Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Na nesprávné pokyny je povinen včas majitele upozornit. Správce je povinen i bez pokynu učinit veškeré úkony spojené s výkonem a zachování práv spojených s cenným papírem. Správce může vykonávat i hlasovací práva spojená s cenným papírem; k tomu potřebuje plnou moc od majitele cenného papíru. Po dobu, kdy má správce cenný papír u sebe (listinný), odpovídá majiteli za škodu na něm jako schovatel za škodu na uloženém listinném cenném papíru podle zákona o cenných papírech. V této smlouvě se použijí přiměřeně ustanovení mandátní smlouvy. Smlouva může stanovit i výpovědní lhůty.
Smlouva o úplatném převodu cenných papírů je zakotvena v zákonu o cenných papírech. Jinak se řídí smlouva úpravou kupní smlouvy v obchodním zákoníku a k platnosti smlouvy je nutno určit převáděné cenné papíry, sjednání jejich kupní ceny. Kupující mohou projevit vůli uzavřít smlouvu i bez kupní ceny, ale v těchto případech kupující je povinen zaplatit kupní cenu, která odpovídá kursu obdobného cenného papíru.
Smlouva o úschově cenných papírů je upravena v zákoně o cenných papírech. Smluvními stranami jsou schovatel a uschovatel a úschova může být samostatná nebo hromadná. Schovatel má právo na obvyklou úplatu v době uzavření smlouvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat