Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Závazek podle obchodního zákoníku zaniká dvěma způsoby: jeho splněním řádně a včas, což zákon preferuje a dále, kdy závazek zaniká, aniž by došlo k jeho splnění. K řádnému splnění závazku se vyžaduje, aby byl závazek splněn ve stanoveném místě. Dlužník je povinen závazek splnit v době stanovené ve smlouvě.
Nesplněný závazek zaniká také odstoupením od smlouvy, což musí být sjednáno ve smlouvě nebo je to uvedeno v zákoně. Vždy jde o porušení povinností na straně dlužníka nebo věřitele a vždy jde o porušení povinností podstatné.
V praxi odstoupení od smlouvy je nejčastější pro prodlení dlužníka nebo věřitele. Smlouva nezaniká splněním podmínek pro odstoupení automaticky, ale je třeba druhé straně projev o odstoupení doručit.
Odstupné představuje určitou peněžní částku, kterou se zavazuje jedna strana vyplatit straně druhé, když zruší smlouvu.
Toto ujednání musí být zahrnuto ve smlouvě. Výše odstupného není v zákoně stanovena ani omezena. Odstupné bude nejčastěji vyjadřované v penězích, nelze však vyloučit ani jiné formy odstupného. Pojem odstupného je třeba odlišovat od pojmu odstoupení od smlouvy.
Zánik závazku zmařením účelu smlouvy budou v praxi jen omezeně použitelná, neboť platí zásada, že uzavřené smlouvy je třeba dodržovat. Tento způsob zániku závazku připadá v úvahu při naprosté změně okolností, za nichž byla smlouva uzavřena. Tím se nemyslí změna hospodářské ani tržní situace, ani nedostatek finančních prostředků. Strana, která odstoupila od smlouvy, je povinna nahradit druhé straně škodu, která ji vznikla odstoupením od smlouvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat