Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

11.2 Formy sdružování občanů

b) právo sdružovací – právo se sdružovat je umožněno každému člověku. Právo svobodně se sdružovat má dvě formy – spolek, společnost, jiné sdružení a forma politické strany a politického hnutí. Obě tyto formy jsou odděleny od státu a Listina tyto formy od sebe neodlišuje. Ústava vidí základ politického systému ve svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítající násilí. Zákon stanovuje registrační princip, vylučuje princip povolovací

11.3 Další politická práva
a) svoboda projevu a právo na informace – Listina váže právo na informace s možností orientace v politickém životě a podílu na něm především na dostatek vstupních informací k rozhodování. Obsahem práva na informace je možnost svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu. Svoboda projevu souvisí se svobodou myšlení. Listina ji chápe jako právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem atd.
b) petiční právo – právo fyzických osob obracet se individuálně se žádostmi, návrhy a stížnostmi na státní orgány, a to ve věcech veřejného zájmu nebo jiného společného zájmu. Listina ani zákon neupravují, co je důsledkem petice a na co má petent nárok. Orgán veřejné moci je povinen petici přijmout a zabývat se jí.
c) právo na odpor – právo občanů postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založených Listinou, jestliže je vyloučena činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků je znemožněno.

Žádné komentáře:

Okomentovat