budoucích hodnot a identifikace sezónních výkyvů. Jedním z posledních hitů v této oblasti je dolování dat (Data Mining). Jedná se o specializované techniky pro zpracování velkých objemů dat a hledání skrytých vzorů a souvislostí.
Vizualizace dat nabízí prohlížení dat v dynamicky provázaných grafech pro identifikace neobvyklých a extrémních hodnot a závislostí mezi daty. Mezi důležité aplikace patří i geografické informační systémy, které převádějí hodnoty proměnných na geografickou prezentaci (např. zabarvení okresů podle počtu zákazníků) a manažerské informační systémy (EIS), které kombinují OLAP, reporting, přehledné zobrazení kritických veličin, jednoduché předpovědi a nabízejí podklady pro manažerské rozhodování.

Žádné komentáře:

Okomentovat