Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Získávání požadavků lze charakterizovat jako úvodní proces ...

Získávání požadavků lze charakterizovat jako úvodní proces Reguirements Engineeringu, který poskytuje surový materiál procesu specifikace požadavků. Potom však probíhá paralelně s procesy specifikace i validace požadavků v rámci celého životního vývoje informačního systému, protože s každou jeho etapou nastává určité upřesnění řešení vzhledem k měnícím se podmínkám problémové oblasti.
2.10 Specifikace požadavků
Na specifikaci požadavků lze nahlížet jako na dohodu mezi vývojáři a uživateli informačního systému, ve které je definováno funkční chování informačního systému bez popisu, jak bude této funkcionality dosaženo.
Účelem specifikace požadavků je odvození formalizovaného modelu informačního systému, který je pak následně využíván v dalších etapách jeho vývoje. Tento model se pak stává ústředním modelem celého vývoje, protože je kontrolován se všemi následujícími etapami vývoje informačního systému.
Vstupem do procesu specifikace požadavků jsou znalosti o problémové oblasti hostitelského systému, které byly do procesu dodány pomocí procesu získání požadavků. Tyto informace přicházejí na vstup obvykle ve velmi „surovém“ formátu, který musí být přepracován do formalizovaného tvaru modelu specifikace požadavků. Informace, které se týkají záměrů hospodářské organizace, musí být presentovány s ohledem na jejich vliv na informační systém. Další znalosti, které jsou produkovány ověřovacím procesem, mají rovněž vliv na formalizovanou specifikaci. Změny formalizovaného modelu požadavků způsobují informace, jež vypovídají o platnosti požadavku a o jeho prioritě.

Žádné komentáře:

Okomentovat