Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jedním ze způsobu jak dosáhnout optimální definice ...

Jedním ze způsobu jak dosáhnout optimální definice požadavků uživatele již na počátku projektu informačního systému, tzn. omezit počet změn v průběhu projektu (každá pozdější změna prodražuje projekt), je důsledné zmapování organizace z pohledu procesního řízení. Na základě provedené procesní analýzy (případně následného redesignu procesů nebo jejich reengineeringu) lze kvalitně definovat uživatelské požadavky na informační systém. Výhodou tohoto přístupu k definování uživatelských požadavků je eliminace významných změn v požadavcích na nově vyvíjený informační systém v průběhu jeho vývoje, což zpravidla projekt informačního systému prodraží.
Metodologie projektu procesní analýzy vychází z procesního pojetí činnosti organizace, jež je postaveno na následující definici procesu.
Proces je logicky nebo chronologicky seřazený soubor činností s definovanými vstupy a výstupy, které vytvářejí ucelenou hodnotu pro zákazníka procesu.
Procesy zpravidla procházejí napříč funkční a organizační strukturou (funkčním uspořádáním organizace) dané organizace, což nezajišťuje jejich optimální řízení. Optimální řízení procesu znamená řízení takovým způsobem, kdy celý proces řízen, monitorován, sledován a vykazován vlastníkem procesu, jež proces řídí s cílem naplnění požadavků zákazníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat