Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Smlouva o uložení věci se týká závazku opatrovatele, že bude pro uložitele dočasně opatrovat věc, kterou má u sebe v souvislosti s obchodním stykem s uložitelem.
Podstatnými náležitostmi smlouvy jsou určení smluvních stran, určení věci, která má být opatrována, bezplatnost opatrování, dočasnost závazku opatrovatele, závazek opatrovatele, že bude věc pro uložitele opatrovat. Je možné se dohodnout na dalších náležitostech smlouvy (místo a doba uložení, místo a doba vydání věci, úhrada nákladů apod.).
Smlouva o uložení cenných papírů je upravena v zákoně o cenných papírech. Smluvními stranami jsou opatrovatel a uložitel. Smlouva je úplatná. Opatrovatelem může být pouze banka nebo obchodník s cennými papíry. Smlouva vyžaduje písemnou formu.
Licenční smlouva k předmětům průmyslového vlastnictví je zvláštní smluvní typ, kterým dává poskytovatel nabyvateli svolení užívat svůj nehmotný statek, používat jeho plody a nakládat s ním, tedy vykonávat svá výlučná práva. Jedná se o smlouvu k nehmotným statkům, které jsou chráněny průmyslovým vlastnictvím. Jedná se o vynálezy, užitné vzory, průmyslové vzory, obchodní jména, ochranné známky apod. Poskytovatel licence může být jen majitel, popřípadě přihlašovatel výlučného práva k některému z uvedených nehmotných statků. Smlouva vyžaduje písemnou formu. Důležitá je ochrana údajů poskytnutých nabyvateli, který odpovídá za mlčenlivost zaměstnanců.

Žádné komentáře:

Okomentovat