Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

15. Akciová společnost

Společnost může vydat poukázky na akcie, pokud tak rozhodla valná hromada. Poukázka na akcie je převoditelný cenný papír na doručitele, se kterým jsou spojena všechna práva upisovatele. Platí v případě, že společnost zvýšila základní kapitál upsáním nových akcií, jejíž převoditelnost není omezena a upisovatel zcela splatil emisní kurs akcie. Poukázky na akcie mají stejnou podobu jako akcie, které mají být za ně vyměněny. V poukázce na akcie musí být uvedeno, že se jedná o poukázku na akcie, firma a sídlo společnosti, částka, kolik upisovatel splatil a kdy, druh, jmenovitá hodnota, forma, podoba a počet akcií, které lze na jejím základě nabýt.
Akcionáři se mohou dohodnout na rozsahu své účasti na zvýšení základního kapitálu a rovněž se mohou dohodnout na vzdání se přednostního práva na upisování akcií. Uvedená dohoda musí mít formu notářského zápisu.
Představenstvo podává návrh na zápis zvýšení základního kapitálu do obchodního rejstříku při splacení alespoň 30 % jmenovité hodnoty akcií odpovídající jeho zvýšení. Součástí návrhu je i notářský zápis z rozhodnutí představenstva, že navýšení kapitálu bylo provedeno podle zákona.
Podmíněné zvýšení základního kapitálu musí rozhodnout valná hromada, která se usnese vydat výměnné nebo prioritní dluhopisy. Důvodem rozhodnutí o podmíněném zvýšení základního kapitálu je povinnost společnosti zajistit majitelům možnost výkonu s dluhopisy spojených zvláštních práv.

Žádné komentáře:

Okomentovat