Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Na specifikaci požadavků je důležité pohlížet jako na komplexní proces...

Na specifikaci požadavků je důležité pohlížet jako na komplexní proces, který vyžaduje zpětnou vazbu mezi analytikem a uživatelem. Proces specifikace požadavků má analytický charakter, protože musí být zkoumány všechny znalosti, které analytik získá o problémové doméně a zároveň musí být uspořádány do vzájemných vztahů. Specifikace požadavků má rovněž syntetický charakter, protože různorodé požadavky musí být kombinovány do logického a soudržného celku, který představuje specifikace požadavků. Při specifikaci požadavků se proto provádějí následující činnosti, a jimiž jsou:
• analýza uživatelských požadavků s ohledem na informační systém,
• syntéza a uspořádaní informací do konzistentního a logického modelu požadavků.
Výstupem specifikace požadavků je množství různorodých modelů, které odpovídají rozličným pohledům na řešený problém. Tyto výstupy lze rozdělit do dvou základních skupin. Jedná se o modely:
• uživatelsky orientované (chování, nefunkční charakteristika atd.), jež slouží jako společný pohled účastníků vývoje informačního systému),
• vývojově orientováné, jež jsou vztaženy k disponibilním zdrojům a jsou pak určující pro následující etapy vývoje informačního systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat