Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Deset malých černoušků Agatha Christieová(1891 – 1976)

Přeložil: Jan Novák
Ilustrátor: (obálka)Adolf Born
Žánr: Detektivka
Postavy: Lawrence Wargrave
Vera Elizabeth Claythornová
Philip Lombard
Emily Carolina Brentová
John Gordon Macarthur
William Henry Bloore
Edward George Armstrong
Anthony James Marstone
Thomas Rogers
Ethel Rogersová
Prostředí: Kniha se odehrává v 30. letech 20. století na Černochově ostrově. Pan N.Z.N. je pozval na dovolenou na ostrov. Všichni se těšili, ale hned první večer po vznešení obžaloby zemřela služka – Ethel Rogersová. Každý další den zemřel jeden člověk. Vše se odehrávalo podle říkanky, která byla nad krbem každého pokoje:
Deset malých černoušků hostil děda Vševěd,
jeden z nich se zakuckal, zbylo jich jen devět.
Devět malých černoušků chtělo sypat kosům,
jeden se včas nezbudil, zbylo jich je osm.
Osm malých černoušků vyšlo si hrát před dům,
jeden z nich se potloukl, zbylo jich jen sedm.
Sedm malých černoušků šlo naštípat klest,
jeden z nich se posekal, zbylo jich je šest.
Šest malých černoušků chtělo vybrat med,
čmelák píchl jednoho, zbylo jich jen pět.
Pět malých černoušků k soudu spolu míří,
jeden z nich se soudcem stal, zbyli jenom čtyři.
Čtyři malí černoušci nechali všech pří,
jeden z nich šel pasti klást, zbyli jenom tři.
Tři malí černoušci šli ulovit lva,
medvěd sežral jednoho, zbyli jenom dva.
Dva malí černoušci chodili dvě hodiny,
jeden klesl na skále a tak zbyl jen jediný.
Jeden malý černoušek vztek měl na svět zrádný,
proto se sám oběsil – a tak nezbyl žádný.


Zajímavosti:Agatha Christieová napsala 70 románů, 21 her, 15 povídkových knížek a 2 sbírky veršů. Vrcholu dosáhla ve 30. leteh 20. století jako mistryně šarád a falešných stop. Kniha Deset malých černoušků byla zfilmovaná a hrává se i v divadlech.
Hodnocení: Velmi dobrá kniha, každému ji doporučuji.

Loc Line plastové kloubové hadice pro ofukování, odsávání a přívod chladící kapaliny

Zadání tohoto referátu je vyhledání levnějšího přímého výrobce na základě zadání klienta, který si dlouhodobě kupoval hadice Loc Line, ale zdají se mu drahé.

Systém Loc Line, kloubové hadice je vhodný snad všude, kde jsou vrtáky, soustruhy... Dokonce jsem viděl fotku, kde lidé si dají do koupelny tuto hadici a pověsí na ni zrcadlo.

Jsou to jednotlivé pohyblivé segmenty, které si můžeme vytvarovat na délku, jakou zrovna potřebujeme. Jsou absolutně odolné vůči snad všemu, co takové hadice může potkat - vibrace, jedoduchá umyvatelnost, acetal-kopolymer zaručuje chemickou odolnost vůči ropným produktům...

Na našem trhu jsem srovnával tyto hadice s výrobky našich výrobců a vyšlo mi na základě podrobné analýzy, že nejlépe - jak cenově, tak přijemností jejich obchodního, technologického oddělení dopadla blučinská firma.

Sice nemají tak velkou nabídku jednotlivých součástek, ale myslím si, že na ty standartní průmyslové stroje to bohatě stačí.

vstřikování plastů

je výrobní technika pro dělání částí od obou termoplastu a tvrditelné teplem plastické materiály v produkce . Roztavený plast je vstříknout ve vysoký tlak do zemina (britský různý pravopis: forma ), který je obrácený z produktového tvaru. Po produktu je navržený Průmyslový návrhář nebo Inženýr , zeminy jsou udělané formový - výrobce (nebo nástrojař ) z kovu, obvykle buď ocel nebo hliník , a přesný- obrobený strojem tvořit rysy z požadované části. Injekce hnětení je široce užívané pro výrobu různorodost částí, z nejmenšího komponentu k celým tělesným panelům z vozy . Injekce hnětení je nejběžnější metoda produkce, s nějakými obvykle udělanými položkami včetně uzávěrů láhví a venkovního nábytku. Injekce hnětení typicky je schopné z IT stupňovat asi 9- 14.


Standardní dva talíře obrábění - jádra a dutina jsou přílohy ve formovém základu - "rodinná zemina" z 5 různých částí Materiály: Nejběžněji užívané termoplastické materiály jsou polystyren (nízká cena, chybění síly a dlouhověkosti dalších materiálů), ABS nebo akrylonitril butadien styrén ( kopolymer nebo směs separací užívaných pro všeho od Lego rozdělí se k elektrotechnickým bydlením), nylon (chemicky odolný, ohnivzdorný, nepoddajný a flexibilní - užíval pro hřebeny), polypropylen (nepoddajný a flexibilní - užíval pro nádoby), polyetylen , a polyvinylchlorid nebo PVC (běžnější v vytlačování jak užívaný pro roury, okenní staví, nebo jak izolace na instalaci vedení kde to je poskytnuté flexibilní zahrnutím vysoké proporce plasticiser ).

Injekce hnětení může také být užívaný pro vyrábět části z hliník nebo mosaz . Bod tání těchto kovů jsou moc vyšší než ty z plastů; toto dělá pro podstatně kratší formové doby existence navzdory použití specializovaných ocelářských akcií. Nicméně, výdaje srovnávají docela příznivý lití do pískové formy , zvláště pro menší části.

Termoplasty - tahák

Polyethylen-druhý nejpoužívanější termoplast.Vyrábí se nízkotlaký,vysokotlaký,pěnový zesítěný.Use-sdělovací technika,v silnoproudé el.technice.Vhodný k izol.vodičů.Polystyren-výroba souč.pro vysokofrekvenční techniku, izol vysokofrek.vodičů a koax kabelů.Nedostatek-křehkost,low prac.teplota,hořlavost.

Polytetrafluorethylen-nejkvalitnější polymerní izol.(teflon).Chemicky odolný,nehořlavý,použitelný do 250°C.Use-izol vysokofrek vodičů a obalů,pro chem. zařízení.Nevýhoda-nesnadná zpracovatelnost.Polyamidy velmi dobré mech.vlastnosti a chem.odolnost.Use-složka elektroizollaků(pouze v suchém prostředí).Nevýhoda-velká navlhavost.

Reaktoplasty-látky,které se za působení tepla nebo chem přísad vytvrdí.

Nejdůležitější-fenolformaldehydové pryskyřice,nasycené polyestery,epoxidové pryskyřice,aminoplasty.Fenol.prys-Use-výroba laků,lepidel,vrstvených mat.lisovací mat.Nas.polys.-dobré el. Vlastnosti,výroba laků ,pojiva,výroba sklolaminátů.Epox.pr good el.vlast.,velkou mech.pevnost.Use-impregnování,odlévání,zalévání,lisovací látky,pojiva,výroba ploš spojů.

Aminoplasty-Use-výroba lisovacích látek,vrstvených mat,lep.laků,konstrukční ůčely.Nátěr hmot-dobré tchnologické vlastnosti,velkou el.pevnost.obsahují filmotvornou látku -rozpouštědla i ředidla.Rozlišujeme-barvy a laky.Barvy (obsahují pigmenty)-olejové,syntetické aceton,speciální