Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

6.2 Ústavněprávní postavení krajů

Kraj je zastupován zastupitelstvem kraje, dalšími orgány jsou rada kraje, hejtman a krajský úřad. K realizaci samostatné působnosti vydává obecně závazné vyhlášky. Na základě a v mezích zákona vydává rada kraje nařízení v přenesené působnosti, je-li k tomu zákonem zmocněna – nařízení kraje.

Dozor nad výkonem samostatné působnosti krajů vykonává ministerstvo ve spolupráci s věcně příslušnými ministerstvy a s ostatními věcně příslušnými ústředními správními úřady. Dozor nad výkonem přenesené působnosti krajů vykonávají věcně příslušná ministerstva a ostatní věcně příslušné ústřední správní úřady.

7 Ústavněprávní postavení politických stran v ČR (vznik, činnost a zánik politických stran, význam politických stran v systému moci v ČR)

Sdružování v politických stranách je svobodným občanským právem. Legalizovaná politická strana plní v systému veřejné moci vedle zájmové a agregační role ještě další role.

Čl. 5 – Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů.

Žádné komentáře:

Okomentovat