Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4.2 Soudní soustava

Ústavní soud České republiky
Ústavní soud zřizuje Ústava, organizaci a řízení upravuje zákon o Ústavním soudu, sídlem je Brno. ÚS působí jako orgán ochrany ústavnosti – výlučné a nezastupitelné postavení v systému dělby moci. Jde o monolitý a jednotlivý orgán, jenž nemá žádnou vertikální strukturu.

Pojmem ochrana ústavnosti se míní právní prostor (okruh věcí), v nichž ÚS rozhoduje a jednak souhrn prostředků, jimiž ÚS rozhoduje k dodržování práv a působnosti subjektů ústavněprávních. ÚS může zrušením podústavní normy stojící v rozporu s ústavní zasahovat do legislativní činnosti parlamentu. Může rozhodovat o mandátových věcech poslance a senátora. Do výkonné moci prezidenta zasahuje rozhodováním o ústavní žalobě Senátu proti prezidentovi. Ve vztahu k výkonné moci může rovněž zrušit podzákonný právní předpis nebo jeho jednotlivá ustanovení, jsou-li v rozporu s ústavním pořádkem nebo zákonem.

Ústavní soud je samostatně stojícím článkem soudní soustavy, přesto má určité možnosti součinnosti a působení ve vztahu k obecnému soudnictví:

Žádné komentáře:

Okomentovat