Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Smlouva o skladování je typická pro podnikatele a pro tuto smlouvu není předepsaná písemná forma. Skladovatel se zavazuje, že převezme věci určené ke skladování (uložení, opatrování) a ukladatel se zavazuje zaplatit úplatu skladné. Podstatné náležitosti jsou určení smluvních stran, označení předmětu skladování, dohoda o skladném, závazek ukladatele k převzetí uložení a opatrování věcí. Smlouva může být uzavřena na dobu určitou nebo neurčitou. Skladovatel je povinen převzetí věcí písemně potvrdit a toto potvrzení může mít charakter cenného papíru (skladištní list), s nímž je spojeno právo požadovat vydání skladované věci. Skladištní list musí obsahovat minimální náležitosti, údaje o skladovateli, údaje o uložiteli, označení předmětu skladování, dobu, na níž je zboží skladováno, označení místa skladování, údaje o skladištním listu.
Smlouva o bankovním uložení věci, kde ve smlouvě se banka zavazuje od uložitele věci tyto spravovat a uložit. Uložitel se zavazuje za uložení věci zaplatit. Předmětem uložení může být jen věc a zákoník výslovně z této úpravy vyjímá cenné papíry. Toto je upraveno zákonem o cenných papírech.
Smlouva o bezúplatném převodu cenných papírů je zakotvena v zákoně o cenných papírech. Tato smlouva se řídí ustanoveními darovací smlouvy dle občanského zákoníku.
Smlouva o běžném účtu, který může mít formu podnikatelského, běžného, osobního se banka zavazuje zřídit od určité doby a na určitou měnu pro jeho majitele běžný účet.
Zřízením běžného účtu vzniká mezi bankou a majitelem účtu obchodně závazkový vztah, kdy účet slouží jako forma vzájemného zúčtování vzájemných pohledávek mezi nimi. Smlouva vyžaduje písemnou formu a podstatnými náležitostmi smlouvy jsou zřídit účet, určení doby, stanovení měny, od kdy bude účet zřízen.

Žádné komentáře:

Okomentovat