Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16. Družstvo

Členská schůze se koná nejméně jednou za rok nebo ve lhůtách určených ve stanovách a musí být svolána, když o svolání požádá nejméně jedna třetina členů nebo kontrolní komise. O každé členské schůzi se pořizuje zápis, každý člen má při hlasování jeden hlas. Členové se mohou domáhat neplatnosti usnesení členské schůze u soudu.
Představenstvo je statutárním orgánem družstva a řídí činnost družstva a rozhoduje o všech záležitostech. Představenstvo se schází podle potřeby a plní usnesení členské schůze a reaguje na podněty kontrolní komise. Představenstvo volí ze svých členů předsedu a místopředsedu.
Kontrolní komise je oprávněna kontrolovat činnost družstva a projednávat stížnosti členů družstva. Kontrolní komise je nezávislým orgánem a podléhá pouze členské schůzi. Kontrolní komise je nejméně tříčlenná a volí ze svých členů předsedu. Kontrolní komise je oprávněna vyžadovat si u představenstva různé informace o činnosti družstva.
U malých družstev, které mají méně než 50 členů, mohou stanovy určit, že funkci představenstva a kontrolní komise plní členská schůze. Funkční období členů orgánů družstva určují stanovy, ale nesmí přesáhnou pěti let.
Pro členy představenstva a kontrolní komise platí zákaz konkurence a nesmějí podnikat.

Žádné komentáře:

Okomentovat