Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Prodávající je povinen předat kupujícímu doklady nutné k převzetí zboží a rovněž doklady spojené s užíváním zboží. Jakost ani provedení či balení nejsou podstatnými částmi smlouvy a strany se na nich nemusí dohodnout. Podpůrné kritérium je účel užití zboží stanovený ve smlouvě, nebo účel, ke kterému se zboží obvykle užívá. Podobně dodání zboží podle vzorku a balení zboží. Přibližnost množství zboží vyplývající ze smlouvy nemá za následek neplatnost kupní smlouvy.
Vadnost zboží je v zákoně vymezena velice široce. Odpovědnost za vady má objektivní charakter a vady se mohou týkat druhu zboží, množství, jakosti, provedení, balení, opatření pro přepravu, dokladů nutných k užívání zboží, dále právní vady. Pokud byly použity při výrobě zboží věci dodané kupujícím, neodpovídá prodávající za vady zboží způsobené těmito věcmi.
Rozhodným okamžikem pro posouzení, zda zboží má vady či nikoliv, je okamžik přechodu nebezpečí škody na zboží. Prodávající odpovídá za vady, které má zboží v rozhodném okamžiku, a to bez ohledu na to, zda se jedná o vady skryté nebo zjevné.
Zákon stanoví kupujícímu povinnost zboží prohlédnout a to co nejdříve po přechodu nebezpečí škody na zboží. Pokud toto kupující neprovede, zhoršuje se jeho postavení při uplatňování nároků z vad, které byly zjistitelné při této prohlídce.

Žádné komentáře:

Okomentovat