Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16 Forma vládnutí (demokracie přímá a zastupitelská, autokracie)

Prezidentská forma vlády je představována americkým ústavním modelem. Tento systém je založen na striktní dělbě moci a principu brzd a vyvážení. Postavení prezidenta a parlamentu není vyvážené ve prospěch prezidenta. Výkonná moc je zastupována prezidentem. Vláda není vládou typickou, ministři jsou vybírání prezidentem, nejsou odpovědni parlamentu, mohou být prezidentem kdykoli uvolněni. Vláda v obvyklé podobě neexistuje, není považována za kolegiální orgán. Prezident je volen v přímých volbách, nemá právo rozpustit parlament, není parlamentu odpovědný a nemusí se mu zpovídat ze své činnosti.

Forma vlády shromáždění je založena na koncentraci moci jednoho orgánu (Švýcarsko).

Autokracie spočívá v omezení soutěže politických stran, výraznou roli hraje státní ideologie. Nedostatečná ochrana lidských a občanských práv, nedostatek nezávislosti soudců.

16.1 Demokracie přímá a zastupitelská
Z hlediska způsobu výkonu moci obsahují ústavní modely instituce (orgány), instituty (opatření), práva a procedury (postupy), jejichž prostřednictvím se lid účastní na výkonu státní moci. V ústavní podobě a dále na základě prováděcích zákonů se promítají dva základní způsoby této účasti – systém přímě demokracie a demokracie nepřímá, reprezentativní.

Žádné komentáře:

Okomentovat