Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Výši lze stanovit pevnou sazbou, pevnou částkou, jednorázově nebo v závislosti na trvání prodlení dlužníka. Sjednáním ani zaplacením smluvní pokuty není dlužník zbaven povinnosti splnit závazek, který porušil. Smluvní pokuta je sankcí, nikoliv odstupným. Nepřiměřeně vysokou smluvní pokutu může soud snížit s přihlédnutím k hodnotě a významu zajišťované povinnosti a výše škody.
Dalším způsobem zajištění závazku je ručení, které je vedle zástavního práva zřejmě nejznámějším a také nejužívanějším způsobem zajištění závazku. Na rozdíl od zástavního práva a smluvní pokuty a dalších zajišťovacích institutů může ručením zajistit závazek pouze osoba odlišná od dlužníka (neplatí pro bankovní záruku). Zajištění ručením zvýhodňuje věřitele možností dosáhnout uspokojení pohledávky nesplněné dlužníkem z majetku ručitele.
Ručení vzniká jednostranným právním písemným úkonem, prohlášením ručitele s obsahem stanoveným zákonem a předaným nebo doručeným věřiteli. Ručitel ručí za závazek dlužníka vždy veškerým svým majetkem, s výjimkou hodnot, které nepodléhají exekuci § 322 OSŘ. Věřitel je povinen bez zbytečného odkladu i opakovaně sdělit ručiteli aktuální výši pohledávky. Věřitel má právo na uspokojení pohledávky z majetku ručitele pouze tehdy, když dlužník nesplní. Věřitel je povinen písemně vyzvat k plnění dlužníka, vyčkat uplynutí přiměřené lhůty a teprve poté vymáhat právo proti ručiteli. Za závazek dlužníka se může zaručit více ručitelů. Vznikne jejich společný závazek, takže ručitel může žádat uspokojení po každém ručiteli.

Žádné komentáře:

Okomentovat