Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ustavování prezidenta republiky

Prezident je ustavován v nepřímých volbách komorami parlamentu na jejich společné schůzi. Volbu prezidenta upravuje Ústava, jednací řád PS a Volební řád. Volební postup je upravený jako postupný, třífázový, pokud nejsou splněny podmínky kola předchozího.

V prvním kole je zvolen kandidát nadpoloviční většinou všech poslanců a nadpoloviční většinou všech senátorů. Do druhého kola postupuje jeden kandidát z každé komory. Je zvolen ten, který získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a nadpoloviční většinu hlasů přítomných senátorů. Ve třetím pak tak, kdo získal nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů.

Mandát prezidenta je pětiletý, prezidentem může být zvolen občan, který je volitelný do Senátu a ne více než dvakrát za sebou. Slib prezidenta do rukou předsedy PS má konstitutivní charakter.

Pravomoci a působnost prezidenta
Prezident má četné pravomoci rozhodovací a kreační (ustavovací). Rozhodovací a kreační pravomoci a věcnou působnost prezidenta republiky Ústava formálně a obsahově dělí na pravomoci, které prezident vykonává nezávisle na vládní moci (výlučné, autonomní) a v ústavněprávní součinnosti s vládou (kontrasignované).

Žádné komentáře:

Okomentovat