Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15. Akciová společnost

Zvýšení a snížení jsou zcela odlišné kategorie změn základního kapitálu, jejichž spojení zákon vylučuje. Připouští však výjimku umožňující valné hromadě rozhodnout současně i o zvýšení, pokud bylo snížení základního kapitálu v podstatě vynuceno nesplacením emisního kursu dosavadních akcií, nutnost úhrady ztráty, nebo zajištění budoucí ztráty. Zákon nezbavuje společnost povinnost dodržet stanovený postup pro snížení a zvýšení základního kapitálu, pokud valná hromada rozhodla o obojím současně.
Společnost vytváří rezervní fond v době a výši určené stanovami a zákonem a to ze zisku společnosti až do výše nejméně 20 % základního kapitálu, každoročně 5 % z čistého zisku společnosti. O použití rezervního fondu rozhoduje zpravidla představenstvo.
Akciová společnost je oprávněna vydat k uplatnění přednostního práva na cenné papíry označené jako opční listy. Opční list je cenný papír na doručitele vydaný jako listinný cenný papír nebo zaknihovaný cenný papír, s nímž je spojena možnost uplatnit přednostní právo na upisování akcií při zvyšování základního kapitálu společnosti nebo přednostní právo na upisování akcií na základě prioritního dluhopisu nebo přednostní právo na získání prioritního dluhopisu.
V případě zániku společnosti platí ustanovení obchodního zákoníku obecně pro zrušení a likvidace společnosti. Společnost zaniká ke dni výmazu z obchodního rejstříku. Zániku společnosti předchází její zrušení s likvidací nebo bez likvidace, přejde-li její základní kapitál, celý majetek na právního nástupce.

Žádné komentáře:

Okomentovat