Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14 Pojetí veřejné moci (právní status, státní a nadstátní autorita)

Pojem veřejné či politické moci je abstraktním pojmem, který je v konkrétní podobě hmatatelný jako organizovaný systém institucí nadaných mocenskými oprávněními. Tento systém může být různě centralizovaný podle toho, jak se na rozhodování podílejí i nižší složky. V tomto smyslu může být ještě součástí veřejné moci i systém územní samosprávy. Zvláštní pozici v systému politické moci má stát.

Politická moc je fenoménem, který zpravidla dělí společnosti na ovládané a ovládající. V demokratických systémech by politická moc měla směřovat ve prospěch většinového zájmu obyvatelstva a měla by respektovat i právem uznanou sféru nedotknutelnosti individua, menšin, autonomních zájmů. Její zaměření v demokratickém systému by tedy mělo směřovat k tomu, aby se stala službou občanské společnosti.

Při posuzování otázky, jaké zájmy a komu veřejná moc slouží je určit, zda-li je určitá veřejná moc k mocenskému prosazování zájmů oprávněna, zda-li a kým je tato moc legitimována. Důležité je rovněž posoudit, zda-li tato moc svoji legitimaci nepřekračuje nebo nezneužívá.

V systémech veřejné moci se postupně formulují instituce, které usilují o získání moci (vlivu na moc). Za hlavního činitele tohoto úsilí jsou pokládány politické strany. Ovládat moc se snaží i odbory, profesní svazy, církve, sdělovací prostředky.

Jiné typy veřejné moci: přímá demokracie, samospráva.

Žádné komentáře:

Okomentovat