Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7 Ústavněprávní postavení politických stran v ČR

Ústava tedy nepřipouští, aby subjektem mocenské soutěže byl jiný subjekt než politická strana. Výkon tohoto práva slouží občanům k jejich účasti na politickém životě společnosti, zejména na vytváření zákonodárných sborů a orgánů vyšších územních samosprávných celků a orgánů místní samosprávy.

Voleb do Poslanecké sněmovny se mohou účastnit pouze politické strany se svými kandidátkami. Exkluzivní místo politických stran v politické soutěži o moc v republice je základem jejich současné veřejnoprávní úlohy a je výsadou ve vztahu k jiným typům společného sdružování.

Politické strany a hnutí jsou právnickými osobami, a to soukromoprávního charakteru s vlastními ústavními právy. Strany jsou odděleny od státu, nesmějí vykonávat funkce státních orgánů, nesmějí je řídit. Strany nesmění ukládat povinnosti osobám, které nejsou jejich členy.

7.1 Právní úprava vzniku a činnosti politických stran
Vznik a legalizace politické strany vyžaduje registraci příslušným státním orgánem (ministerstvo vnitra). Rejstřík stran a hnutí je ministerstvem vedený seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se stran a hnutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat