Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Při metodě MOLAP ...

Při metodě MOLAP se všechny podrobné údaje z kostky ukládají ve vyhrazené multidimenzionální databázi. To znamená, že relační data uložená v tabulkách dimenzí a v tabulkách faktů jsou zapsána do optimalizované multidimenzionální databáze.
Navíc jsou k podrobným údajům o kostce do multidimenzionální databáze uloženy také všechny agregace. Tato architektura OLAP je optimalizována pro zpracování dotazu ve službách OLAP a poskytuje nejlepší výkon ze všech tří metod ukládání dat.
Metoda ukládání ROLAP vyžaduje uložení jak všech podrobných údajů, tak agregací v relační databázi. To znamená, že všechna detailní data z kostky, která se najdou v tabulkách dimenzí a tabulkách faktů jsou ponechána v jejich přirozené relační databázi. Data se nepřesunují. Při ukládání agregací se vytvoří sumarizační tabulky, do kterých budou relační data ukládána službami OLAP pomocí jednoduchého SQL příkazu INSERT INTO. Služby OLAP vytvoří všechny tabulky a indexy samočinně. Podrobné údaje v kostce zůstávají beze změny.
Tento způsob ukládání nenabízí pro výkon zlepšení porovnatelná s MOLAPem; nicméně jde o velmi rozšířený způsob ukládání, díky kterému může firma využít stávající možnosti uložení dat.
Posledním způsobem ukládání dat je HOLAP. Je to kombinaci MOLAPu a ROLAPu. Jde o ukládání všech podrobných informací z kostek do relační databáze a všech agregovaných údajů do multidimenzionální databáze. Tato metoda se snaží poskytovat to nejlepší z obou světů: výkonnost MOLAPu a rozšiřitelnost ROLAPu.

Žádné komentáře:

Okomentovat