Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Koupě na zkoušku vzniká uzavřením kupní smlouvy s podmínkou, že kupující do uplynutí zkušební doby zboží schválí. Zkušební doba je zpravidla tři měsíce.
Cenová doložka je ujednání smluvních stran, že cena její výše bude upravována vzhledem k růstu výrobních nákladů.
Smlouva o prodeji podniku je upravena pouze v obchodním zákoníku, neboť občanský zákoník podobnou úpravu vůbec neobsahuje. Smlouva vyžaduje písemnou formu. Uvedenou smlouvou se prodávající zavazuje převést na kupujícího vlastnické právo k věcem, jiná práva a jiné majetkové hodnoty, jež slouží k provozování podniku a kupující se zavazuje převzít závazky prodávajícího související s podnikem a zaplatit kupní cenu. Podstatnými náležitostmi smlouvy jsou určení podniku nebo jeho organizační složky, jež je předmětem smlouvy a určení kupní ceny. Na kupujícího přecházejí ze zákona všechna práva a závazky, na které se prodej vztahuje.
Zejména přecházejí práva majetková. Na kupujícího přechází i právo užívat obchodní jméno, pokud ze smlouvy nevyplývá něco jiného. Přechod pohledávek se řídí ustanovením o postoupení pohledávky. Při prodeji podniku není nutný souhlas věřitele ve vztahu k převzetí dluhu. V zájmu právní jistoty ukládá zákon v tomto případě bez zbytečného odkladu prodávajícímu oznámit dlužníkům přechod pohledávek a věřitelům převzetí závazku. K ochraně věřitelů původního vlastníka podniku slouží oprávnění věřitelů domáhat se podáním u soudu (odporu) do 60 dnů a nejpozději do šesti měsíců ode dne, kdy byl prodej zapsán do obchodního rejstříku, aby soud určil, že vůči nim je převod závazku prodávajícího na kupujícího neúčinný. Na kupujícího přecházejí rovněž i práva průmyslového a duševního vlastnictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat