Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Smlouva o kontrolní činnosti: zde se vykonavatel kontroly zavazuje provést nestranně zjištění stavu věcí nebo ověření výsledku určité činnosti a vydat o tom kontrolní osvědčení a objednatel se zavazuje zaplatit za to úplatu. Podstatnými náležitostmi jsou úplatnost, vydání příslušného osvědčení (atestu), závazek nestranně zjistit stav věcí. Vykonavatel kontroly je povinen provádět kontrolu s vynaložením odborné péče, způsobem stanoveným ve smlouvě. Nárok na stanovenou odměnu vzniká vykonavateli po úplném splnění jeho povinností. Smlouva nemusí být písemná.
Smlouva o nájmu dopravního prostředku: touto smlouvou se pronajimatel zavazuje přenechat nájemci dopravní prostředek k dočasnému užívání a nájemce se zavazuje zaplatit úplatu (nájemné). Jde o nájemní vztah, na rozdíl od provozu dopravního prostředku.
Nutná písemná forma a podstatné náležitosti smlouvy jsou: označení smluvních stran, závazek pronajimatele přenechat dopravní prostředek, určení dopravního prostředku, dočasnost užívání dopravního prostředku, závazek nájemce zaplatit za užívání dopravního prostředku nájemné.

Žádné komentáře:

Okomentovat