Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6.8.2 Dimenze

Tabulky dimenzí se skládají hlavně z textových informací, které jsou svázány se záznamy v tabulce faktů, jako jsou jména zákazníků, popisy výrobků, dodavatelé a prodejci. Tyto tabulky obsahují méně záznamů než tabulky faktů.
Ve schématu datového skladu se vždy používají tabulky dimenzí či tabulky, které pracují s úseky času. Tvoří základní prvek pro sledování v čase proměnných informací v tomto typu databází.
Teorie i praxe rozeznává několik variací klasického hvězdicového schématu. Občas jsou tabulky dimenzí podrobeny více normalizovanému přístupu. Běžným postupem je i začlenění souhrnů přes hierarchii dimenzí. Výsledkem jsou schémata označována jako sněhové vločky (snow flake schema) či souhvězdí.
Vločková schémata poskytují nejlepší výkon při použití souhrnů a tím upřednostňují výkonnost na úkor budoucích potíží při správě metadat a transformací potřebných při převodu ze zdrojových systémů.
Dimenzionální model je logickým postupem optimalizovaným pro dotazy a souhrnné výstupy. Je to dnes nejčastěji používaný model pro zavádění datových skladů a tržišť. Poskytuje zjednodušené postupy pro implementaci operací koncových uživatelů, jako je zjemňování (drill-down) podhledu a získávání více podrobností, či naopak shrnování stále vyšších celků (drill-up).

Žádné komentáře:

Okomentovat