Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Návrh lze do soutěže zařadit, jen když odpovídá stanoveným podmínkám. Smyslem je zajistit spravedlivý průběh obchodní veřejné soutěže, kdy vyhlašovatel vybere nejvhodnější z předložených návrhů a oznámí jeho přijetí způsobem ve lhůtě, jež stanoví podmínky soutěže. Vyhlašovatel je povinen přijmout návrh, který byl vybrán uvedeným způsobem a ostatní účastníky soutěže uvědomit, že jejich návrhy neuspěly.
Smlouva o uzavření budoucí smlouvy musí být písemná a jde o specifický smluvní typ, kdy se smluvní strany dohodnou i na tom, že určitou smlouvu uzavřou někdy později, ve lhůtě, která bude v této dohodě stanovena nebo se dohodnou, že uzavřou smlouvu o určitém předmětu plnění, na jejímž základě vznikne povinnost dodat a odebrat toto plnění.
K podstatným náležitostem smlouvy patří tyto náležitosti: určení smluvních stran, určení doby, v níž musí být určitý smluvní typ smlouvy uzavřen, určení předmětu plnění.
Zavázaná strana je povinna uzavřít smlouvu bez zbytečného odkladu po té, kdy k tomu byla vyzvána oprávněnou stranou v souladu se smlouvou o uzavření budoucí smlouvy. Pokud nebude smlouva uzavřena, může se navrhovatel domáhat u soudu náhrady škody nebo aby byl určen obsah smlouvy rozhodnutím soudu.
Zajištění závazku je právní prostředek, který slouží k ochraně věřitele. Zvyšuje jistotu věřitele, že jeho pohledávka bude dlužníkem uspokojena. Jedním ze způsobu zajištění závazku je i smluvní pokuta, je to ustanovení dispozitivní, neboť smluvní strany nemusí smluvní pokutu vůbec sjednat. Platná dohoda o smluvní pokutě bude kromě písemné formy i obsahovat určení výše pokuty nebo způsobu jejího dodatečného určení a označení smluvní pokutou zajišťované smluvní povinnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat