Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Dílo má vady, jestliže provedení díla neodpovídá výsledku určenému ve smlouvě. Zhotovitel odpovídá za vady díla, které má dílo v okamžiku předání a rovněž za vady díla, které vznikly až po předání předmětu díla, pokud tyto způsobil porušením svých povinností. Za vady díla se sjednává dohodnutá záruka za jakost. Záruční lhůta týkající se díla počne běžet předáním díla. Objednatel je povinen oznámit zhotoviteli vady díla bez zbytečného odkladu poté, co je zjistil nebo měl zjistit při vynaložení odborné péče.
Komisionářskou smlouvou se zavazuje komisionář, že zařídí vlastním jménem pro komitenta na jeho účet určitou obchodní záležitost a komitent se zavazuje zaplatit úplatu. K podstatným záležitostem patří určení smluvních stran, určení předmětu smlouvy, úplatnost, komisionářovo jednání na účet komitenta. Obdobné smlouvy s určitými rozdíly jsou mandátní smlouva, smlouva o zprostředkování. Komisionář je povinen chránit zájmy komitenta související se zařizováním dané věci. Vzhledem k podstatě komisionářské smlouvy upravuje zákon přechod vlastnického práva k věcem prodaným nebo koupeným komisionářskou smlouvou. Vlastnické právo přechází na komitenta, nikoliv na komisionáře a komisionář je povinen podat komitentovi zprávu o vyřízení dané věci včetně vyúčtování a bez zbytečného odkladu převést na komitenta práva a věci získané při zařizování záležitostí.
Mandátní smlouva je taková, kdy se zavazuje mandatář, že pro mandanta zařídí za úplatu určitou obchodní záležitost jménem mandanta a mandant se zavazuje za to poskytnout úplatu. K podstatným náležitostem smlouvy náleží určení smluvních stran, určení předmětu smlouvy, úplatnost. Obdoba je v občanském zákoníku jako příkazní smlouva.

Žádné komentáře:

Okomentovat