Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Kupní smlouva je vymezena v obchodním zákoníku, jejímž předmětem jsou věci movité (zboží). Úplatné převody nemovitostí se řídí ustanovením občanského zákoníku. Výjimku tvoří převody nemovitého majetku na základě smlouvy o prodeji podniku a smlouvy o koupi najaté věci.
K povinnostem prodávajícího patří předat věc kupujícímu a převést na něj vlastnické právo k této věci za úplatu.
Podstatnými částmi smlouvy jsou určení věci, určení kupní ceny nebo způsobu jejího stanovení, určení smluvních stran.
Zákon upravuje určení, kdy se jedná o smlouvu kupní a o dílo. Rozhodující je, kdo dodává a v jakém poměru věci materiál k výrobě zboží. Pokud dodává věci zcela nebo převážně kupující, jde o smlouvu o dílo. Pokud závazek dodavatele obsahuje montáž, jde vždy o smlouvu o dílo.
Prodávající má tyto povinnosti: dodat zboží v souladu se smlouvou nebo zákonem, předat doklady vztahující se ke zboží stanovené ve smlouvě, umožnit kupujícímu nabytí vlastnického práva, dále podle dohody smluvních stran v souladu ze zásadou smluvní volnosti. Místem dodání je podle zákona místo předání prvnímu veřejnému přepravci, pokud nebylo dohodnuto jinak. Plnění může být sjednáno na určitý den nebo v určitém časovém období. Pokud je stanovena určitá časová lhůta k plnění, má prodávající právo plnit kdykoli během této lhůty.

Žádné komentáře:

Okomentovat