Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Obchodně závazkové vztahy

Smlouva o provozu dopravního prostředku určuje, že provozce se zavazuje přepravit náklad určený objednatelem provozu dopravního prostředku a k tomu účelu vykonat jednu nebo více předem určených cest nebo během smluvené doby vykonat cesty podle určení objednatele a objednatel se zavazuje zaplatit úhradu. Podstatné náležitosti smlouvy jsou označení smluvních stran, závazek provozce dopravního prostředku přepravit náklad, určení dopravního prostředku, určení cesty, doby, po kterou má dopravní prostředek zásilky dopravovat, závazek objednatele zaplatit za přepravu úplatu. Smlouva bude nacházet využití zejména v mezinárodní přepravě.
Smlouva o přepravě věcí znamená, že dopravce se zavazuje odesilateli, že přepraví věc (zásilku) z určitého místa (místo odeslání) do jiného určitého místa (místo určení) a odesilatel se zavazuje zaplatit mu úplatu, tak zvané přepravné.
Podstatné náležitosti smlouvy jsou označení smluvních stran, označení zásilky, závazek dopravce provést přepravu, určení místa odeslání a místa určení, závazek odesilatele zaplatit za provedení přepravy.
Jednotlivé přepravy mají svoje specifika, a proto existují přepravní řády. Jde o prováděcí předpisy pro jednotlivé přepravy, železniční, leteckou, silniční, vodní tuzemskou a námořní. Dále zde platí i úprava mezinárodních smluv. Provádění přepravy, volba jejího druhu a způsobu budou závislé na obsahu zásilky a jeho povaze. Odesilatel je tedy povinen poskytnout dopravci o obsahu zásilky a jeho povaze správné údaje.

Žádné komentáře:

Okomentovat