Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15. Akciová společnost

Likvidace se rovněž nevyžaduje, když je zamítnut návrh na prohlášení konkursu pro nedostatek majetku nebo když po skončení konkursu žádný majetek nezbude.
Společnost se zrušuje po uplynutí doby, na kterou byla založena, dosažením účelu, pro který byla založena, dnem uvedeným v rozhodnutí společníků nebo orgánu společnosti o zrušení společnosti, dnem uvedeným v rozhodnutí soudu, rozhodnutím společníků nebo příslušného orgánu společnosti o sloučení, splynutí, rozdělení společnosti nebo její přeměně v jinou formu obchodní společnosti, zrušení konkursu po splnění rozvrhového usnesení, anebo zamítnutí návrhu na konkurs pro nedostatek majetku.
Likvidátora společnosti jmenuje a odvolává valná hromada. Likvidátora může jmenovat z důvodů uvedených v obchodním zákoníku i soud (společnost netvoří rezervní fond, nesvolává valné hromady apod.). Likvidační zůstatek majetku se dělí mezi akcionáře v poměru podle jmenovitých hodnot jejich akcií nebo v rozsahu určených stanovami.
Sloučení akciových společností (fúze). Zákon vyžaduje uzavřít smlouvu o fúzi všemi zúčastněnými společnostmi, smlouva musí být písemná a obsahovat povinné náležitosti firmy, sídla, IČO, právní formy společností, výměnný poměr akcií, podobu, formu, druh, hodnotu, rozhodný den, další údaje podle zákona, schválení státního orgánu apod. Každá ze zúčastněných společností musí mít k fúzi vypracovanou zprávu představenstva a dozorčí rady (důvody, výhody, nevýhody, důsledky sloučení, dopady na akcionáře apod.). Rovněž přezkoumání sloučení znalcem vhodnost odůvodněnost sloučení, metody použité při posuzování. Znalec předkládá znalecký posudek představenstvům společnosti a dozorčím radám společností.

Žádné komentáře:

Okomentovat