Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

12 Práva hospodářská, sociální a kulturní podle Listiny (ústavní základ práce a podnikání)

12.1 Práva hospodářská
Listina spojuje postavení občana ve vztahu k hospodářskému systému a vlastním ekonomické aktivitě s:
a) právem na získání prostředků na své životní potřeby prací
b) právem na svobodnou volbu povolání a přípravu k němu
c) právem podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost

V případě nezaviněné nemožnosti pracovního zdroje obživy je stát určen jako garant přiměřeného hmotného zajištění. Listina připouští omezení pro výkon určitých povolání a činností, odchylnou úpravu pro cizince.

Listina neupravuje právo na práci jako automatické obdržení zaměstnání. Právo je koncipováno jako možnost zvolit si takovou profesi, která umožňuje obživu, uspokojení pracovní a intelektuální. Z Listiny lze dovodit organizační garanci státu za nabídku volných míst na trhu práce tak, aby bylo možné zjistit, kdo dočasně či trvale bez svého zavinění nemůže profesní a obživnou aktivitu provozovat.

Právo podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost je jednou z možností získávání prostředků pro životní potřeby. Listina nedefinuje, co je podnikání (obchodní zákoník – soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku). Koncepce právní úpravy podnikání je založená na tom, že veřejná moc vymezuje typy podnikání a podmínky jejich výkonu. Typy těchto činností pak podléhají režimu oznamovacímu, osvědčovacímu, registračnímu či povolovacímu.

Žádné komentáře:

Okomentovat