Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16. Družstvo

Zákon vymezuje družstvo v obecné poloze, takže se toto vymezení použije pro každý typ družstva (bytové, spotřební, výrobní, zemědělské apod.). Také pro obchodní označení družstva se požaduje pouze uvedení „ družstvo“, aniž by bylo nezbytné připojovat druh nebo typ družstva. Zákon charakterizuje družstvo jako společenství neuzavřeného počtu osob založeným za účelem podnikání nebo zajišťování hospodářských, sociálních anebo jiných potřeb svých členů. Obchodní jméno družstva musí obsahovat označení družstvo. Družstvo musí mít nejméně pět členů. Družstvo je právnickou osobou za porušení svých povinností odpovídá celým svým majetkem. Členové družstva za závazky družstva neručí. Stanovy družstva mohou určit, že někteří členové družstva mají na základě rozhodnutí členské schůze uhrazovací povinnost na krytí ztrát družstva. Uhrazovací povinnost člena družstva však nemůže přesáhnout trojnásobek členského vkladu.
Základní kapitál družstva tvoří souhrn členských vkladů, k jejichž splacení se zavázali členové družstva. Zapisovaný základní kapitál musí činit nejméně 50.000,-- Kč.
K založení družstva se vyžaduje konání ustavující členské schůze, která určuje zapisovaný základní kapitál, schvaluje stanovy, volí představenstvo a kontrolní komisi. Na ustavující schůzi družstva jsou oprávněni hlasovat osoby, které podaly přihlášku do družstva. Ustavující schůze družstva volí a přijímá usnesení většinou přítomných.
Družstvo vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku. Návrh na zápis je povinno podat představenstvo; k návrhu se přikládají stanovy, notářský zápis z ustavující členské schůze. Doklad o splacení základního kapitálu.

Žádné komentáře:

Okomentovat